Béda révisi "Gulma"

11 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
m (menambahkan Kategori:Tutuwuhan menggunakan HotCat)
[[Gambar:Backlit spring weeds.jpg|thumb|Jujukutan Nu jadi Gulma]]
Gulma nyaéta [[tutuwuhan]] nu teu akur jeung tempat jadina atawa anu tumuwuh henteu aya di tempat nu sakuduna.{{fact}} Gulma kaasup kana tutuwuhan anu kaayanana bisa ngaganggu kana tutuwuhan nu séjén.<ref name=":0">Moenandir, J. 1988.Pengantar Élmu sarta Control Gulma.Buku 1.Eagle Pencét, Jakarta. 122 pp.
</ref> Gulma mangaruhan loba fase tina [[budidaya]] sarta matak nyieun karugian serius kana [[hasil]] jeung [[kualitas]], jeung ningkatkeunngaronjatkeun [[biaya]] [[produksi]]na.<ref name=":0" /> Karusakan nu langsung disababkeun ku ayana gulma di jero jeung deukeut [[lahan]] anu dipelakan mangrupa gulma dijerodi jero [[lahan]] pepelakan nu ngurangan [[hasil]] jeung [[kualitas]] nu disababkeun [[persaingan]] kabutuhan [[tumbuh]], saperti [[zat]] [[gizi]], [[cai]], jeung [[cahaya]].<ref name=":0" /> Gulma ngurangan [[efisiensi]] [[Panén]] jeung mesin-mesin, sabab gulma nu jadi dina taneuh, murilit kana jero [[mesin]] jeung nu nangtung nutupan hasil [[panén]].<ref name=":0" />
 
Dumasar kana [[watesan]] tina nalungtik [[ékologis]] diartikeun tutuwuhan nu geus diadaptasikan kana [[habitat]] jieunan sarta nyababkeun gangguan ka sadaya kagiatan [[manusa]].<ref>Sastroutomo, S. S. 1990. Ékologi nalungtik. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.</ref>
8.434

éditan