Béda révisi "Logam"

107 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
Ngarapihkeun
(Ngarapihkeun)
(Ngarapihkeun)
===Sifat fisika===
 
Logam dina umumna ngabogaan angka anu luhur dina konduktivitas [[listrik]]. Konduktivitas dina termal, sifat luster jeung massa jenis logam. Logam anu ngabogaan [[massa]], tingkat kaheurasan, jeung titik lebur anu rendah (contona [[logam alkali]] jeung [[logam alkali taneuh]]) biasana sifatna reaktif pisan. Jumlah elektron bebas nu luhur di sagala bentuk logam padet nyababkeun logam teu kungsi katingali transparan.
 
Mayoritas logam ngabogaan masa jenis nu leuwih luhur tibatan nonlogam. Sanajan kitu, viariasi massa jenis ieu bebedana kacida badagna, mimiti ti litium salaku logam nu massa jenis pangleutikna nepi ka osmium kalawan logam nu massa jenisna pangbadagna.
 
== Paduan logam ==
Paduan logam mangrupa proses nyampurkeun dua jenis logam atawa leuwih keur meunangkeun sifat fisik, mekanik, listrik jeung visual nu leuwih hadé. Conto paduan logam nu populer nyaéta bajawaja tahan karat anu mangrupa capurancampuran ti beusi (Fe) jeung [[Krom]] (Cr)
 
== Pamakéan Logam ==
Umumna, logam boga mangpaat keur [[manusa]], sabab pamakéanna di widang industri, tatanén, jeung kedokteran. <ref name="Proses"> {{en}} Bondy, S.C., and Prasad, K.N.(1988). Metal Neurotixcity. Boca Raton, Fla : CRC Press. Page 347.</ref> Contona, merkuri nu digunakeun dina proses klor alkali. <ref name="Proses"/> Proses klor alkali mangrupa proses elektolisis nu boga peran penting dina industri manufaktur jeung ngamurnikeun zat kimia. <ref name="Proses"/> Sababaraha zat kimia nu bisa dimeunangkeun kalawan proses elektrolisasi nyaéta [[natrium]], [[kalsium]], [[magnesium]], [[alumunium]], tembaga[[tambaga]], [[séng]], [[pérak]], [[hidrogén]], [[klor]], [[fluor]], [[natrium hidroksida]], [[kalium bikromat], jeung kalium [[permanganat]]. <ref name="Proses"/> Proses elektrolisis larutan natrium klorida éta mangrupa proses klor-alkali.
 
Elektrolisis larutan NaCl ngahasilkeun natrium hidroksida di katode ''(kutub positif)'' jeung gas klor di anode ''(kutub negatif)''.<ref name="Proses"/> didina widang industri angkasa luar jeung profesi kedokteran dibutuhkeun bahan nu kuat, tahan karat, jeung sifatna noniritin, saperti aloi titanium.<ref name="Proses"/> Sabagéan jinis logam mangrupa unsur penting sabab dibutuhkeun dina sababaraha fungsi biokimiawi.<ref name="Proses"/> Di zaman baheula, logam nu tangtu, saperti tembagatambaga, beusi, jeung timah digunakeun keur nyieun pakakas, alat mesin, jeung sanjata. <ref name="Proses"/>
 
== Logam mulia ==
Sacara umum logam mulia artina logam-logam kaasup paduanna nu biasa dijadikeun perhiasan, antarana emas, pérak, tembaga jeung platina. Logam-logam éta ngabogaan warna nu alus, tahan karat, lunak sarta jumlahna saeutik di alam. Emas jeung pérak ngabogaan sifat panghanteupanganteur listrik anu hadé nepi ka loba dipaké keur ngalapis konektor-konektor di alat éléktronik.
 
== Logam berat ==
Logam beurat (''heavy metal'') nyaéta logam kalawan massa jinis lima atawa leuwih, kalawan nomor atom 22 nepi ka 92. Logam beurat disawang bahaya keur kaséhatan lamun kaakumulasi sacara kaleuleuwihi di jero awak. Sababaraha diantarana boga sifat ngabangkitkeun kanker[[kangker]] (karsinogen). Kitu ogé jeung bahan pangan nu ngabogaan kadar logam beurat nu luhur disawang teu layak konsumsi.
 
Kasus-kasus pencemaran lingkungan nyababkeun loba bahan pangan nu aya logam beuratna. Kasus nu populer nyaéta sindrom minamata, sabab akibat akumulasi raksa (Hg) di jero lauk konsumsi.
 
Di [[Indonesia]], kungsi dilaporkeun yén [[lauk]] di Teluk Jakarta ogé aya raksa nu luhur. [[Udang]] ti tambak [[Sidoarjo]] kungsi ditolak importir ti [[Jepang]] sabab diniléy ngabogaan [[kadmium]] (Cd) jeung [[timbal]] (Pb)nu ngaleuwihan wates. Disawang logam-logam ieu mangrupa dampak piceunan limbah industri sagigireunna. Kakao ti Indonesia ogé kungsi ditolak di lelang internasional sabab diniléy ngabogaan Cd nu loba. Cd disawang asalna ti pupuk TSP anu dibéré ka tatangkalan di pakebonan.
 
== Catetan ==