Béda révisi "Logam"

10 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (Bot: Migrating 114 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q11426 (translate me))
m
[[Gambar:Gallium1 640x480.jpg|thumb|right|Kristal gallium]]
Dina paélmuan [[kimia]], hiji '''logam''' (basa Yunani: ''Metallon'') <ref>[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dme%2Ftallon μέταλλον] Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'', on Perseus Digital Library</ref> nya étanyaéta salasahiji unsure kimia anu siap diwangun ion (kation) sarta ngabogaan beungkeutan logan. Jeung ogé disebut yén mirip jeung kation di mega elektron. Metal nya étanyaéta alasahiji ti tilu kelompok unsure anu dibedakeun ku sifat ionisasi jeung beungkeutan, babarengan jeung metalloid jeung nonlogam.<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/377422/metal metal]. Encyclopedica Britannica</ref> Dina tabel periodik, garis diagonal digambar ku boron (B) ka polonium (Po) ngabedakeun logam jeung nonlogam. Unsur dina garis ieu nya étanyaéta metalloid, sakapeung disebut semi-logam; unsur di kénca handap nya étanyaéta logam; unsure ka katuhu luhur nya étanyaéta nonlogam.
 
Nonlogam leuwih loba aya di alam tibatan logam, namung logam aya loba di tabel periodik. Sababaraha loga anu kasohor nya étanyaéta alumunium, tembaga, emas, beusi, timah, pérak, titanium, uranium, jeung zink.
Alotrop logam sok ngagurilap, biye, jeung konduktor nu hade, iwal ti éta nonlogam biasana rapuh (keur nonlogam padet), teu ngagurilap, jeung insulator.
 
 
== Paduan logam ==
Paduan logam mangrupa proses nyampurkeun dua jenis logam atawa leuwih keur meunangkeun sifat fisik, mekanik, listrik jeung visual nu leuwih hadé. Conto paduan logam nu populer nya étanyaéta baja tahan karat anu mangrupa capuran ti beusi (Fe) jeung Krom (Cr)
 
== Pamakéan Logam ==
Umumna, logam boga mangpaat keur manusa, sabab pamakéanna di widang industri, tatanén, jeung kedokteran. <ref name="Proses"> {{en}} Bondy, S.C., and Prasad, K.N.(1988). Metal Neurotixcity. Boca Raton, Fla : CRC Press. Page 347.</ref> Contona, merkuri nu digunakeun dina proses klor alkali. <ref name="Proses"/> Proses klor alkali mangrupa proses elektolisis nu boga peran penting dina industri manufaktur jeung ngamurnikeun zat kimia. <ref name="Proses"/> Sababaraha zat kimia nu bisa dimeunangkeun kalawan proses elektrolisasi nya étanyaéta natrium, kalsium, magnesium, alumunium, tembaga, séng, pérak, hidrogén, klor, fluor, natrium hidroksida, kalium bikromat, jeung kalium permanganat. <ref name="Proses"/> Proses elektrolisis larutan natrium klorida éta mangrupa proses klor-alkali.
 
Elektrolisis larutan NaCl ngahasilkeun natrium hidroksida di katode ''(kutub positif)'' jeung gas klor di anode ''(kutub negatif)''.<ref name="Proses"/> di widang industri angkasa luar jeung profesi kedokteran dibutuhkeun bahan nu kuat, tahan karat, jeung sifatna noniritin, saperti aloi titanium.<ref name="Proses"/> Sabagéan jinis logam mangrupa unsur penting sabab dibutuhkeun dina sababaraha fungsi biokimiawi.<ref name="Proses"/> Di zaman baheula, logam nu tangtu, saperti tembaga, beusi, jeung timah digunakeun keur nyieun pakakas, alat mesin, jeung sanjata. <ref name="Proses"/>
 
== Logam berat ==
Logam beurat (''heavy metal'') nya étanyaéta logam kalawan massa jinis lima atawa leuwih, kalawan nomor atom 22 nepi ka 92. Logam beurat disawang bahaya keur kaséhatan lamun kaakumulasi sacara kaleuleuwihi di jero awak. Sababaraha diantarana boga sifat ngabangkitkeun kanker (karsinogen). Kitu ogé jeung bahan pangan nu ngabogaan kadar logam beurat nu luhur disawang teu layak konsumsi.
 
Kasus-kasus pencemaran lingkungan nyababkeun loba bahan pangan nu aya logam beuratna. Kasus nu populer nya étanyaéta sindrom minamata, sabab akibat akumulasi raksa (Hg) di jero lauk konsumsi.
 
Di Indonesia, kungsi dilaporkeun yén lauk di Teluk Jakarta ogé aya raksa nu luhur. Udang ti tambak Sidoarjo kungsi ditolak importir ti Jepang sabab diniléy ngabogaan kadmium (Cd) jeung timbal (Pb)nu ngaleuwihan wates. Disawang logam-logam ieu mangrupa dampak piceunan limbah industri sagigireunna. Kakao ti Indonesia ogé kungsi ditolak di lelang internasional sabab diniléy ngabogaan Cd nu loba. Cd disawang asalna ti pupuk TSP anu dibéré ka tatangkalan di pakebonan.