Béda révisi "Orbit"

6 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
m
[[File:orbit2.gif|thumb|200px|Dua banda nu [[massa]]na rada béda ngurilingan hiji [[puseur massa babarengan]]. Ukuran, katut jinis orbit nu kieu téh kawas sistem [[Pluto]]-[[Charon (bulan)|Charon]].]]
Dina [[fisika]], '''orbit''' nyaéta jalur nu diliwatan ku objék, di sabudeureun objék lianna, dina pangaruh [[gaya]] tinangtu. Orbit munggaran dianalisis sacara matématis ku [[Johannes Kepler]] nug ngarumuskeun hasil perhitunganana dina [[hukum gerakan planét Kepler|hukum Kepler ngeunaan gerak planét]]. Anjeunna manggihan yén orbit [[planet]] dina [[tata surya mandala]] urang wangunna [[élips]] tur lain [[buleudan]] atawa [[épisiklus]] kawas nu saméméhna dipercaya ku balaréa.
 
== Sajarah ==
== Peran sajeroning épolusi téori atom ==
 
Dina sabot struhtur atom munggaran ditalungtik pas awal [[abad ka-20]], [[atom]] digambarkeun minangka tata surya mandala leutik anu dikaitkeun jeung Gaya [[Coulomb]]. Modél ieu teu saluyu jeung [[éléktrodimanika]] ogé modél ieu kucara lalaunan dibenerkeun luyu jeung parobahan téori [[kuantum]]. Lian ti kitu, aya kénéh baé istilah titilar "orbit" pikeun ngagambarkeun ayana énérgi éléktron dina ngurilingan nukleus [[atom]].
 
== Pranala luar ==