Béda révisi "Saliara"

33 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Nyieun kaca anyar {{italic title}} {{taxobox |name = ''Saliara''<ref name=Munir1996>{{cite journal | author=Munir A | title=A taxonomic review of Lantana camara L. and L. montevidensis (Spreng.)...)
 
{{italic title}}
{{taxobox
|name = ''Saliara''<ref name=Munir1996>{{cite journal | author=Munir A | title=A taxonomic review of Lantana camara L. and L. montevidensis (Spreng.) Briq. (Verbenaceae) in Australia | journal=Journal of the Adelaide Botanic Gardens | volume=17 | year=1996 | pages=1–27}}</ref>
| range_map_caption = Global distribution of ''Lantana camara''
}}
'''Saliara''' ''(Lantana camara)'', nyaétanya éta tangkal [[kembang]] dina kulawarga ''verbena'', ''Verbenaceae'' tangkalna asli ti daérah tropis [[AmerikaAmérika]] <ref name="moyhill">{{Cite web|url=http://www.moyhill.com/html/english_vs_latin_names.html|title=English vs. Latin Names|accessdate=March 24, 2014|publisher=Moyhill Publishing|year=2007|author=Moyhill Publishing}}</ref>. Saliara disababaraha nagara mibanda ngaran anu béda umpamana, disebut big-bijak, wild-sage, merah bijak, putih-sage di [[Malaysia]], di [[Karibia]] jeung [[Afrika kidul]] ngarana tickberry<ref name="Cronk">{{cite book|url=http://books.google.com/?id=y60B--a5j6gC|title=Plant Invaders: The Threat to Natural Ecosystems|author=Quentin C. B. Cronk, Janice L. Fuller|publisher=Springer|location=[[Kew Gardens|Royal Botanic Gardens]], Kew|isbn=0-412-48380-7|year=1995}}</ref>.
 
Saliara mangrupakeunmangrupa [[tangkal]] anu éndah dina mangsa kembangan, sok ngahaja dipelak dipakarangan,di pakarangan, di wewengkon [[Eropa]] tangkal saliara anu aya kiwari mimitina dibawa ku urang [[walandaWalanda]] tuluy dipelak nepikanepi ka ngarekahan, kakiwarikiwari tangkal saliara geus nyebar nepika [[Asia]] jeung [[OceaniaOséania]], kualatanku alatan jumlahna anu loba kiwari tangkal ieu kagolongkeukagolongkeun kana gulma <ref>{{cite journal |last=Sharma |first=OM.P. |last2=Harinder |first2=Paul S |year=1988 |title=A review of the noxious plant Lantana camara |url=http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0041010188901961 |journal=Toxicon |volume=26 |issue=11 |pages=975–987 |doi=10.1016/0041-0101(88)90196-1 |accessdate=24 March 2014}}</ref> .
 
'''Saliara''' (Lantana camara), nyaéta tangkal [[kembang]] dina kulawarga ''verbena'', ''Verbenaceae'' tangkalna asli ti daérah tropis [[Amerika]] <ref name="moyhill">{{Cite web|url=http://www.moyhill.com/html/english_vs_latin_names.html|title=English vs. Latin Names|accessdate=March 24, 2014|publisher=Moyhill Publishing|year=2007|author=Moyhill Publishing}}</ref>. Saliara disababaraha nagara mibanda ngaran anu béda umpamana, disebut big-bijak, wild-sage, merah bijak, putih-sage di [[Malaysia]], di [[Karibia]] jeung [[Afrika kidul]] ngarana tickberry<ref name="Cronk">{{cite book|url=http://books.google.com/?id=y60B--a5j6gC|title=Plant Invaders: The Threat to Natural Ecosystems|author=Quentin C. B. Cronk, Janice L. Fuller|publisher=Springer|location=[[Kew Gardens|Royal Botanic Gardens]], Kew|isbn=0-412-48380-7|year=1995}}</ref>.
Saliara mangrupakeun [[tangkal]] anu éndah dina mangsa kembangan, sok ngahaja dipelak dipakarangan, di wewengkon [[Eropa]] tangkal saliara anu aya kiwari mimitina dibawa ku urang [[walanda]] tuluy dipelak nepika ngarekahan, kakiwari tangkal saliara geus nyebar nepika [[Asia]] jeung [[Oceania]], kualatan jumlahna anu loba kiwari tangkal ieu kagolongkeu kana gulma <ref>{{cite journal |last=Sharma |first=OM.P. |last2=Harinder |first2=Paul S |year=1988 |title=A review of the noxious plant Lantana camara |url=http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0041010188901961 |journal=Toxicon |volume=26 |issue=11 |pages=975–987 |doi=10.1016/0041-0101(88)90196-1 |accessdate=24 March 2014}}</ref> .
 
