Béda révisi "Payung"

6 bita dipupus ,  6 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (Bot: Migrating 72 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q41607 (translate me))
m
[[Gambar:Gustave Caillebotte - Jour de pluie à Paris.jpg|thumb|250px|jelema keur nyekel payung]]
 
'''payungPayung''' nya étanyaéta bahan plastik, anu disebut kanopi, anu némpél dina karangka beusi.<ref name:"internet1">{{id}}[http://www.freez.web.id/keren-payung-udara-yang-ajaib/](diakses tanggal 22 oktober 2011)</ref>
Payung nya étanyaéta parasut;panghalang panas poé atawa hujan lamun urang keur di luar.<ref name="kamus Basa Sunda2">RA,Danadibrata.2006.''Kamus Basa Sunda''. Bandung:Gawé bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran.Kaca 511</ref> pajeng;~dipakéna dibenerkeun heula gagangna dicekel, lamun enggeus dipaké dilingkupkeun deui;aya~kertas, lawon hideung, sutra jsb.<ref name="kamus Basa Sunda2"/>
 
== Sajarah ==
 
Dina mimiti 3500 taun ka tukang, ayana payung geus kapanggih di [[Tiongkok]]. Ngeunaan kapanggihna payung, aya loba legénda-legénda rahayat anu nyaritakeunana, hiji diantarana pang sumebar lega nya étanyaéta carita [[“Luban manggih Payung”]].
 
[[Luban]] nya étanyaéta Bapa Pertukangan di [[Tiongkok]]. Nurutkeun catetan [[“Kepingan Giok”]], payung kapanggih ku pamajikan Luban, anu pohara paduli sarta perhatian ka gawé salakina. kacaritakan, Saban poé Luban dibawakan [[kadaharan]] ku pamajikanana anu ngaranna Yun, di mana Yun mindeng kali kakeunaan hujan gedé sabot éta.
 
Jadi Luban nyieun [[paviliun]] di sapanjang [[jalan]] sangkan pamajikanana henteu kehujanan, tapi ngarasa cara éta masih kurang praktis. Tuluy saterusna, dumasar inspirasi ti barudak anu ngagunakeun daun kembang [[teratai]] minangka panangtayungan ti hujan, manéhna nyiptakeun payung kahiji dijieun ti hiji rangka fléksibel anu ditutupan ku [[lawon]] atawa [[kertas]] anu dilapis ku lilin pikeun nyieunana tahan [[cai]].
Di Tiongkok, payung lain dipaké minangka nu ngajaga ti panas sarta hujan, tapi ogé ngabogaan harti dina masarakat. Dina ahir [[Dinasti Wei]], payung dipaké dina upacara-upacara sarta tata cara pajabat luhur disebut [[“Payung Luo”]].
 
numutkeun [[Tso Chun]], [[Payung Luo]] nya étanyaéta simbol ti kalungguhan sarta status pikeun para pajabat. Contona, para pajabat ti [[Dinasti Han]] dina kalungguhan henteu kitu luhur ngagunakeun payung boga warna [[Héjo]] sarta [[Kaisar]] [[Dinasti Song]] ngagunakeun payung boga warna [[konéng]] sarta [[beureum]].
Alatan éta, payung anu dipaké dina lalampahan inspéksi kaisar atawa pajabat senior di jaman baheula nya étanyaéta némbongkeun panangtayungan ka rahayat.
Payung melambangkan kakayaan sarta cahara sarta mindeng dipaké dina upacara – upacara kawinan di Tiongkok.