Béda révisi "Kabupatén Bogor"

14.561 bita ditambahkeun ,  6 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
m
== Asal Kecap ==
Asal kecap Bogor masih jadi padungdengan kusabab lobana pamadegan nu béda alesan. Pamadegan kahiji nya éta ti kecap Buitenzorg. Sedengkeun nu séjén aya nu nyebut ti Bahai nu hartina Sapi nyoko kana patung sapi nu aya di Kebon Raya Bogor. Sedengkeun pamadegan katilu nya éta Bokor nu hartina mangkok tambaga. Iwal ti éta nu disawang bener nya éta ti kecap Bogor nyoko kana pagawéan Pabogoran nu hartina nyadap tunggul kawung. Ti dinya Bogor disawang boga harti tunggul kawung.
 
== Harti Lambang Kabupatén Bogor ==
[[File:Lambang bogor.jpg|centre|thumb|Logo Kabupatén bogor]]
Lambang Kabupatén Bogor dibagi ku 6 unsur nya éta:
* Bagéan Inti
* Bagéan Tengah
* Bagéan Luar
* Makna Warna
* Taméng, jeung
* Runtuyan Kecap
 
=== Bagéan Inti ===
* Kujang, nya éta sanjata khas masarakat Sunda idéntik jeung kahadéan sarta kaagungan Sunda bihari. Kujang ngalambangkeun kaperwiraan hartina teu gedag kaanginan dina nanjeurkeun kahadéan.
* Pakujajar, mangrupa lambang kateguhan nu salilana jadi tradisi karajaan Pajajaran.
* Harupat nu dilambangkeun ku gagang kujang nu aya dina beungkeutan pakujajar ngalambangkeun hiji hal nu kuat, simbol kakuatan masarakat Bogor dina mertahankeun jatidirina.
* Budeuran nu eusina kujang, harupat jeung pakujajar disebut ogé ''boga ''atawa endog nu ngalambangkeun awal atawa inti kahirupan nu didasaran ku kasucian.
 
=== Bagéan Tengah ===
* Puncak gunung di bagéan tengah nunjukeun Gunung Salak jeung Gunung Pangrango nu sacara géografis duanana mangrupa patok wilayah Kabupatén bogor di beulah kidul, Puncak gunung ngalambangkeun tujuan atawa cita-cita nu luhur. Dua puncak nu luhurna béda ngalambangkeun tangga pikeun ngahontal tujuan.
* Walungan ngalambangkeun walungan Ciliwung jeung Cisadané ngalambangkeun kasuburan.
* Segitilu sarua sisi boga makna kautamaan, ngalambangkeun yén kasuburan jeung kabeungharan alam kudu diolah sarta dimangpaatkeun kalawan dasar niléy kautamaan.
 
=== Bagéan Luar ===
* Budeuran ngalambangkeun kasampurnaan, hartina pajoangan hirup kudu dituluykeun ka arah kasampurnaan lahir tumekaing batin tampa cacad.
 
=== Warna ===
* Hideung jeung Bodas ngalambangkeun perjuangan hirup. Bodas lambang kasucian, kahadéan jeung kabersihan sedengkeun hideung lambang kagoréngan. Dua warna ieu disebut salaku panyaimbang dina laku lampah hirup masarakat Kabupatén Bogor.
* Konéng mangrupa warna emas, lambang kajayaan jeung kaagungan.
* Héjo digunakeun pikeun warna dasar nu ngandung ma'na kasuburan.
* Bulao mangrupa warna kaéndahan.
* Coklat warna taneuh ngalambangkeun lemah cai.
 
=== Taméng ===
* Tilu sudut dina taméng ngalambangkeun tilu komponén nangtukeun kasejahteraan umat dina hiji kawasan atawa nagara anu sok disebut ogé Tri Tangtu di Bumi nya éta Rama, Resi, Ratu atawa dina hal ieu nya éta masarakat, ulama jeung pamaréntah. Tilu garis sisi ngawangun taméng ngalambangkeun iman, ilmu jeung amal nu mangrupa bénténg kahirupan umat.
 
