Béda révisi "Kabupatén Bogor"

3.426 bita ditambahkeun ,  6 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (Bot: Migrating 6 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q10363 (translate me))
m
:''Pikeun artikel [[kota]] nu ngaranna sarua, tempo [[Kota Bogor]].
:
 
{{dati2|nami='''Kabupatén Bogor'''
}}
 
'''Kabupaten Bogor''' mangrupakeunmangrupa salahsahiji [[kabupaténKabupatén]] di [[ProvinsiPropinsi ]] [[Jawa Barat]], [[Indonésia]]. IbukotanaPuseur nyaétadayeuhna nya éta '''Cibinong'''. KabupatenKabupatén ieu diwatesan ku [[Kabupatén Tangerang]] ([[Banten]]), [[Kota Dépok]], [[Kota Bekasi]], jeung [[KabupatenKabupatén Bekasi]] di beulah kalér; [[Kabupatén Karawang]] di beulah wétan, [[Kabupatén Cianjur]] jeung [[Kabupatén Sukabumi]] di beulah kidul, sarta [[KabupatenKabupatén Lebak]] ([[Banten]]) di beulah kuloneunnanakuloneunana. KabupatenKabupatén Bogor kawengku ku 3540 [[kacamatan]], nu dibagi deui kana sajumlahku [[désa]] jeung [[kalurahan]]. Pusat pamaréntahannana di Kacamatan [[Cibinong, Bogor|Cibinong]] nu aya di beulah kaléreun [[Kota Bogor]].
 
Nilik tina wilayahna, Kabupatén ngawengku ogé Kota Bogor nu perenahna di tengah Kabupatén Bogor. Sedengkeun beulah kidul aya Kota Dépok nu harita asup kénéh Kabupatén Bogor minangka kota kecamatan. Kaping 15 April 1991 ngaliwatan kaputusan pamaréntah Dépok ditingkatkeun statusna jadi kota administratif, Kota Dépok sacara resmi misah ti Kabupatén Bogor.
Di tengah-tengah Kabupaten Bogor aya [[Kota Bogor]]. Dépok, anu ayana persis di beulah kiduleun Jakarta, baheulana mangrupakeun kota kacamatan bagian tina wilayah Kabupaten Bogor, anu salajengna ditingkatkan statusna jadi [[kota administratif]], tur ti kawit kaping [[15 April]] [[1999]] ditetepkeun minangka [[kotamadya]] anu misah ti Kabupaten Bogor.
 
Kabupatén Bogor minangka kawasan pangrojong pangwangunan DKI Jakarta.
Bogor mangrupakeun kawasan pertumbuhan Jakarta, loba pangeusi Bogor nu pagawéannana aya di Jakarta. [[Sirkuit Sentul]] aya di Kabupaten Bogor.
 
== Sajarah ==
Kabupatén Bogor nya éta salasahiji wilayah nu jadi puseur karajaan pangkolotna di Indonésia. Numutkeun catetan Dinasti Sung di Cina jeung prasasti nu kungsi kapanggih di Tempuran walungan Ciaruteun jeung walungan Cisadané yén dina abad ka-5 di daérah ieu geus aya pamaréntahan. Dinasti Sung nyatét taun 430, 433, 437 jeung 452 Karajaan Holotan ngirimkeun utusan ka CIna. Holotan disebut-sebut minangka Karajaan Hindu nu pangkolotna di Pulo Jawa hususna di Jawa Kulon.
 
Dina sajarahna, Kabupatén Bogor teu bisa leupas tina sajarah Karajaan Tarumanagara, Karajaan Sunda, Karajaan Pajajaran, Karajaan Galuh atawa Kawali. Kabupatén Bogor disawang salaku puseur pamaréntahan karajaan-karajaan éta. Cikal bakal ngadegna Kabupatén Bogor teu leupas tina tokoh Tanuwijaya nu mangsa harita disebut Kepala Kampung Baru dina dokumén kaping 7 Nopémber 1701. Tanuwijaya ngadegkeun kampung nu dibéré ngaran Parung Angsana (Kampung Baru), Parakan Panjang, Parung Kujang, Panaragan, Bantar Jati, Sempur, Baranang Siang, Parung Banténg jeung Cimahpar kalawan Parung Angsana salaku puseur pamaréntahan.
 
