Buka ménu utama

Parobahan

12 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
|official_website = {{URL|csstc.org}}
}}
'''Gerakan Non-Blok''' ([[basa Inggris]]: '''The Non-Aligned Movement'''/'''NAM''') nyaéta hiji paguyuban nagara-nagara anu teu nganggap dirina ngagabung jeung atawa ka blok kakuatan badag naon baé<ref name="anggota">[http://www.nam.gov.ir/Portal/Home/Default.aspx?CategoryID=27f3fbb6-8a39-444e-b557-6c74aae7f75f "NAM Members & Observers"]. 16th Summit of the Non-Aligned Movement, Tehran, 26–31 Agustus 2012. Diakses 30 Agustus 2015.</ref>. Taun [[2012]], gerakan non-blok geus boga 120 nagara anggota jeung 17 nagara panilik<ref name="anggota"/>. Ieu organisasi diadegkeun di [[Belgrade]] dina taun 1961, nu mimiti dirarancangna ku perdana mentri munggaran [[India]], [[Jawaharlal Nehru]]; présidén munggaran [[Indonesia]], [[Sukarno]]; presiden kadua [[Mesir]], [[Gamal Abdel Nasser]]; présidén munggaran [[Ghana]], [[Kwame Nkrumah]]; jeung présidén [[Yugoslavia]], [[Josip Broz Titoref]]<ref name="jurnal">{{Cite journal | url = https://books.google.com/?id=v2pFvh9crtEC&pg=PA75&lpg=PA75&dq=krishna+menon+coined+non+alignment#v=onepage&q&f=false | title = Afghanistan in World Politics: (a Study of Afghan-U.S. Relations) | isbn = 978-8-121-20097-4 | last = Ma'Aroof | first = Mohammad Khalid | date = 1 January 1987}}</ref>. Kalima pamingpin éta anu teu nyatujuan pisan kana sistim harita anu silihserang antara nagara-nagara blok kulon jeung blok wétan samangsa Perang Tiis<ref name="jurnal"/>. Kecap éta sorangan mimiti digunakeun pikeun ngawakilan kana hiji doktrin ku diplomat India V. K. Krishna Menon dina taun [[1953]], di PBB<ref name="jurnal"/>.
 
Dina biantarana na nu tas ditepikeun dina [[déklarasi Havana]] taun [[1979]], Fidél Castro ngedalkeun maksud tina ieu organisasi nyaéta pikeun ngajamin "kemerdikaan, kadaulatan, integritas téritorial, jeung kaamanan ti nagara-nagara nonblok" dina pajuanganna "ngalawan [[impérialisme]], [[kolonialisme]], [[neo-kolonialisme]], [[apartheid]], [[zionisme]], [[rasisme]] sarta sarupaning bentuk [[agrési militér]], pandudukan, dominasi, intervensi atawa [[hégémoni]], ogé ngalawan sarupaning bentuk blok [[pulitik]]"<ref>[http://lanic.utexas.edu/la/cb/cuba/castro/1979/19791012 Fidel Castro speech to the UN in his position as chairman of the non-aligned countries movement 12 October 1979]; [http://www.pakboi.gov.pk/I_Agreements/pakistan___non-aligned_movemen.html "Pakistan & Non-Aligned Movement"]. Board of Investment{{spaced ndash}} [[Government of Pakistan]]. 2003.</ref>. Nagara-nagara anggota Gerakan Non-Blok mah diperkirakeun dua pertilu tina anggota [[PBB]] sarta mibanda 55% tina populasi dunya<ref name="autogenerated1">Grant, Cedric. "Equity in Third World Relations: a third world perspective". ''[[International Affairs (journal)|International Affairs]]'' 71, 3 (1995), 567–587.</ref>.
 
==Rujukan==