==Pedaran==
Saliara disebut ''tembelekantembelékan'' di daérah [[Jawa]], mangrupakeunmangrupa [[tangkal]] anu cucukan, ngarungkun jangkungna kurang leuwih 2 m . Dina mangsa abad ka -17 jeung 18 tangkal saliara loba anu mikaresep pikeun papaés diburuandi buruan, nepika kiwari tangkal saliara mibanda loba kultivar. <ref>{{cite journal |last=Kohli |first=Ravinder. K. |year= 2006 |title=Status, invasiveness and environmental threats of three tropical American invasive weeds (Parthenium hysterophorus L., Ageratum conyzoides L., Lantana camara L.) in India |url=http://link.springer.com/article/10.1007/s10530-005-5842-1 |publisher=Biological Invasions |volume=8 |issue=7 |accessdate=March 25, 2014 |doi=10.1007/s10530-005-5842-1 |journal=Biological Invasions |pages=1501–1510}}</ref>
 
langkaLangka manggihan saliara bisa hirup di tengah leuweung, kulantaranlantaran saliara henteu bisa hirup upama kahieuman ku tatangkalan anu jarangkung. KulantaranKu lantaran éta, tangkal saliara mindeng kapanggihna di sisi [[leuweung]] wungkul. Saliara bisa hirup dina sagala usum jeung kaayaan, umpamana waé usum halodo, usum hujan, taneuh kurang subur, jeung tangkal saliara bisa hirup deui kalawan gancang didaérah/leuweung anu pernah kahuruan.<ref>{{cite web |url=http://plants.ifas.ufl.edu/parks/lantana.html |title=Lantana camara |year=2008}}</ref>
 
Saliara mangrupakeun tangkal asli ti wewengkon [[Amerika]] tengah jeung kidul. kiwari geus nyebar ka wewengkon sub-tropis di sakuliah dunya , buktina kapanggih di [[timur tengah]], [[Afrika]] kidul utamana kapanggih hirup di sisi leuweung jeung tegalan anu henteu kapiroséa atawa henteu diolah piken [[lahan]] tatanén. Saliara ogé hirup kalawan loba di wilayah [[Afrika]], [[Eropa]] kidul, saperti [[Spanyol]] jeung [[Portugal]], [[India]], [[Asia]] tropis, [[Australia]], [[Selandia Baru]], [[Amerika Serikat]], [[Atlantik]], [[Pasifik]] jeung pulau-pulo di [[Samudra Hindia]]. Malahan di [[Sri lanka]] tangkal saliara dianggap gulma/hama anu kacida ngaganggu kulantaran leupas tina panalingaan Royal Botanic Gardens dina tahun 1926.<ref>{{cite journal|title=Experimental evidence on the importance of disturbance intensity for invasion of Lantana camara L. in dry rainforest–open forest ecotones in north-eastern NSW, Australia|publisher=Forest Ecology and Management|url=http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378112798002527|accessdate=March 22, 2014|doi=10.1016/S0378-1127(98)00252-7|volume=109|journal=Forest Ecology and Management|pages=279–292}}</ref>
 
