Béda révisi "Zoroaster"

10 bita dipupus ,  6 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
'''Zoroaster''' atawa '''Zarathustra''' ([[basa]] [[Parsi]]: <big><big>زرتشت</big></big> (''Zartosht''),[[basa]] Kurdi: ''Zerdeşt'', [[basa]] Gujarati: જરતોશ્ત, [[basa]] [[Yunani]]: Ζωροάστρης, (''Zoroastres''), jeung [[basa]] [[Latin]]: ''Zoroaster'') nyaéta [[ngaran]] hiji nabi ti [[Pérsia]] (kiwari [[Iran]]). Anjeunna nyaéta nu ngarintis Zoroastrianisme nu diagem ku bangsa Pérsia.<ref name="Agama">{{id}}Keene, Michael. 2010. Agama-agama Dunia. Yogyakarta: Kanisius</ref> Anjeunna ogé mangrupa imam pangajar.<ref name="Agama"/> Zarathustra disawang hirup di taun [[1100]]-[[550]] SM. Aya ogé nu nyebutkeun anjeunna hirup ti taun [[1200]]-[[1600]].<ref name="Agama">{{id}}</ref>
== Harti ngaran ==
[[Gambar:Faravahar.svg|thumb|left|[[Faravahar]] (atawa Farohar)|left]]
Ngaran Zarathustra atawa diéja minangka ''Zaraθ-uštra'' dina [[basa]] Avesta, bisa ogé mangrupa hiji kecap majemuk ''bahuvrihi'' jeung kawengku ti kecap ''zarəta-'' "lemah, kolot" jeung ''uštra'' "onta". Jadi bisa disebutkeun yén Zarathustra téh: "Anjeunna nu ngabogaan [[onta]] kolot. Ngan, di kecap mimiti sakapeung sok dihartikeun minangka "[[konéng]]" atawa "[[emas]]" (saluyu jeung basa Parsi modern ''zærd'') nepi ka hartina jadi "Anjeunna nu ngabogaan onta nu warnana kaemasan". Ahura Mazda sorangan sacara etimologi nu hartina: ''Ahura'' (Tuhan) jeung ''Mazda'' (kawijaksanaan).<ref name="Arifin">{{id}}H.M Arifin. 1986. ''Menguak Misteri Ajaran Agama-agama Besar''. Golden Trayon. Hlm. 18, 20-24.</ref>