Béda révisi "Pompeii"

84 bita ditambahkeun ,  7 tahun yang lalu
m
fixing dead links
m (fixing dead links)
== Dikubur Vesuvius ==
 
Pangeusi Pompeii, geus sababaraha taun ngarasakeun [[lini]] di kotana, tapi [[5 Pébruari]] [[62]][http://www.iath.virginia.edu/struct/pompeii/patterns/sec-02.html] mah linina téh kawilang tarik, sahingga ngaruksak basisir jeung kota Pompeii. Balukar tina ieu lini téh can kabéh kaoméan nalika gunungna bitu [http://www.archaeology.co.uk/cwa/issues/cwa4/pompeii/eruption.htm]. Tapi, sigana mah si lini téh sipatna téktonik, lain alatan gerakan [[magma]] dina beuteung Vesuvius[http://web.archive.org/web/20060220085016/http://benfieldhrc.com/VolcAlert/Website/Root/Publications/DeNatale_etal_VesuviusSeismicity.pdf].
 
Sanggeus taun 62, lini nu leuwih leutik lumangsung deui taun [[64]]; kacatet dina ku Suetonius dina biografina [[Nero]][http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Suetonius/12Caesars/Nero*.html#20], dina ''De Vita Caesarum'', jeung ku [[Tacitus]] dina Pustaka XV ''Annals (Tacitus)|Annales''[http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/tacitus/TacitusAnnals15.html] kusabab lumangsung nalika Nero keur di Naples munggaran midang di [[téater]] publik. Suetonius nyatet yén lini téh teu dianggap ku kaisarna, sarta terus tembang nepi ka anggeusna, sedengkeun Tacitus nyatetkeun yén téaterna runtuh nalika keur évakuasi.
* [http://www.iath.virginia.edu/struct/pompeii/patterns/ Patterns of reconstruction at Pompeii]
* [http://www.archaeology.co.uk/cwa/issues/cwa4/pompeii/eruption.htm Current Archaeology article, Visting Pompeii]
* [http://web.archive.org/web/20060220085016/http://benfieldhrc.com/VolcAlert/Website/Root/Publications/DeNatale_etal_VesuviusSeismicity.pdf Three decades of Seismic Activity at Mt. Vesuvius 1972-2000]
* [http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Suetonius/12Caesars/Nero*.html#20 Biography of Nero, by Suetonius]
* [http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/tacitus/TacitusAnnals15.html The Annals by Publius Cornelius Tacitus]
247

éditan