Buka ménu utama

Parobahan

4 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
taya kamandang éditan
[[Gambar:Maracaibo cumulonembo.jpg|thumb|Maracaibo]]
[[Gambar:ValenciaVenezuela.jpg|thumb|Valencia]]
'''Vénézuéla''' ({{IPA-es|be̞ne̞ˈswe̞la|lang}}), resmina disebut '''Républik Bolivar Vénézuéla''' ([[Basa Spanyol]]: ''República Bolivariana de Venezuela''), nyaéta hiji nagara [[tropis]] di bagian kalér buana [[Amérika Kidul]]. Nagara ieu wawatesan jeung [[Kolombia]] di kulon, [[Guyana]] di wétan, sarta [[Brasil]] di kidul. Vénézuéla baheulana [[Panjajahan Spanyol di Amérika|dijajah ku Spanyol]] dina 1522, ngéléhan pambarotakan ti [[urang pribumi Vénézuéla|urang pribumi]]. Nagara ieu jadi jajahan Spanyol di Amérika nu kahiji nu merdika ([[Républik Kahiji Vénézuéla|dina 1811]]), tapi teu ngadegkeun kamerdikaan kalawan aman nepi ka 1821 (awalna salaku hiji departemén ti républik féderal [[Gran Colombia]], miboga kamerdikaan pinuh dina 1830). Vénézuéla mangrupakeunmangrupa hiji [[républik]] [[féderasi|féderal]] [[sistim présidénsial|présidénsial]] nu ngawengku [[Nagara bagian di Vénézuéla|23 nagara bagian]], [[Distrik Ibu Kota Vénézuéla|Distrik Ibu Kota]] (ngawengku [[Caracas]]), sarta [[Depéndensi Féderal Vénézuéla|Depéndensi Féderal]] (ngawengku pulo-pulo leupas basisir Vénézuéla).
 
== Babagian ==