=== Runtuyan Kecap ===
* Prayoga hartina utama, Tohaga hartina kuat atawa kokoh jeung Sayaga hartina siap siaga. Runtuyan kecap éta ngabogaan maksud pamadegan jeung pajuangan masarakat. Pamadegan jeung pajuangan masarakat Kabupatén Bogor kudu dimimitian jeung dijiwaan kalawan kautamaan sangkan beuki kokoh, kuat jeung siap dina nyanghareupan tantangan pikeun ngahontal cita-cita.
* Kuta hartina kota, Udaya hartina fajar, bangkit sarta Wangsa hartina bangsa. Tilu kecap éta boga maksud yén Bogor mangrupa asal mimitina lahirna bangsa di buana sarta dipiharep salaku puseur kabangkitan pajuangan pangwangunan pikeun ngahontal kamajuan jeung kamakmuran
* TEGAR BERIMAN nya éta ungkara tina Tertib, Segar, Bersih, Indah, Mandiri, Aman jeung Nyaman. Dipiharep sangkan masarakat Kabupatvn Bogor bisa ngahontal kana jargon éta.
 
== Babagian Administratif ==
Kabupatén Bogor kawengku ku 40 Kacamatan, anu kabagi deui ku 410411 désa jeung 1617 kalurahan. Ngawengku 3.639 RW jeung 14.403 RT. Puser pamaréntahana nya éta di Cibinong.
 
=== Daptar Wewengkon ===
|-
|
* Kecamatan [[Babakan Madang, Bogor|Babakan Madang]]
* Kecamatan [[Bojonggedé, Bogor|Bojonggedé]]
* Kecamatan [[Caringin]]
* Kecamatan [[Cariu, Bogor|Cariu]]
* Kecamatan [[Ciampéa, Bogor|Ciampéa]]
* Kecamatan [[Ciawi, Bogor|Ciawi]]
* Kecamatan [[Cibinong, Bogor|Cibinong]]
* Kecamatan [[Cibungbulang, Bogor|Cibungbulang]]
* Kecamatan [[Cigombong, Bogor|Cigombong]]
* Kecamatan [[Cigudeg, Bogor|Cigudeg]]
|
* Kecamatan Cigudeg[[Cijeruk, Bogor|Cijeruk]]
* Kecamatan Cijeruk[[Cileungsi, Bogor|Cieungsi]]
* Kecamatan CIleungsi[[Ciomas, Bogor|Ciomas]]
* Kecamatan Ciomas[[Cisarua, Bogor|Cisarua]]
* Kecamatan Cisarua[[Cisééng, Bogor|Cisééng]]
* Kecamatan Cisééng[[Citeureup, Bogor|Citeureup]]
* Kecamatan Citeureup[[Dramaga, Bogor|Dramaga]]
* Kecamatan Dramaga[[Gunung Putri, Bogor|Gunung Putri]]
* Kecamatan [[Gunung PutriSindur, Bogor|Gunung Sindur]]
* Kecamatan Gunung[[Jasinga, SindurBogor|Jasinga]]
 
