Béda révisi "Zoroaster"

57 bita ditambahkeun ,  6 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m
[[Gambar:Sanzio 01 Zoroaster Ptolmey.jpg|thumb|200 px|Zarathustra nurutkeun lukisan ''Sakola Athena''.]]
'''Zarathustra''' ([[basa]] [[Parsi]]: <big><big>زرتشت</big></big> (''Zartosht''),[[basa]] Kurdi: ''Zerdeşt'', [[basa]] Gujarati: જરતોશ્ત, [[basa]] [[Yunani]]: Ζωροάστρης, (''Zoroastres''), jeung [[basa]] [[Latin]]: ''Zoroaster'') nyaéta [[ngaran]] hiji nabi ti Persia[[Pérsia]] (kiwari [[Iran]]). Anjeunna nyaéta nu ngarintis Zoroastrianisme nu diagem ku bangsa Persia.<ref name="Agama">{{id}}Keene, Michael. 2010. Agama-agama Dunia. Yogyakarta: Kanisius</ref> Anjeunna ogé mangrupa imam pangajar.<ref name="Agama"/> Zarathustra disawang hirup di taun [[1100]]-[[550]] SM. Aya ogé nu nyebutkeun anjeunna hirup ti taun [[1200]]-[[1600]].<ref name="Agama">{{id}}</ref>
== Harti ngaran ==
[[Gambar:Faravahar.svg|thumb|left|[[Faravahar]] (atawa Farohar)|left]]
 
== Ajaran-ajaran ==
Dasar ageman ti Zarathustra nyaéta monotheisme, nyaéta muja ka hiji Tuhan, Ahura Mazda.<ref name="Arifin"/> Angra Mainyu, nu mangrupa Pangawasa “Kegelapan” jeung lawan ti Ahura Mazda, nyaéta nu sok hianat ka Tuhanna.<ref name="Dhavamony">{{id}}M.Dhavamony. 1995. ''Fenomenologi Agama''. Jogjakarta: Kanisius. Hlm. 124.</ref> Ajaran Zarthustra ogé ngabenerkeun mahluk suci nu sifatna welas asih nu ngabantuan pajoanganna.<ref name="Arifin"/> Ngan sanggeus Zarathustra maot, kapercayaan ka mahluk suci éta dirobah jadi konsepsi kadéwataan nu dihubungkeun jeung penciptaan [[alam]], nu kawengku ti genep tingkat penciptaan wanda-wanda alam, nyaéta:<ref name="Arifin"/>
* Asha Vahista minangka [[déwa]] tata tartib jeung kabeneran nu éndah jeung sering digambarkeun minangka déwa nu ngawasaan [[seuneu]];
* Vohu Manah minangka déwa nu haténa bersih (''God mind'') jeung sok digambarkeun minangka [[sapi]] jalu;
* Keshatra Vairya minangka déwa “pencinta” jeung pangawasa sagala [[logam]];
* Spenta Armaity minangka déwa ibadah nu pinuh welas jeung pangawasa [[bumi]] jeung [[taneuh]];
* Haurvatat nyaéta minangka buleudan jeung kakawasaan sarta pangawasa [[cai]] jeung [[tutuwuhan]];
* Amertat, sarua jeung Haurvatat, minangka déwa buleudan jeung kakawasaan sarta pangawasa cai jeung tutuwuhan.<ref name="Arifin"/>
 
8.434

éditan