Béda révisi "Wikipedia:Pituduh (kaca obrolan)"

taya kamandang éditan
 
__NOEDITSECTION__
<div style="border:2px solid #B0C4DE;padding:.5em 1em 1em 1em;border-top:none;background-color:#fff;color:#000">
{{info|warna=yellow|pesan='''Perhatian:''' Kaca obrolan (sawala) '''teu perlu dijieun lamun''' can aya hal anu perlu dibahas. Lamun aya hal anu perlu dibihas ku saurang pamaké, kakara dijieun kaca obrolan.}} <includeonly>{{pp-semi-indef}}</includeonly>
ieu kaca obrolan
'''Kaca obrolan''' atawa '''kaca sawala''' dipaké pikeun ngadiskusikeun parobahan atawa masalah dina artikel atawa kaca. Sakabéh [[Wikipedia:Artikel|artikel Wikipedia]], kaca pamaké, kaca kawijakan, citakan, jrrd. mibanda kaca obrolan masing-masing. Paké menu '''Sawala''' di bagian luhur kaca pikeun ngaksés ieu kaca.
 
*Kaca sawala pikeun artikel dipaké pikeun ngobrolkeun parobahan dina hiji artikel nu tangtu.
*Kaca obroan pikeun saurang pamaké dipaké pikeun ngirimkeun pesen ka éta jalma.
*Kotak talatah ''''Anda memiliki pesan baru'''' bakal muncul di bagian luhur sakabéh kaca Wikipedia anu diaksés pamaké targét, nepi ka éta jalma ningali jeung maca kaca obrolanna.
*Kaca sawala Wikipedia dipaké pikeun ngabahas hiji kawijakan atawa palanggeran Wikipedia.
 
== Ngaaksés kaca obrolan ==
Pikeun ngaaksés kaca obrolan, pilih tutumbu anu tulisanna '''Obrolan''' atawa '''Sawala''' anu aya dina luhureun kaca, perenahna di gigireun tab '''Édit'''
 
Husus pikeun kaca obrolan pikeun pamaké, unggal aya parobahan kana éta kaca mangka éta pamaké bakal meunang notifikasi anu muncul dina unggal kaca. Tanda ieu bakal leungit upama pakaé geus muka kaca obrolanna
 
ieu== Kagunaan kaca obrolan ==
Kaca obrolan tujuanna lain pikeun obrolan biasa. Kaca sawala dina artikel ngan ukur dipaké pikeun topik anu patali jeung upaya-upaya ningkatkeun kualitas artikel anu dimaksud.
 
Kaca diskusi ogé sacara tegas '''lain mangrupa forum pikeun paguntreng (debat)''' ngeunaan isu-isu kontrovérsial. Kaca diskusi mangrupa forum pikeun ngadiskusikeun kumaha hiji artikel ngawengku sakumna puseur sawangan kalawan luyu, sangkan dina ahirna nyumponan kaidah NPOV. Paguntrengan anu mihak teu luyu jeung misi Wikipedia sarta bajal ngahalangan pagawéan utama panulisan ensiklopedia.
 
== Format obrolan/sawala ==
Pikeun ngajaga sangkan kaca bisa dibaca kalawan rapih, pamaké disarankeun pikeun maké tana colon (tana ":") unggal ngabales pesen ti makaké séjén.
Conto:
 
{| border="1" cellpadding="6" cellspacing="0"
|
<pre>
Artikelna teu aya réferénsian! padahal eusina matak jadi kontrovérsial pisan.--[[Pamaké:Ujang|Ujang]]
:Enya ogé nya, kuring kungsi ngadéngp hal anu sarupa kitu ti batur, engké urang néangan heula dina google --[[Pamaké:Lilis|Lilis]]
::Sim kuring meunang yeuh [http://foo.bar] cék heula wéh dina éta tutumbu, tapi sumberna sigana teu pati panceg, nya? --[[Pamaké:Cecep|Cecep]]
:::Ceuk kuring mah sumberna hadé --[[Pengguna:Ujang|Ujang]]
</pre>
|}
 
Kode di luhur bakal ngahasilkeun wangun saperti kieu:
{| border="1" cellpadding="6" cellspacing="0"
|
Artikelna teu aya réferénsian! padahal eusina matak jadi kontrovérsial pisan.--[[Pamaké:Ujang|Ujang]]
:Enya ogé nya, kuring kungsi ngadéngp hal anu sarupa kitu ti batur, engké urang néangan heula dina google --[[Pamaké:Lilis|Lilis]]
::Sim kuring meunang yeuh [http://foo.bar] cék heula wéh dina éta tutumbu, tapi sumberna sigana teu pati panceg, nya? --[[Pamaké:Cecep|Cecep]]
:::Ceuk kuring mah sumberna hadé --[[Pengguna:Ujang|Ujang]]
|}
 
== Aturan dasar maké kaca obrolan ==
Sababaraha aturan anu perlu diinget dina waktu nulis dina kaca obrolan, nyaéta:
*Paké basa anu sopan jeung basa loma anu sawajarna
*Témbongkeun jati diri Anjeun ku cara ngetikkeun ''tidle'' opat kali <nowiki>(~~~~)</nowiki> sangkan pamaké séjénna bisa ningali idéntitas jeung iraha Anjeun nyieun atawa ngédit tulisnan.
*Salawasna kudu maké format anu disarankeun (idéntasi) sangkan gampang dina waktu maca koméntar Anjeun, sarta ngabédakeun tina kompntar nu séjénna
*Lamun tulisanna kawilang panjang, pisahkeun jadi sababaraha paragraf
*Ulah maké kaca obrolan pikeun nyerang pamaké séjén
 
<!--
== Cara menggunakan halaman diskusi ==
 
== Halaman bicara pengguna ==
 
== Lain-lain == -->
 
[[Kategori:Rohangan ngaran Wikipedia|01]]
 
 
</div>