Béda révisi "Pulo Jawa"

20 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m (Bot: Migrating 2 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q3757 (translate me))
m
|pangeusi=91.269.528 (1980)
}}
'''Pulo Jawa''' téh hiji [[pulo]] di di gugusan [[kapuloan Sunda]], [[Indonésia]], nu mangrupakeunmangrupa pulo pangpadetna di sakuliah dunya (tempo [[daptar pulo dumasar populasi]]). Legana [[1 E11 m²|132.000 km pasagi]] kalawan 114 yuta pangeusi (864 jalma per km²), mun mangrupa nagara mandiri mah bakal jadi nagara kadua pangpadetna sadunya. Pulo Jawa mangrupakeunmangrupa lemah cai pikeun pituin pikeun [[urang Sunda]] jeung [[urang Jawa|Jawa]].
 
== Géografi ==
=== Alam ===
[[Gambar:Semeru Bromo Temple.JPG|thumb|right|250px|[[Gunung Bromo]], salah sahiji pangirutan alam [[Jawa Wétan]].]]
Pulo Jawa aya dina runtuyan kapuloan jeung [[Kalimantan]] ([[Bornéo]]) di béh kalér, [[Sumatra]] di béh kulon-ngalér, jeung [[Bali]] di béh wétan. Jawa téh mangrupakeunmangrupa [[Daptar pulo dumasar legana|pulo panglegana ka-13]].
 
Pulo Jawa ampir sagemblengna mangrupakeunmangrupa bentukan [[vulkanik]], nu ngandung teu kurang ti 38 gunung nyungcung nu nandakeun ayana aktivitas [[gunung api]]. Tempo [[Gunung api di pulo Jawa]].
 
=== Manusa ===
Jawa mangrupakeunmangrupa pulo pangpadetna sa-Indonésia, ampir 60% populasi Indonésia matuhna di pulo Jawa [http://www.bps.go.id/sector/population/table1.shtml]. Pangeusi ieu pulo utamana mah urang Sunda (di bagian kulon) jeung Jawa (di bagian wétan), ngan kusabab laju migrasi ka ieu pulo nu luhur pisan, utamana ka wewengkon pakotaan, méh baé lengkep ku séké sélér ti mana baé. Pikeun ngimbangan ieu masalah, ti taun [[1970]] pamaréntah Indonésia ngampanyeukeun [[program transmigrasi]]: mindahkeun sabagian wargana sacara sukaréla ka pulo-pulo nu leuwih carang populasina (kayaning [[Sumatera]], [[Kalimantan]], jeung [[Sulawesi]]) sangkan pulo Jawa teu padet teuing.
 
Pulo ieu dibagi kana genep [[Propinsi di Indonésia|Daérah Tingkat I]]: