Buka ménu utama

Parobahan

7 bita dipupus, 3 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
'''Poliurétan''Polyurethanes' ('''''polyurethanes''''', (singketan: PUR) anu diwangun ku polyisocyanatespoliisosianat plastik atawa résin sintétik dihasilkeun tina réaksi polyadditionpoliadisi dina dialcoholsdialkohol ([[diolsdiol]]), atawa polyolspoliol. Ciri anu mandiri ieu polyurethanespoliurétan nya éta grup urethaneurétan (\ mathrm {{-} {NH - CO} {-} {O -} \}).
 
'''DiolsDiol''' jeung diisocyanatesdiisosianat ngabalukarkeun polyurethanespoliurétan linearlinéar, [[polyurethanes]]poliuretan dibeungkeut ku ngaréaksikeun umpamana triisocyanatetriisosianat campuran diisocyanatediisosianat jeung polyolspoliol. Hasil tina ieu reaksi nyaéta hiji substansi anu bisa waé mangrupakeun [[thermosettérmosét]]s, [[thermoplasticstérmoplastik]] atawa [[elastomersélastomér]]. Dina budah/busa polyurethanepoliurétan mah, pangaruhna kana naha ieu busa téh heuras atawa jadi leuleus. Sanajan kitu, polyurethanespoliurétan ogé dipaké minangka komposisi bahan anu engkana dijieun ngagunakeun citakan/''molding'' (résin ''casting'')/(résin isocyanateisosianat), Sapertisaperti benang (tékstil) elasticelastik, lacquerspoliurétan polyurethanecair dipakedipaké lemelém polyurethanepoliurétan.
 
[[File:Haushaltsschwaemme.jpg|miniatur|hochkant=1.4|Paranti ngumbah wadah dijieun tina busa polyurethanepoliurétan leuleus]]
'''Diols''' jeung diisocyanates ngabalukarkeun polyurethanes linear, [[polyurethanes]] dibeungkeut ku ngaréaksikeun umpamana triisocyanate campuran diisocyanate jeung polyols. Hasil tina ieu reaksi nyaéta hiji substansi anu bisa waé mangrupakeun [[thermoset]]s, [[thermoplastics]] atawa [[elastomers]]. Dina budah/busa polyurethane mah, pangaruhna kana naha ieu busa téh heuras atawa jadi leuleus. Sanajan kitu, polyurethanes ogé dipaké minangka komposisi bahan anu engkana dijieun ngagunakeun citakan/molding (résin casting)/(résin isocyanate), Saperti benang (tékstil) elastic, lacquers polyurethane dipake lem polyurethane.
[[File:Haushaltsschwaemme.jpg|miniatur|hochkant=1.4|Paranti ngumbah wadah dijieun tina busa polyurethane leuleus]]
[[File:Polyurethane2.gif|miniatur|hochkant=1.4|Semprot kaléng pikeun ngahasilkeun busa PU kaku]]
 
11.452

éditan