Béda révisi "RNA"

10 bita dipupus ,  6 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
[[File:Rna-structure.jpg|thumb|Struktur RNA]]
'''RNA '''atawa '''''Ribonucleic Aci''d '''([[basa Indonésia]]: ''Asam Ribonukléat'') nya étanyaéta molekul-molekul [[gula]] D-ribosa, gugus fosfat, tapi ''basa'' nitrogéna kasusun ku ''basa ''[[purin]] (ngawengku [[adénin]] (A) jeung [[guanin]] (G)) sarta [[pirimidin]] (ngawengku [[urasil]] (U) jeung [[sitosin]] (C)).<ref name=":0">Sembiring, Langkah. 2009. Biologi untuk SMA Kelas XII. Jakarta: Intan Pariwara</ref>
 
== Struktur jeung Tipe RNA ==
Substansi dasar nukléus kasusun ku nukléoprotéin anu dijieun ku [[protéin]] jeung [[asam nukléat]]. Dina kasus ieu, [[asam nukléat]] ngawengku dua rupa anu aya patalina jeung héréditas nya étanyaéta [[DNA]] (''Deoxyribonucleic Acid)'' jeung RNA. Fungsi [[DNA]] nya étanyaéta minangka hétérokatalitik nya étanyaéta ngasintesis mulékul séjén siga RNA. RNA mangrupa hasil transkripsi [[DNA]]. [[Sél prokariotik]] jeung eukariotik ngawengku asam inti anu disebut RNA. Beda jeung [[DNA]] anu boga ranté ganda, RNA ngan ngabogaan ranté tunggal. Unggal pita RNA mangrupa [[polinukléotida]] ti RNA.<ref name=":1">Reece., Urry., dkk. 2005. Biology Campbell. US: Pearson Highered</ref>
 
Aya bébédana ogé jeung DNA anu aya dina [[nukléus]], RNA lolobana aya di sitoplasma utamana ribosom sanajan aya ogé sababaraha di nukléus. Dina [[sitoplasma]], lobana RNA bisa robah-robah. Kajadian ieu dipangaruhan ku aktivitas [[sintésis protéin]]. Nalika hiji [[protéin]] disintésis, eusi RNA dina sél bakal ngaronjat, kitu ogé sabalikna. RNA ngabogaan komponén [[gula]] anu wangunna D-ribosa ([[péntosa]]). RNA ogé ngabogaan ''basa'' [[nitrogén]] anu sarupa siga [[DNA]], ngan basa [[timin]] jeung pirimidin diganti ku [[urasil]].<ref name=":1" />
 
RNA ngabogaan tilu tipe anu baris didadarkeun sakumaha di handap ieu:
* '''''rRNA (ribosom RNA)''''' nya étanyaéta RNA anu aya di sitoplasma utamana di [[ribosom]] jeung boga pungsi ngatur dina prosés [[sintésis protéin]]. rRna kuantitasna bisa nepi ka 80% tina jumlah [[sél]] RNA. [[Molekul]] rRNA boga wangun pita tunggal anu teu boga cabang sarta boga sipat fléksibel.<ref name=":0" />
* '''''mRNA (messenger RNA)''''' nya étanyaéta RNA anu pangbadagna sarta pangpanjangna anu diwangun di jero [[nukléus]]. mRNA boga pungsi mawa kode [[génétik]] ti DNA ka [[ribosom]]. mRNA sok sakapeung disebut ogé '''kodon''' sabab runtuyan'' basa ''N panyusuna mangrupa kode génétik pikeun sintésis protéin. mRNA dicitak ku DNA dina inti anu saterusna dikirim ka ribosom. Sintésis mRNA dicitak ku DNA nalika diperlukeun jeung teu tutuluyan dicitak tapi gumantung kana jenis protéin anu bakal disintésis dina sitoplasma.<ref name=":0" />
* '''''tRNA (transfer RNA)''''' nya étanyaéta RNA anu aya di sitoplasma sarta bisa dipikawanoh ku ranté anu pondok. Pancén tRNA nya étanyaéta narjamahkeun kodon ti mRNA. tRNA boga pungsi pikeun ngangkut [[asam amino]] ka tempat [[sintésis protéin]], nya étanyaéta ribosom ngaliwatan tarjamahan kode-kode anu dibawa mRNA.<ref name=":0" />
DNA jeung RNA ngabogaan komponén anu hampir sarua tapi duanana ngabogaan struktur, pungsi jeung sababaraha matéri panyusun anu beda.<ref name=":0" />
== Rujukan ==
 
[[Kategori:Biologi]]
[[Kategori:Biologi sél]]
== Rujukan ==