* Kecamatan Jasinga
|
* Kecamatan [[Jonggol, Bogor|Jonggol]]
* Kecamatan [[Kemang, Bogor|Kemang]]
* Kecamatan [[Klapanunggal, Bogor|Klapanunggal]]
* Kecamatan [[Leuwiliang, Bogor|Leuwiliang]]
* Kecamatan [[Leuwisadéng, Bogor|Leuwisadéng]]
* Kecamatan [[Mégamendung, Bogor|Mégamendung]]
* Kecamatan [[Nanggung, Bogor|Nanggung]]
* Kecamatan [[Pamijahan, Bogor|Pamijahan]]
* Kecamatan [[Parung Panjang, Bogor|Parung Panjang]]
* Kecamatan [[Parung, Bogor|Parung]]
|
* Kecamatan [[Ranca Bungur, Bogor|Ranca Bungur]]
* Kecamatan [[Rumpin, Bogor|Rumpin]]
* Kecamatan [[Sukajaya, Bogor|Sukajaya]]
* Kecamatan [[Sukamakmur, Bogor|Sukamakmur]]
* Kecamatan [[Sukaraja, Bogor|Sukaraja]]
* Kecamatan [[Tarjurhalang, Bogor|Tarjurhalang]]
* Kecamatan [[Tamansari, Bogor|Tamansari]]
* Kecamatan [[Tanjungsari, Bogor|Tanjungsari]]
* Kecamatan [[Ténjo, Bogor|Ténjo]]
* Kecamatan [[Ténjolaya, Bogor|Ténjolaya]]
|}
Topografi jeung Géografis
 
Kalawan lega 298.939,30 hektar, Kabupatén Bogor boga topografi jeung géografis nu rupa-rupa. Beulah kalér Kabupatén Bogor mangrupa dataran handap (lembah [[Walungan Ciliwung]] jeung [[Walungan Cisadané]]), sedengkeun beulah kidulna mangrupa pagunungan, nu puncakna nyaéta: [[Gunung Halimun]] (1.764 m), [[Gunung Salak]] (2.211 m), sarta [[Gunung Pangrangro]] (3.019 m), mangrupa gunung kadua pangluhurna di Jawa Barat sanggeus Gunung Ciremai di Majalengka. Kabupatén Bogor perenahna aya di koordinat 6<sup>o</sup>18' 6<sup>o</sup>47'10" LS jeung 106<sup>o</sup>23'45"-107<sup>o</sup>13'30" BT nu diwatesan ku:
== Topografi ==
* Kalér: Kabupatén Tangerang (Banten), Kabupatén Bekasi, Kota Bekasi jeung Kota Dépok (Jawa Kulon)
Beulah kalér Kabupaten Bogor mangrupakeun dataran handap (lembah [[Walungan Ciliwung]] jeung [[Walungan Cisadané]]), sedengkeun beulah kidulna mangrupakeun pagunungan, nu puncakna nyaéta: [[Gunung Halimun]] (1.764 m), [[Gunung Salak]] (2.211 m), sarta [[Gunung Pangrangro]] (3.018 m), gunung pangluhurna di Jawa Barat.
* Wétan: Kabupatén Cianjur jeung Kabupatén Karawang
* Kidul: Kabupatén Sukabumi jeung Kabupatén Cianjur
* Kulon: Kabupatén Lebak (Banten)
* Tengah: Kota Bogor
Di Kabupatén Bogor, aya 6 aliran walungan nu disebut Daérah Aliran Sungai (DAS) nya éta DAS Cidurian, DAS Cimanceuri, DAS Cisadané, DAS Ciliwung, Sub DAS Kali Bekasi jeung Sub DAS Cipamingkis dan Cibéét. Walungan di unggal DAS ngabogaan pungsi jeung peran salaku sumber cai pikeun irigasi, imah tangga jeung industri sarta boga pungsi drainaseu utama wilayah. Disagédéngeun éta, Kabupatén Bogor boga 91 sétu kalawan legana 496,28 Ha sarta 63 séké.
 
