Béda révisi "Sunan Kali Jaga"

36 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m
[[File:Sunan Kalijaga.JPG|thumb|Sunan Kali Jaga|227x227px]]
'''Radén Syahid'''<ref name="silsi">[http://www.wartamadani.com/2013/10/silsilah-dan-asal-usul-sunan-kalijaga.html Warta Madani], diaksés 28 Juni 2015.</ref> anu dipiwanohna mah '''Sunan Kali Jaga''' (éjahan Jawa: Sunan Kali Jogo) atawa sok disebut ogé '''Syaikh Melaya '''<ref name="silsi"/> (gumelar taun 1450<ref name="silsi"/>) nyaéta salasaurang inohong [[Wali Sanga]] anu ruket jeung Muslim[[muslim]] di [[pulo Jawa]], ku sabab kaparigelanna ngasupkeun pangaruh [[Islam]] kana tradisi [[Jawa]]<ref name="bio">[http://www.biografiku.com/2010/04/biografi-sunan-kalijaga.html Biografiku], diaksés 28 Juni 2015.</ref>. Makamna aya di [[Kadilangu]], [[Demak]].<ref name="bio"/>
 
Sunan Kali Jaga nyaéta putera Tumenggung Melayakusuma di [[Jepara]]<ref name="silsi"/>. [[Tumenggung Melayakusuma]] muasalna mah ti seberang, katurunan [[Adipati Tuban]] ku [[Sri Prabu Brawijaya]], sahingga anjeunna ganti ngaran jadi [[Tumenggung Wilatikta]] ([[Majapahit]])<ref name="silsi"/>. [[Tumengung Melayakusuma]] téh bisa jadi saurang imigran [[Jawa]] mangsa koloni Jawa di [[Malaka]] anu geus asup [[Islam]] di [[Malaka]]<ref name="silsi"/>, tuluy balik deui sangkan netep di [[Jawa]]<ref name="silsi"/><ref name="bio"/>. Sunan Kali Jaga nikah jeung putri Sunan Ampel dina umur kurang leuwih 20 taun nya dina taun [[1470]] M<ref name="silsi"/>. Sunan Kali Jaga hirupna leuwih ti 100 tahun, nya ti patengahan [[abad ka-15]] nepi ka ahir [[abad ka-16]]<ref name="silsi"/>. Sunan Kali Jaga nikah jeung Déwi Saroh binti Maulana Ishaq, nu tuluy dipaparin 3 urang putera nyaéta Raden Umar said anu tuluy meunang gelar [[Sunan Muria]], Déwi Rukayah jeung Déwi Sofiah<ref name="silsi"/>. Sunan Kali Jaga hirup di tilu mangsa pamaréntahan, nyaéta mangsa pamungkas [[Majapahit]] ([[Karajaaan Majapahit]] runtuh dina taun [[1478]] M.), jaman [[Kasultanan Demak]] (ngadeg dina taun [[1481]]-[[1546]] M.) jeung [[Kasultanan Pajang]] (panungtungan dina taun [[1568]] M.) Ku kituna Sunan Kali Jaga hirup leuwih ti 100 taun lilana, ti patengahan [[abad ka-15]] nepi ka ahir [[abad ka-16]]<ref name="silsi"/>.
==Référénsi==
{{Reflist}}
8.434

éditan