Béda révisi "Adam Malik"

63 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
m
}}
 
'''Adam Malik Batubara''' (leuwih dipikawanoh ku ngaran leutikna '''Adam Malik'''; {{lahirmati|[[Pematangsiantar]], [[Sumatera Kalér]]|22|7|1917|[[Bandung]], [[Jawa Kulon]]|5|9|1984}})<ref name="hiji">profil.<!--ok--> merdeka<!--ok-->.<!--ok-->com. 2014. ''Profil Adam Malik''. Merdeka: [http://profil.merdeka.com Profil Index].</ref><ref name="dua">pnri.<!--ok-->go<!--ok-->.<!--ok-->id. 2014. ''Detail Kabinet Menteri''. Jakarta: [http://kepustakaan-presiden.pnri.go.id/cabinet_personnel/popup_profil_pejabat.php?id=196&presiden_id=2&presiden=suh PNRI].</ref> nyaéta urut Menteri Indonésia anu pernah ngajabat di sababaraha Departemén, diantarana jadi [[Menteri Luar Negeri]].<ref name="hiji"/> Adam Malik ogé pernah diangkat jadi [[Wakil Présidén]] [[Indonésia]] anu katilu.<ref name="hiji"/> Adam Malik ditetepkeun minangka salasaurang Pahlawan Nasional [[Indonésia]] dina pingtanggal [[6 Nopémber]] [[1998]] dumasar kana SK Présidén nomornomer 107/TK/1998.<ref>Kementerian Sosial Republik Indonesia, 2014. [http://www.kemsos.go.id/modules.php?name=Pahlawan&opsi=mulai-2 Daftar Nama Pahlawan Nasional Republik Indonesia], disorang 30 Désémber 2014.</ref>
==Kahirupan Rumaja==
Nalika umurna karak welasan taun, Adam pernah di[[bui]] ku [[pulisi]] Dinas Intél [[Pulitik]] di [[Sipirok]] taun [[1934]] jeung dihukum dua bulan penjara kusabab ngalanggar larangan kukumpulanpakumpulan.<ref name="dua"/> Dina yuswa 17 taun anjeunna geus jadi pupuhu [[Partindo]] di [[Pematangsiantar]] pikeun aktip ngajoangkeunmerjoangkeun kamerdikaan bangsa.<ref name="dua"/>
 
PadaDina yuswaumur 20 taun, Adam jadi salasaurang pangbaladah ngadegna [[kantor berita]] [[Antara]] anu kantorna di Jalan Pinangsia 38, [[Jakarta Kota]].<ref name="dua"/> Ku modal sasikihiji [[méja]] tulis kolot, sasikihiji [[mesin tik]] kolot, jeung hiji [[mesin ronéo]] kolot ngédarkeun berita ka sawatara surat kabar nasional. Saméméhna, anjeunna geus mindeng nulis di [[koran]] [[Pelita Andalas]] jeung [[Majalah]] [[Partindo]].<ref name="dua"/>
 
Di zaman [[Jepang]], Adam aktif ngagerilya barengan gerakan [[pamuda]] dina ngamerjuangkeunmerjoangkeun [[kamerdikaan]].<ref name="dua"/> Ngawakilan kelompok [[pamuda]], Adam minangka pamingpin Komite Van Aksi, kapilih jadi Pupuhu III [[Komite Nasional Indonésia Pusat]] (KNIP) periode [[1945]]-[[1947]] anu tugasna nyiapkeun susunan pamaréntahan. Lian ti éta, Adam Malik nyaéta pangadeg jeungtur anggahotaanggota [[Partéy Rahayat]], pangadeg [[Partéy Murba]], jeung anggota [[parlemen]].<ref name="dua"/>
==Karir di Pamaréntahan==
Taun 50-an katompérnakeun, Adam Malik aktif di pamaréntahan jadu duta besar luar biasa jeung ngawaksangawasa pinuhsagemblengna pikeun [[Uni Soviet]] jeung [[Polandia]].<ref name="dua"/> Kusabab kamampuan diplomasina, anjeunna jadi pupuhu [[Delegasi Indonésia]] dina parundingan [[Indonésia]]-[[Walanda]], pikeun nyerahkeunmasrahkeun [[Irian Kulon]]. Sanggeus kitu anjeunna ngajabat minangka ''Menteri Koordinator Pelaksana Ekonomi KapingpinTerpimpin'' taun [[1965]].<ref name="dua"/>
 
Nalika kajadian gantina rezim pamaréntahan [[Orde Lila]], dina taun [[1966]] Adam ngundurkeun diri tina [[Partéy Murba]].<ref name="dua"/> Empat[[Opat]] taun saterusna anjeunna jabungngahiji jeung Golongan Karya (Golkar).<ref name="dua"/> Ti taun [[1966]]-[[1977]] anjeunna ngajabat minangka Wakil Perdana Menteri II/Menteri Luar Negeri (''ad interim''), jeung Menteri Luar Negeri.<ref name="dua"/> Minangka Menteri Luar Negeri dina pamaréntahan [[Orde Anyar]], Adam Malik jadi wakil dina sawatara parundingan jeung nagara-nagara lian kawengku ''rescheduling'' (ngajadwal deui) hutang [[Indonésia]] dina mangsa [[Orde Lila]].<ref name="dua"/>
 
BarenganBabarengan Menteri Luar Negeri [[nagara-nagara Asia]], Adam Malik jadi salasaurang [[inohong]] kabentuknapikeun ngadegna [[ASEAN]] taun [[1967]].<ref name="dua"/> Anjeunna dipercaya jadi Pupuhu Sidang Majelis Umum [[PBB]] ka-26 di [[New York]].<ref name="dua"/> Taun [[1977]], anjeunna kapilih jadi Pupuhu [[DPR]]/[[MPR]]. Tilu bulan saterusna, dina Sidang Umum [[MPR]] dina bulan [[Maret]] taun [[1978]] kapilih jadi Wakil Présidén Indonésia anu katilu.<ref name="dua"/>
 
==Rujukan==
{{Reflist}}
[[Kategori:Inohong Indonésia]]
[[Kategori:Biografi]]