Komposisi digunakeuna lahan di Kabupatén Bogor nya éta 42.175 Ha (13,30%) pikeun alas lindung, 56.888 Ha (17,94) pikeun lahan baseuh, 47,756 (15,06%) pikeun lahan garing, 24.797 (7,82%) pikeun kawasan pepelakan taunan, 51.529 Ha (16,25%) pikeun alas produksi, 1.681 Ha (0,53%) kawasan pariwisata, 20.326 Ha (6,41%) kawasan padésaan, 52.036 Ha (16,41%) kawasan pakotaan, 14.527 Ha (4,60%) kawasan pamekaran pakotaan sarta 5.327 Ha (1,68%) kawasan pikeun industri.
== Transportasi ==
Bogor diliwatan ku [[jalan tol]] Jakarta-Bogor-Ciawi. Jalan nagara Jakarta-Bogor-Cianjur-Bandung ngaliwatan wilayah kabupaten ieu. Jalur Ciawi-Puncak mangrupakeun salahsahiji jalur anu pangrapetna dina usum pakansi, sabab kawasan éta mangrupakeun tempat liburan warga Jakarta jeung sabudeureunnana.
 
== Strategi Wilayah Pangwangunan di Kabupatén Bogor ==
Pikeun angkutan karéta api, aya jalur [[KRL]] Jakarta-Bogor, dimana jalur karéta api ieu nerus nepikeun ka Sukabumi, Cianjur, jeung Bandung.
Numutkeun stratégi wilayah pangwangunan nu ditetepkeun dina Rencana Tata Ruang Wilayah (RTRW) Kabupatén Bogor, Kabupatén Bogor dikelompokeun ku 3 wilayah pangwangunan nya éta:
# stratégi ''percepatan'' di wilayah Bogor Barat ngawengku 13 Kecamatan nya éta Kecamatan Nanggung, Leuwiliang, Leuwisadéng, Pamijahan, Cibungbulang, CIampéa, Ténjolaya, Rumpin, Cigudeg, Sukajaya, Jasinga, Ténjo jeung Parungpanjang kalawan total wilayah 128.750 Ha;
# strategi ''pengendalian'' di wilayah Bogor Tengah ngawengku 20 Kecamatan nya éta Kecamatan Dramaga, Ciomas, Tamansari, Cijeruk, Cigombong, Caringin, Ciawi, Cisarua, Mégamendung, Sukaraja, Babakan Madang, Citeureup, Cibinong, Bojonggedé, Tajurhalang, Kemang, Rancabungur, Parung, Cisééng, jeung Kecamatan Gunung Sindur kalawan legana 87.552 Ha;
# stratégi ''pemantapan'' di wilayah Bogor Timur ngawengku 7 Kecamatan nya éta Kecamatan Sukamakmur, Cariu, Tanjungsari, Jonggol, Cileungsi, Klapanunggal jeung Kecamatan Gunung Putri kalawan total wilayah 100.800 Ha.
 
== Sosial Budaya ==
 
=== Penduduk ===
Dumasar hasil Éstimasi Penduduk 2013 jumlah pangeusi Kabupatén Bogor nya éta 5.202.097 nu disebut-sebut minangka Kabupatén pangpadetna di Jawa Kulon. ti jumlah éta 2.659.306 lalaki jeung 2.542.791 awéwé kalawan seks rationa 105. Padetna Kabupatén Bogor taun 2013 nya éta 20jalma/Ha. Wilayah pangpadetna nya éta Kecamatan Ciomas kalawan 100jalma/Ha jeung wilayah paling saeutik nya éta Kecamatan Tanjungsari kalawan 4jalma/Ha
 
=== Agama ===
Lamun ditilik tina agama nu diaku ku nagara, pangeusi Kabupatén Bogor kawengku ku Islam panglobana kalawan jumlahna 4.206.687 (97,76%), Katholik 25.818 (0,60%), Protéstan 46.472 (1,08%), Hindu 2.155 (0,05), Buddha 14.199 (0,33%), Kong Hu Chu 6.884 (0.16) jeung séjéna 860 jalma (0,02%).
 