Saliara mangrupakeunmangrupa tangkal asli ti wewengkon [[AmerikaAmérika]] tengah jeung kidul. kiwariKiwari geus nyebar ka wewengkon sub-tropis di sakuliah dunya , buktina kapanggih di [[timur tengah]], [[Afrika]] kidul utamana kapanggih hirup di sisi leuweung jeung tegalan anu henteu kapiroséa atawa henteu diolah piken [[lahan]] tatanén. Saliara ogé hirup kalawan loba di wilayah [[Afrika]], [[Eropa]] kidul, saperti [[Spanyol]] jeung [[Portugal]], [[India]], [[Asia]] tropis, [[Australia]], [[Selandia Baru]], [[Amerika Serikat]], [[Atlantik]], [[Pasifik]] jeung pulau-pulo di [[Samudra Hindia]]. Malahan di [[Sri lanka]] tangkal saliara dianggap gulma/hama anu kacida ngaganggu kulantaran leupas tina panalingaan Royal Botanic Gardens dina tahun 1926.<ref>{{cite journal|title=Experimental evidence on the importance of disturbance intensity for invasion of Lantana camara L. in dry rainforest–open forest ecotones in north-eastern NSW, Australia|publisher=Forest Ecology and Management|url=http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378112798002527|accessdate=March 22, 2014|doi=10.1016/S0378-1127(98)00252-7|volume=109|journal=Forest Ecology and Management|pages=279–292}}</ref>
 
==Ciri mandiri==
[[File:Lantana Camara Bunch.jpg|130px|thumb|Left|Kembang saliara]]
Buah saliara laleutik ngumpul dina pendul buah, kelirna héjo dina mangsa ngora kénéh jeung bakal robah semu paul mangsana geus cukup déwasa atawa geus asak, buahna ''vegetatif'' (''aseksual''). Mangrupakeun kadaharan pikeun sabaraha rupa manuk jeung sasatoan séjéna anu mikaresep bungbuahan, kualatan ieu ogé mangrupakeun cukang lantaran pikeun nyebarkeun binih tangkal saliara katempat anu leuwih jauh batan tangkan indungna.<ref>{{Cite web|url = http://eprints.iisc.ernet.in/1977/1/BRT_sanctuary.pdf|title = Effect of weeds Lantana camara and Chromelina odorata growth on the species diversity, regeneration and stem density of tree and shrub layer in BRT sanctuary|date = |accessdate = |website = |publisher = |last = |first = }}</ref>
 
 
==Mangpaat==
 
==Bahaya daun saliara==
Sagigireun mibanda mangpaat anu henteu saeutik, tangkal saliara ogé mibanda [[zat]] [[kimia]] anu bisa ngabayakeun kahirupan ingon-ingon hususna [[sapi]], nyaéta daun saliara ieu mibanda zat anu disebut ''Lantadine'' anu bisa ngabalukarkeun sapi weureu. Sapi anu katohiyankatohyan ngadaharngahakan daun saliara mimitina bakal ngarandapan panyakit konéng (''jaundice''), sérab ku [[panonpoé]] béda tisasariti sasari, [[kulit]] daradas utamana dina bagéan anu kasorot cahaya [[panonpoé]], teu daék barang daharbaranghakan, nyeurinyeri [[beuteung]], henteu tenang, antukna lungsé jeung teu bisa cengkat, henteu nepika perlaya mah. Tapi dimanalamun ngadaharngahakan daun saliara leuwih loba tangtu ieu bisa ngadatangkeun mamala kana kahirupan [[sapi]] ngan dina mangsa sababaraha poé wungkul kulantaran sapi bakal ngarandapan karuksakan peujit (''gastroenteritis''), ieu panyakit katelah og''e''ogé ''Bali ziekta''.<ref>{{cite web|url = http://ntb.litbang.pertanian.go.id/ind/index.php?option=com_content&view=article&id=380:waspadai-saliara-lantana-camara&catid=4:info-aktual&Itemid=5|title = Waspadai Saliara (Lantana camara)|date = 24 April 2016|publisher = }}</ref>
 
<gallery>
23.341

éditan