Taun 1745 salapan kampung éta dihijikeun sarta Kepala Kampungna dibéré gelar Demang ku alpukahna Gubernur Jenderan Baron van Imhoff. Salapan kampung éta dibéré ngaran Regentschap Kampung Baru nu satuluyna disebut Regentschap Buitenzorg. Wilayah ieu jadi wilayah pangirutan disagédéngeun Batavia. Kabuktian taun 1873 dibuka jalur karéta api ti Batavia ka Buitenzorg.
 
Kaping Milangkala Bogor boh Kabupatén boh Kota nya éta kaping 3 Juni 1482 nyoko kana diistrénana Sri Baduga Maharaja sarta puncak acara Kuwérabakti atawa acara méré upeti karajaan handap ka Pajajaran.
 
== Asal Kecap ==
Asal kecap Bogor masih jadi padungdengan kusabab lobana pamadegan nu béda alesan. Pamadegan kahiji nya éta ti kecap Buitenzorg. Sedengkeun nu séjén aya nu nyebut ti Bahai nu hartina Sapi nyoko kana patung sapi nu aya di Kebon Raya Bogor. Sedengkeun pamadegan katilu nya éta Bokor nu hartina mangkok tambaga. Iwal ti éta nu disawang bener nya éta ti kecap Bogor nyoko kana pagawéan Pabogoran nu hartina nyadap tunggul kawung. Ti dinya Bogor disawang boga harti tunggul kawung.
 
== Babagian Administratif ==
Kabupatén Bogor kawengku ku 40 Kacamatan, anu kabagi deui ku 410 désa jeung 16 kalurahan. Puser pamaréntahana nya éta di Cibinong.
 
=== Daptar Wewengkon ===
Di handap ieu mangrupa daptar kacamatan anu aya di Kabupatén Bogor dumasar kana Peraturan Daérah No 3 taun 2003 ngeunaan Pembentukan jeung Perda No 40 taun 2004 ngeunaan OTK Kecamatan Kabupatén Bogor:
{|
!Ngaran Kecamatan
!Ngaran Kecamatan
!Ngaran Kecamatan
!Ngaran Kecamatan
|-
|
* Kecamatan Babakan Madang
* Kecamatan Bojonggedé
* Kecamatan Caringin
* Kecamatan Cariu
* Kecamatan Ciampéa
* Kecamatan Ciawi
* Kecamatan Cibinong
* Kecamatan Cibungbulang
* Kecamatan Cigombong
* Kecamatan Cigudeg
|
* Kecamatan Cigudeg
* Kecamatan Cijeruk
* Kecamatan CIleungsi
* Kecamatan Ciomas
* Kecamatan Cisarua
* Kecamatan Cisééng
* Kecamatan Citeureup
* Kecamatan Dramaga
* Kecamatan Gunung Putri
* Kecamatan Gunung Sindur
 
* Kecamatan Jasinga
|
* Kecamatan Jonggol
* Kecamatan Kemang
* Kecamatan Klapanunggal
* Kecamatan Leuwiliang
* Kecamatan Leuwisadéng
* Kecamatan Mégamendung
* Kecamatan Nanggung
* Kecamatan Pamijahan
* Kecamatan Parung Panjang
* Kecamatan Parung
|
* Kecamatan Ranca Bungur
* Kecamatan Rumpin
* Kecamatan Sukajaya
* Kecamatan Sukamakmur
* Kecamatan Sukaraja
* Kecamatan Tarjurhalang
* Kecamatan Tamansari
* Kecamatan Tanjungsari
* Kecamatan Ténjo
* Kecamatan Ténjolaya
|}
 
== Topografi ==
889

éditan