== Sarana jeung Prasarana ==
 
=== Jalan ===
Panjang jalan di Kabupatén Bogor nya éta 1.758,056 km, kawengku ku jalan Nagara 122,836 km (5 jalur), jalan Propinsi 126,809 km (5 jalur) jeung jalan Kabupatén 1.748,915 km (371 jalur). Iwal ti dinya, aya ogé nu teu boga nomor ruas atawa jalan désa. Nepi ka taun 2006, jalan Kabupatén Bogor aya dina kondisi mantep (kondisi hadé nepi ka sedeng) nya éta 928,2 km atawa 61,61% sedengkeun sésana 578,37 atawa 38,39% kaasup ka jalan rusak.
 
=== Jambatan ===
Jumlah jambatan nu aya di Kabupatén Bogor nya éta 682 jambatan nu kawengku ku jambatan nagara 25 jambatan, propinsi 98 jambatan, jeung jambatan dina jalan Kabupatén nu boga nomor ruas aya 559 jambatan kalawan total panjang 5.784,4 m. Ti 559 jambatan, 392 jambatan (70,13%) dina kondisi hadé, 132 jambatan (23,61%) dina kondisi sedeng jeung 35 jambatan (6,26%) dina kondisi rusak.
 
=== Transportasi ===
Nepi ka kiwari Kabupatén Bogor boga 87 trayék kalawan 6.797 unit angkutan. Jaringan transportasi darat ngawengku jaringan jalan, jaringan jalur karéta api, terminal jeung stasion. Kabupatén Bogor ogé diliwatan ku jalan tol Jakarta - Bogor - Ciawi nu sakapeung disebut ogé Jagorawi.
 
==== Angkutan Kota ====
* Angkutan Kabupatén Bogor D64 ka Jonggol
* Angkutan Kabupatén Bogor D121 ka Kampung Rambutan
* Angkutan Kabupatén Bogor D121A Ka Kampung Rambutan
* Angkutan Kabupatén Bogor 44A Ka Sentul City
* Angkot D56 ka UKI
* Angkot P01 ka Gas Alam
* Angkot 02B Trayék Terminal Cileungsi - Pondok Gede Kota Bekasi
* Angkot 02 Trayék Cikeas-Ciawi
* Angkot 01 Trayék Cipaku - Merdéka
* Angkot 02 Trayék Cisarua - Sukasari
* Angkot 02a Trayék Cicurug - Sukasari
* Angkot 03 Trayék Ciapus - Ramayana
* Angkot 04 Trayék Rancamaya - Ramayana
* Angkot 04a Trayék Cihideung - Ramayana
* Angkot 05 Trayék Ciampéa - Terminal Bubulak/Laladon
* Angkot 06 Trayék Parung - Terminal Merdéka
* Angkot 06a Trayék Bantar Kambing - Terminal Merdéka
* Angkot 07 Trayék Bojonggedé - Pasar Anyar
* Angkot 07a Salabenda - Pasar Anyar
* Angkot 08 Trayék Citeureup - Pasar Anyar
* Angkot 32 Trayék Cibinong - Terminal Bubulak
* Angkot 49 Trayék Terminal Cileungsi - Bojong Kulur
* Angkot 64 Trayék Cileungsi - Karadénan
 
==== Bus ====
* Kosub Bersama ka Kampung Rambutan (via Citeureup -Tol Jagorawi)
* Kosub Bersama 3/4 ka Tanjung Priok (via Citeureup-Tol Jagorawi-Cempaka Putih-Plumpang)
* Metromini x1 patas ka Senen (via Cibubur - Tol Jagorawi - Cempaka Putih)
* Metromini x1 patas ka Kampung Melayu (via Citeureup - Tol Jagorawi - Prumpung - St.Jatinegara)
* Mayasari Bakti AC42 patas ka Tanjung Priok (via Cibubur - Tol Jagorawi - Sunter)
* Mayasari Bakti AC42A patas ka Kalideres (via Cibubur - Tol Jagorawi - Komdak - Slipi - Grogol - Daan Mogot)
* Mayasari Bakti AC70A patas ka Tanah Abang (via Cibubur - Tol Jagorawi - Komdak - Sudirman - Thamrin)
* Maya Raya MYR AC patas ka Kalideres (via Cibubur - Tol Jagorawi - Slipi - Grogol - Daan Mogot)
 
