Béda révisi "Bérilium"

29 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Nyieun kaca anyar thumb|Bérilium '''Berilium''' nyaéta unsur kimia anu miboga simbul '''Be''' sarta nomor atom 4.<ref name="ptable">{{cite web|url=http://www.ptabl...)
 
[[File:Be-140g.jpg|thumb|Bérilium]]
'''Berilium''' nyaéta [[unsur kimia]] anu miboga simbul '''Be''' sarta [[nomor atom]] 4.<ref name="ptable">{{cite web|url=http://www.ptable.com/?lang=id|title=Tabel Periodik (Indonesian Periodic Table)|publisher=PTable|accessdate=3/11/2016}}</ref> Bérilium kapanggih sarta dingaranan dina taun [[1798]] ku saurang ahli [[kimia]] [[Vaquelin]].<ref name="budisma">{{cite web|url=http://budisma.net/2014/11/pengertian-berilium.html|title=Budisma - Pengertian Berilium|publisher=Budisma|accessdate=3/11/2016}}</ref> Kiwari bérilium dimangpaatkeun pikeun réaktor [[nuklir]], suku cadang [[mesin]], jeung [[satelit]].<ref name="budisma"/> Bérilium murni mangrupa [[logam]] [[kulawu]] heuras siga waja sarta ngandung racun.<ref name="budisma"/> Béda tina karakteristikna nyaéta kualitas non-[[magnétik]].<ref name="budisma"/> [[Logam]] non-magnetik guna pisan dina [[éléktronik]].<ref name="budisma"/> Para ilmuwan ngagunakeun hurup "Be" pikeun simbul bérilium dina [[persamaan kimia]] jeung déskripsi sanyawa.<ref name="budisma"/>
 
==Karakteristik==
Bérilium nyaéta unsur bivalen [[racun]]an, [[warna]]na [[kulawu]], kuat, hampang, jeung utamana dipaké minangka zat pangheuras dina campuran [[logam]].<ref name="amazine">{{cite web|url=http://www.amazine.co/25945/berilium-be-fakta-sifat-penggunaan-efek-kesehatannya/ |title=Amazine - Berilium (Be): Fakta, Sifat, Penggunaan & Efek Kesehatannya|publisher=Amazine|accessdate=3/11/2016}}</ref> Bérilium mangrupa salah sahiji [[logam]] hampang ku lééh pangluhurna.<ref name="amazine"/> Ieu logam miboga konduktivitas térmal nu alus pisan, lain magnétik, tahan kana [[asam nitrat]] medok, sarta dina suhu jeung tekanan standar mah bisa ngalawan oksidasi nalika keuna ku hawa.<ref name="amazine"/> Kerak [[marcapada]] miboga kandungan bérilium gedéna 2,6 [[ppm]] jeung 6 [[ppm]] dina taneuh.<ref name="amazine"/> Bérilium dina taneuh bisa asup kana pepelakan anu tumuwuh dilihureunnadi luhureunna.<ref name="amazine"/> Kadar bérilium pepelakan mah variatif, antara 1 jeung 40 [[ppb]], handap teuing pikeun mangaruhan sato anu ngahakan éta pepelakan.<ref name="amazine"/> Bérilium kapanggih dina 30 [[mineral]] anu béda-béda, anu pangpentungna mah ''bertrandite, beryl, chrysoberyl'', jeung ''phenacite''.<ref name="amazine"/> Wangun ''beryl'' anu hargaan mah nyaéta [[aquamarine]] jeung [[zamrud]].<ref name="amazine"/>
 
==Rujukan==