Béda révisi "KAI Commuter Indonésia"

Taya parobahan ukuran ,  4 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
 
== Sajarah ==
Staats Spoorwegeén, salaku operator [[karéta api]] milik [[Hindia Walanda|Pamaréntah Kolonial Walanda]], ngamimitian proyék éléktrifiaksi jalur karéta [[Tanjung Priuk]] - [[Jatinegara, JAkarta Timur|Meester Cornelis (Jatinegara)]] taun [[1923]] sarta diresmikeun taun [[1925]].<ref name="KCJ"/> proyék éléktrifikasi tuluy berlanjut di lingkar Jakarta, nepi ka [[Bogor]] jeung [[Bekasi]].<ref name="KCJ"/> Karéta nu dipakényaéta [[lokomotip]] listrik seri 3000 buartan pabrik SLM-BBC ([[Swiss]] Locomotive & Machine works - Brown Baverie Cie) lokomotip listrik seri 3100 jieunan pabrik AEG (Allgemanie Electricitat Geselisischaft) [[Jerman]], lokomotip listrik seri 3200 buatan pabrik Westinghouse sarta karéta listrik jieunan pabrik [[General Electric]].<ref name="KCJ"/>
 
Lokomotip anu geus dipaké ri mimiti zaman [[Walanda]] dianggap geus teu layak jalan , tuluy digentikeun ku rangkéan KRL jieunan [[Jepang]] ti imiti taun [[1976]]. Ti taun [[2000]], [[Pamaréntah Indonésia]] sok meunang hibah rangkéan atawa meuli KRL ti Jepang anu dipaké pikeun nambah armada KRL di Jakarta .<ref name="KCJ"/>
 
Taun [[2008]] dibentuk anak pausahaan PT Kereta Api, nyaéta PT KAI Commuter Jabodetabék (KCJ), anu fokus kana pengoperasian jalur KRL di wilayah [[Daérah Operasi I Jakarta]], anu harita boga 37 ruteu karéta anu ngalayanan wialyah [[Jabodetabék]].<ref name="KAI"/><ref name="KCJ"/> PT KCj ngamimitian proyék modernisasi angkutan KRL taun [[2011]], nganyederhanakeun ruteu nu aya jadi 5 ruteu utama, penghapusan KRL éksprés, penerapan gerbong husus wanita, sarta ngarobah ngaran KRL Ekonomi-AC jadi Karéta Commuter.<ref name="KCJ"/> Proyék ieu dituluykeun ku rénovasi, penataan ulang, sarta stérilisasi sarana jeung prasarana saperti jalur jeung stasion karéta, sarta nempatkeun satuan keamanan di unggal gerbong.<ref name="KCJ"/> Saenggeus [[Stasion YtanjungTanjung Priok]] diresmikeun deui saenggeus rénovasi total taun [[2009]], jalur KRL nambahan jadi 6, sanajan henteu penuh beroperasi.<ref name="KCJ"/> Ti mimiti Juli 2013, PT KCJ mulai nerapkeun sistem tikét éléktronik COMMET (''Commuter Electronic Ticketing'') sarta paroabahan sistem tarip karéta.<ref name="KCJ"/>
 
== Ruteu ==
3.454

éditan