==== Angkutan Perbatasan Terintegrasi Busway (APTB) ====
 
===== Halte 3 =====
* APTB Agra Mas Bubulak - Cililitan
 
===== Halte 15 =====
* APTB Sinar Jaya Bubulak - Rawamangun
* APTB Sinar Jaya Sentul City - Rawamangun
 
===== Halte 16 =====
* APTB Sinar Jaya Ciawi - Tanah Abang
* APTB Sinar Jaya Rancamaya - Tanah Abang
 
===== Halte 17 =====
* APTB Sinar Jaya Bubulak - Blok M
* APTB Sentul City - Blok M
* APTB Mayasari Bakti CIleungsi Blok M
 
===== Halte 18 =====
* APTB Mayasari Bakti Cibinong - Grogol
* APTB Agra Mas Ciawi - Grogol
* APTB Sinar Jaya Sentul City - Grogol
* APTB Sinar Jaya Bubulak - Grogol
'''Halte 20'''
* APTB Agra Mas Ciawi Senén
 
==== DAMRI ====
* Cibinong - Bandara Internasional Soekarno Hatta
 
==== Karéta Api (Commuter Line) ====
* Stasion Jakarta Kota - Stasion Bogor ('''JAKARTA KOTA''' ←→ Jayakarta ←→ Mangga Besar ←→ Sawah Besar ←→ '''JUANDA''' ←→ ''Gambir'' ←→ '''GONDANGDIA''' ←→ Cikini←→ '''MANGGARAI''' ←→Tebet ←→ Cawang ←→ Duren Kalibata ←→Pasar Minggu Baru ←→ Pasar Minggu ←→ Tanjung Barat ←→Lenteng Agung ←→ Universitas Pancasila ←→ Universitas Indonesia←→ Pondok Cina ←→ Depok Baru ←→ '''DEPOK''' ←→Citayam ←→Bojonggede ←→ Cilebut ←→ '''BOGOR''')
* Stasion Jatinegara - Stasion Bogor ('''JATINEGARA''' ←→ Pondok Jati ←→ Kramat ←→ Gang Sentiong←→ '''PASAR SENEN''' ←→ '''KEMAYORAN''' ←→ Rajawali ←→'''KAMPUNG BANDAN''' ←→ ''Angke'' ←→ '''DURI''' ←→ '''TANAH ABANG'''←→ Karet ←→ Sudirman ←→ ''Mampang'' ←→ '''MANGGARAI'''←→Tebet ←→ Cawang ←→ Duren Kalibata ←→ Pasar Minggu Baru ←→ Pasar Minggu ←→ Tanjung Barat ←→ Lenteng Agung←→ Universitas Pancasila ←→ Universitas Indonesia ←→ Pondok Cina ←→ Depok Baru ←→ '''DEPOK''' → Citayam → Bojonggede ←→Cilebut ←→ '''BOGOR''')
* Stasion Duri - Stasion Nambo ('''DURI''' ←→ '''TANAH ABANG''' ←→ Karet ←→ Sudirman ←→''Mampang'' ←→ '''MANGGARAI''' ←→Tebet ←→ Cawang ←→ Duren Kalibata ←→ Pasar Minggu Baru ←→ Pasar Minggu ←→ Tanjung Barat ←→ Lenteng Agung ←→ Universitas Pancasila ←→Universitas Indonesia ←→ Pondok Cina ←→ Depok Baru ←→'''DEPOK''' → Citayam ←→ ''Pondok Rajeg'' ←→ Cibinong ←→ ''Gunung Putri'' ←→ '''NAMBO''')
Nu kasup ka Stasion nu aya di Kabupatén Bogor nya éta:
# Stasion Citayam
# Stasion Bojonggedé
# Stasion Cilebut
# Stasion Pondok Rajeg
# Stasion CIbinong
# Stasion Gunung Putri
# Stasion Nambo
 
