Béda révisi "Ratu Jeongsun ti Joseon"

taya kamandang éditan
m (Mssetiadi mindahkeun kaca Ratu Jéongsun ka Ratu Jeongsun: e-na e pepet)
{{Infobox royalty
|name=Ratu JéongsunJeongsun
|title=Ratu [[Dinasti JoséonJoseon|JoséonJoseon]]
|image=
|birth_date=10 Nopémber 1745
|birth_place=[[YéojuYeoju]], [[Gyeonggi-do|Provinsi Gyeonggi]], [[KoreaKoréa]]
|death_date=12 Januari 1805
|death_place=[[Changdeokgung|Istana Changdeok]], [[KoreaKoréa]]
| succession1 = Ratu JoséonJoseon
| predecessor1 = [[Ratu JéongséongJeongseong]]
| successor1 = [[Ratu Hyoui]]
| house = GyéongjuGyeongju Kim
|tenure=1759 - 5 Maret 1776
|father=Kim Han-gu
|mother=Nyonya Won
|spouse=[[YéongjoYeongjo ti Joséon|Raja YéongjoYeongjo ti JoséonJoseon]]
|issue=
}}
'''Ratu JéongsunJeongsun ti wangsa Kim GyéongjuGyeongju''' (정순왕후 김씨, [[10 Nopémber]] [[1745]] - [[12 Januari]] [[1805]]) nyaéta pamajikan Raja [[YéongjoYeongjo ti JoséonJoseon|YéongjoYeongjo]] ([[1724]]–[[1776]]) sarta pamangku tahta karajaan JoséonJoseon ti taun [[1800]] - [[1805]] pikeun buyut téréna anu leutik kénéh, [[Sunjo ti JoséonJoseon]] ([[1790]]–[[1834]], bertahtanu mangku kalungguhan taun [[1800]]–[[1834]]).<ref name="Ratu">[http://www.royalark.net/Korea/korea6.htm Sejarah tokoh-tokoh JoséonJoseon] {{en}} <small>diaksesdiaksés tanggal 14 Maret 2016</small></ref> Manéhna asalna ti Wangsa Kim GyéongjuGyeongju.<ref name="Ratu"/>
 
'''Ratu Jéongsun ti wangsa Kim Gyéongju''' (정순왕후 김씨, [[10 Nopémber]] [[1745]] - [[12 Januari]] [[1805]]) nyaéta pamajikan Raja [[Yéongjo ti Joséon|Yéongjo]] ([[1724]]–[[1776]]) sarta pamangku tahta karajaan Joséon ti taun [[1800]] - [[1805]] pikeun buyut téréna anu leutik kénéh, [[Sunjo ti Joséon]] ([[1790]]–[[1834]], bertahta taun [[1800]]–[[1834]]).<ref name="Ratu">[http://www.royalark.net/Korea/korea6.htm Sejarah tokoh-tokoh Joséon] {{en}} <small>diakses tanggal 14 Maret 2016</small></ref> Manéhna asalna ti Wangsa Kim Gyéongju.<ref name="Ratu"/>
 
== Biografi ==
Manéhna asalna ti [[YéojuYeoju|wilayah YéojuYeoju]], [[Gyeonggi|Propinsi Gyeonggi]] pamaréntahan [[YéongjoYeongjo ti JoséonJoseon|Raja YéongjoYeongjo]], calon Ratu JéongsunJeongsun nya éta anak Kim Han-gu (김한구) jeung Nyonya Won.<ref name="Ratu"/> Sanggeus [[Ratu JéongséongJeongseong]] pupus taun [[1757]], manéhna jadi ratu taun [[1759]].<ref name="Jeongsun">[http://www.guide2womenleaders.com/korea_heads.htm Sejarah Ratu-ratu dan selir-selir kerajaan Joseon] {{en}} <small>diakses tanggal 14 Maret 2016</small></ref>
 
Kulawargana ngaalamanngalaman sababaraha masalah beurat nu mawa balukar ka manéhna.<ref name="Jeongsun"/> Manéhna jadi pupuhu fraksi No Ron, sakolompok pasukan pribadi anu nentang kulawarga karajaan.<ref name="Jeongsun"/> Ratu mikahayang kakawasaan, ratu hayang nelasan [[JéongjoJeongjo ti JoséonJoseon|Raja JéongjoJeongjo]].<ref name="Jeongsun"/> Tapi ahirna ratu ditinggalkeun ku sakabéh pendukungna sarta kapaksa jadi bagian anu leutik di istana.<ref name="Ratu"/>
 
Lantaran buyut téréna yuswana 11 taun kénéh dina taun [[1800]], Ratu JéongsunJeongsun tumindak salaku pamangku tahta karajaan.<ref name="Ratu"/> Ratu boga tanggung jawab lantaran [[Penganiayaan Katolik taun 1801]].<ref name="Ratu"/> JéongsunJeongsun maréntah nepi ka pupusna tanggal [[12 Januari]] [[1805]].<ref name="Ratu"/>
 
== Tingali ogé ==
* [[Ratu JéongséongJeongseong]]
 
== Rujukan ==
{{Pondok}}
 
[[Kategori:Inohong Dinasti JoséonJoseon]]
[[Kategori:Nu babar taun 1745]]
[[Kategori:Nu pupus taun 1805]]
23.341

éditan