Béda révisi "Payung"

13 bita ditambahkeun ,  6 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Dina mimiti 3500 taun ka tukang, ayana payung geus kapanggih di [[Tiongkok]]. Ngeunaan kapanggihna payung, aya loba legénda-legénda rahayat anu nyaritakeunana, hiji diantarana pang sumebar lega nyaéta carita [[“Luban manggih Payung”]].
 
[[Luban]] nyaéta Bapa Pertukangan di [[Tiongkok]]. Nurutkeun catetan [[“Kepingan Giok”]], payung kapanggih ku pamajikan Luban, anu pohara paduli sarta perhatian ka gawé salakina. kacaritakanKacaritakan, Sabansaban poé Luban dibawakandibawakeun [[kadaharan]] ku pamajikanana anu ngaranna Yun, di mana Yun mindeng kali kakeunaan hujan gedé sabot éta.
 
Jadi Luban nyieun [[paviliun]] di sapanjang [[jalan]] sangkan pamajikanana henteu kehujanan, tapi ngarasa cara éta masih kurang praktis. Tuluy saterusna, dumasar inspirasi ti barudak anu ngagunakeun daun kembang [[teratai]] minangka panangtayungan ti hujan, manéhna nyiptakeun payung kahiji dijieun ti hiji rangka fléksibel anu ditutupan ku [[lawon]] atawa [[kertas]] anu dilapis ku lilin pikeun nyieunana tahan [[cai]].
Di Tiongkok, payung lain dipaké minangka nu ngajaga ti panas sarta hujan, tapi ogé ngabogaan harti dina masarakat. Dina ahir [[Dinasti Wei]], payung dipaké dina upacara-upacara sarta tata cara pajabat luhur disebut [[“Payung Luo”]].
 
numutkeunNumutkeun [[Tso Chun]], [[Payung Luo]] nyaéta simbol ti kalungguhan sarta status pikeun para pajabat. Contona, para pajabat ti [[Dinasti Han]] dina kalungguhan henteu kitu luhur ngagunakeun payung boga warna [[Héjo]] sarta [[Kaisar]] [[Dinasti Song]] ngagunakeun payung boga warna [[konéng]] sarta [[beureum]].
Alatan éta, payung anu dipaké dina lalampahan inspéksi kaisar atawa pajabat senior di jaman baheula nyaéta némbongkeun panangtayungan ka rahayat.
Payung melambangkan kakayaan sarta cahara sarta mindeng dipaké dina upacara – upacara kawinan di Tiongkok.
Payung ogé mindeng dipaké dina [[opera]], [[lagu]] sarta [[tari]], sarta [[seni akrobatik]]. Ngaronjatna pertukaran budaya kalayan nagara deungeun, ngabalukarkeun payung sacara bertahap menyebar ka luar nagari. Contona, [[Jepang]] geus ngirimkeun 19 utusanna ka [[Dinasti Tang]] pikeun diajar kabudayaan Tiongkok. Ku kituna, téhnik pembuatan payung geus diwanohkeun di Jepang.
 
Dina pertengahan [[abad keka-18]], pangusaha [[Inggris]] mawa payung ka nagarana sanggeus datang ti Tiongkok, anu ngabangkitkeun pangaruh badag di [[Inggris]] Raya. Nepi ka pertengahan [[abad keka-19]] payung geus jadi hiji keharusan pikeun orang [[Inggris]].
 
Toko payung kahiji diditu ngaranna [["James Smith and Sons"]] anu buka dina taun 1830 sarta nepi ka ayeuna masih ngajual payung, alamatna di 53 New Oxford Street, [[London]].<ref name:"internet3">{{id}}[http://www.metrogaya.com/home/sejarah-hari-ini/sejarah-unik-payung](diakses tanggal 22 oktober 2011)</ref>
8.434

éditan