== Pariwisata ==
 
=== Taman Wisata ===
* [[Taman Safari]]
* Taman Wisata Mekarsari
* Taman Wisata Matahari
* Jungleland
* Wisata Désa Kampoeng Bamboe
* Kebon Wisata Pasir Mukti
 
=== Curug ===
* Curug Cilémbér
* Curug Cigaméa
* Curug Seribu
* Curug Nangka
* Curug Ngumpet
* Curug Luhur
* Curug Bidadari
* Curug Panjang
* Curug Naga
* Curug Ciismun
* Curug Cibeureum
 
=== Wisata Alam Kawasan Puncak ===
* Melrimba
* Masjid Attaawun
* Panorama Alam Riung Gunung
* Kawasan Puncak
* Kawah ratu
* Kebon Téh Gunung Mas
* Bukit Gantolé
 
=== Sétu, Alam jeung Cai Panas ===
* Gunung Salak Éndah
* Danau Lido
* Ékowisata Bodogol
* Gunung Bunder
* Wana Wisata Jaya Giri
* Gunung Pancar
* Guha Gudawang
* Cai Panas Cisééng
 
=== Museum jeung Sirkuit ===
* Sirkuit Sentul
* Museum Mobil jeung Keramik
 
== Daptar Bupati Bogor ==
{| class="wikitable"
!No
!Ngaran
!Ngajabat
!Ahir Jabatan
!Wakil Bupati
|-
|1
|Ipik Gandamana
|1948
|1949
|
|-
|2
|R.E. Abdoellah
|1950
|1958
|
|-
|3
|Radén Kahfi
|1958
|1961
|
|-
|4
|Karta Dikaria
|1961
|1967
|
|-
|5
|Wisatya Sasmita
|1968
|1973
|
|-
|6
|Radén Mochammad Muchlis
|1973
|1975
|
|-
|7
|H. Ayip Rughby
|1975
|1982
|
|-
|8
|Soedrajat Nataatmaja
|30 Désémber 1983
|30 Désémber 1988
|
|-
|9
|H. Éddie Yoso Martadipura
|30 Désémber 1988
|30 Désémber 1993
|
|-
|
|
|30 Désémber 1993
|30 Désémber 1998
|
|-
|10
|Kol. TNI (Purn.) H. Agus Utara Éfféndi
|30 Désémber 1998
|30 Désémber 2003
|
|-
|
|
|30 Désémber 2003
|30 Désémber 2008
|Laodé Albert Pribadi
|-
|11
|Drs. H. Rahmat Yasin, M.M
|30 Désémber 2008
|30 Désémber 2013
|Karyawan Faturahman
|-
|
|
|30 Désémber 2013
|24 Maret 2015
|Hj. Nurhayati
|-
|12
|Hj. Nurhayati
|24 Maret 2015
|Nepi ka ayeuna
|
|}
 
== Tumbu Luar ==
* {{id}} [http://www.kabupaten-bogor.go.id Situs Resmi Kabupatén Bogor]
* {{id}} [http://www.kemendagri.go.id/pages/profil-daerah/kabupaten/id/32/name/jawa-barat/detail/3201/bogor Situs Resmi Kemendagri]
 
 
{{JaBar}}{{Kabupatén Bogor}}[[Kategori:Kabupatén di Indonésia|Bogor, Kabupatén]]
{{JaBar}}
{{Kabupatén Bogor}}
 
[[Kategori:Kabupatén di Indonésia|Bogor, Kabupatén]]
[[Kategori:Kabupatén di Jawa Barat|Bogor, Kabupatén]]
[[Kategori:Kabupatén Bogor]]
889

éditan