Béda révisi "Gula kawung"

58 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (Bot: Migrating 11 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1549017 (translate me))
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Suikermonsters lontarsuiker van Madoera goela djawa uit Banjoemas en goela arèn uit Bantam TMnr 10011768.jpg|200px|right|thumb| Gula Kawung (pangkatuhuna)]]
 
'''Gula kawung''' (Ind.[[Basa Indonésia]]: ''gula aren''). Gulanya éta [[gula]] anu dijieun tina [[lahang]] hasil sadapan tina sadapan [[tangkal]] [[kawung]]. Dicitakna maké awi ngarah jadi gula ganduan turta diparos (dibungkus) ku daun [[kalapa]].<ref name="Ensisun"> [[Ajip Rosidi]], dkk, (2000). ''Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusia, Budaya (termasuk budaya Betawi dan Cirebon). Jakarta: Pustaka Jaya.</ref>
 
==Prak-prakan nyieun==
Lahang hasil sadapan dina [[lodong]] téh tuluy diasupkeun kana [[kancah]]. Sanggeus kitu lodongna dibersihan, lain dikumbah ku cai, tapi dipuput leuwih kurang tilu jam. Lahang anu geus digolakkeun disebutna [[wédang]]. Sanggeus kitu tuluy éta wédang téh dikecalakan minyak kalapa 2 keclak unggal sakancah. Sanggeus kitu dipépés nepi ka kentel. Ti dinya laju diguis (diaduk) maké alat nu disebut pangguis. SAnggeusSanggeus kitu tuluy dicitak dina awi (mun di Banten dina batok).<ref name="Ensisun"></ref>
 
==Mangpaatna==
{{reflist}}
 
{{dahareun-pondok}}
 
[[Kategori:Budaya]]
[[Kategori:Unak-anik budaya Sunda]]
[[Kategori:Kadaharan tiurang Sunda]]
23.341

éditan