Béda révisi "Pedang"

6 bita dipupus ,  7 tahun yang lalu
Tidak ada ringkasan suntingan
[[Manusa]] geus nyieun jeung ngagunakeun [[pakarang]] pepedangan ti mimiti jaman parunggu. Pedang anu saméméhna mah tina belati, sakitar 2 milenium saméméh maséhi. Pedang ukuranna leuwih ti 1,5 meter jeung henteu ilahar pisan ogé tara dipaké di wanci-wanci jaman parunggu harita. Kusabab panjangna téh ngurangan kana kaampuhan tina parunggu éta. Teu siga logam anu leuwih kuat siga waja, ngajadikeun pedang panjang bisa dipaké dina patempuran.
 
Bagién gagang pedang dinapas mimitina mah ngamungkinkeundimaksudkeun pikeun cecekel anu kuat, jeung ngahindarkeun kamungkinan leungeun téh mélésat nalika keur totojos ka arah musuh. Pedang zaman perungguparunggu pertamanu kalimimiti muculbijil denganrupana bentuk sepertisaperti daun di sekitarsabudeureun laut tengah danjeung laut hitamhideung, danogé di MesoppotamiaMésoppotamia. Pedang dariti zamanjaman perungguparunggu nordic sekitarsakitar 1400 SM menunjukkannembongkeun karakteristikcicirén pola ''spiral''. Produksi pedang di china dimulaiti darimimiti zamanjaman Dinasti Shang.
 
===Zaman Besi===