Cépot: Béda antarrépisi

4 bita ditambahkeun ,  7 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tidak ada ringkasan suntingan
Tidak ada ringkasan suntingan
[[File:Cépot.jpg|thumb|Cépot atawa Astrajingga, anak cikal [[Semar]] Badranaya ti lembur Tumaritis.]]Si Cépot mangrupa hiji tangtungan wayang nu pinuh ku 'seléra humor' jeung kiwari geus jadi 'ikon / icon' dina pagelaran wayang golek. Malah nepi ka aya nu nyebut, "Lain urang Sunda kasebutna ari teu apal ka Si Cépot mah". Sanyongcolang kumaha si Cépot téh nepi ka jadi 'icon' pawayangan di tatar Sunda?
 
Si Cépot, atawa nu dina pawayangan mah dibéré ngaran Astrajingga, mangrupakeun salah sahiji inohong nu aya dina pawayangan, khususna mah dina seni wayang golék. Manéhna mibanda beungeut nu warnana beureum jeung huntu handapna nu gedé tur nonjol ka luhur. Warna beungeut nu beureum téh di'tafsir'keun ku kitab pawayangan mangrupa gambaran tina pasipatan nu goréng. Si Cépot ieu boga ciri ku sok resep ngabodor, mangrupakeun anak ka hiji tina tilu sadudulur ti pasangan [[Semar]] Badranaya jeung Sutiragén. Tapi nu saenyana mah Si Cépot téh mangrupakeun anak angkatna Sanghyang Ismaya ([[semar]]) nu diciptakeun tina bayangannana sorangan pikeun maturan [[Semar]] nalika dipiwarangan ku Sanghyang Tunggal pikeun ngabdi ka Trah Witaradya (Ksatria). Ari adi adina nyaéta Dawala nu irungna panjang jeung Garéng nu irungna buleud.
39

éditan