Buka ménu utama

Parobahan

411 bita ditambahkeun, 3 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
'''''Polyurethanes''''' (singketan: PUR) anu diwangun ku polyisocyanates plastik atawa résin sintétik dihasilkeun tina réaksi polyaddition dina dialcohols ([[diols]]), atawa polyols. Ciri anu mandiri ieu polyurethanes nya éta grup urethane (\ mathrm {{-} {NH - CO} {-} {O -} \}).
 
 
'''Diols''' jeung diisocyanates ngabalukarkeun polyurethanes linear, [[polyurethanes]] dibeungkeut ku ngaréaksikeun umpamana triisocyanate campuran diisocyanate jeung polyols. Hasil tina ieu reaksi nyaéta hiji substansi anu bisa waé mangrupakeun [[thermoset]]s, [[thermoplastics]] atawa [[elastomers]]. Dina budah/busa polyurethane mah, pangaruhna kana naha ieu busa téh heuras atawa jadi leuleus. Sanajan kitu, polyurethanes ogé dipaké minangka komposisi bahan anu engkana dijieun ngagunakeun citakan/molding (résin casting)/(résin isocyanate), Saperti benang (tékstil) elastic, lacquers polyurethane dipake lem polyurethane.
[[File:Haushaltsschwaemme.jpg|miniatur|hochkant=1.4|Paranti ngumbah wadah dijieun tina busa polyurethane leuleus]]
[[File:Polyurethane2.gif|miniatur|hochkant=1.4|Semprot kaléng pikeun ngahasilkeun busa PU kaku]]
 
==Sajarah==
 
==Foam/Busa==
[[File:Haushaltsschwaemme.jpg|miniatur|hochkant=1.4|Paranti ngumbah wadah dijieun tina busa polyurethane leuleus]]
[[File:Polyurethane2.gif|miniatur|hochkant=1.4|Semprot kaléng pikeun ngahasilkeun busa PU kaku]]
 
Busa poliuretan gampang pisan diproduksina. Kaonjoyan khusus tina busa PUR nyaeta loba disadiakeun ku pabrik dina wujud satengah jadi (busa dijieun barang sejen luyu jeng pangabutuh), tapi bisa oge meli ti pabrikna dina wujud cairan, tuluy dibawa ka tempat dimana ieu bahan di bentuk/dijieun luyu jeung kabutuhan.
 
Busa anu leuleus loba pisan dimangpaatkeun, lobana mah geusan dijieun bantal, bisa bantal keur kasur, parabot rumah tangga korsi kursi, bahan tambahan kerkarpet, lapisan barang tekstil, bisa oge keur spon paragi ngumbah wadah atawa oge keur saringan. Busa PUR kalolobaana disadiakeun ku sabarahan kapadetan, lembek jeung heuras..
Ieu Busa PUR dipaké utamana pikeun insulasi, Contona, dina wangunan, pakakas refrigeration, panas sarta storage tiis jeung sababaraha sistem plumbing (jacket plastik, pipa kimia , pipa komposit fleksibel). <ref>Flame Retardants Center: [http://www.specialchem4polymers.com/tc/phosphorus-flame-retardants Organic Phosphorus Compounds Center].</ref> <ref>www.waermedaemmstoffe.com: [http://www.waermedaemmstoffe.com/htm/pur.htm ''Dämmstoff: Polyurethan-Hartschaum (PUR) und PUR-Ortschaum, Montageschaum''].</ref>
[[File:PMR 63x5.8 125 file2.jpg|thumb|right|200px|Busa polyurethane ]]
 
==Kagunaan==
Sababaraha pamakéan polyurethane dina industri pamungkus fléksibel kaasup poliuretan (anti-dampak) dipaké mungkus barang anu gampang peupeus/halus, cirina nyaéta kepadatan sél anu maruka jeung hampang (12-15 kg / m³). Aya ogé poliuretan kaku atawa RIM (tina Rigid Injection Molding) anu mibanda kapadetan (30-50 kg / m³) dari sebelumnya, tapi ciri anu mandirina mah ampir sarua. Gas anu aya dina jaringan polimér bisa nahan panas termal. Hiji polyurethane anu kandelna 25 mm bisa nahan panas dijerona nepika 20 ° C sedengkeun sisi belah luarna bisa waé robah-robah -5 ° C.
 
== Tempo Ogé ==
[[File:PMR 63x5.8 125 file2.jpg|thumb|right|200px|Busa polyurethane ]]
*[[Polyamide]] (Disebut ogé [[nylon]])
{{pondok}}
*[[Polycarbonate]]
*[[Poliétilén]]
*[[Poliétilén terephtalate]] (Katelah disebut PET biasana dipake [[botol]], ogé [[polyester]] dipake bahan [[baju]]
*[[Polipropiléné]]
*[[Polistiréna]]
*[[Polyurethane]]
*[[Polyvinyl chloride]] (Katelahna PVC). biasana dipaké [[bungkus]] [[kabel]] [[listrik]]
*[[Acrylonitrile butadiene styrene (ABS)]].
 
==Tutumbu Kaluar==
*[http://www.specialchem4polymers.com/tc/phosphorus-flame-retardants Organic Phosphorus Compounds Center]
*[http://www.waermedaemmstoffe.com/htm/pur.htm ''Dämmstoff: Polyurethan-Hartschaum (PUR) und PUR-Ortschaum, Montageschaum]
*[http://www.epa.gov/ttnatw01/hlthef/toluene2.html diisocyanate is primarily used]
 
{{Pondok}}
==Dicutat Tina==
 
1.687

éditan