Béda révisi "Manyogana"

23 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta (2), make → maké (3), yen → yén , dipake → dipaké (11), ea → éa (6) using AWB
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta (2), make → maké (3), yen → yén , dipake → dipaké (11), ea → éa (6) using AWB)
{{Japanese writing}}
'''Man'yōgana''' (万葉仮名) nyaetanyaéta bentuk [[kana]] heubeul dina [[Basa Jepang]] nu makemaké [[Chinese character|karakter Basa Cina]] jeung ngagambarkeun tulisan Basa Jepang. Teu pati kapuluruh sacara jentre ti mimiti iraha dipakena, diperkirakeun mimiti dipakedipaké dina awal abad kagenep. Ngaran ''man'yōgana'' asalna tina [[Manyoshu|''Man'yōshū'']] (万葉集, Antologi Myriad LeavesLéaves), hiji antologi [[Japanese poetry|sajak Basa Jepang]] waktu [[Nara period|periode Nara]] ditulis dina ''man'yōgana''.
 
Man'yōgana leuwih loba makemaké kanji keur nilai fonetikna tinimbang hartina. Sababaraha kanji dipakedipaké keur nembongkeun sora nu sarua, sarta dina praktekna nu nulis bakal ngahijikeun kanji nu ampir sarua. Kanji nu remen dipakedipaké dina man'yōgana ahirna robah jadi [[hiragana]] jeung [[katakana]]. Hiragana diwangun tina parobahan man'yōgana nu ditulis bageanbagéan luhur ''[[cursive]]'', dina gaya ''[[grass script|sōsho]]''; katakana dumasar kana bageanbagéan-bageanbagéan man'yōgana, sarta mimiti dirobah ku pendeta Buddha dina bentuk ''steno''. Dina sababaraha hurup, hiji karakter man'yōgana keur hiji suku kata nu ilahar dina hiragana, sarta beda jeung dina katakana; contona, hiragana る asalna tina man'yōgana 留, katakana ル asalna tina man'yōgana 流. Panalutingtikan man'yōgana nembongkeun yenyén sora teu ditembongkeung ku hiragana jeung katakana, kaasup dalapan sora vokal, saperti nu dipakedipaké ayeuna nyaetanyaéta ngan lima hurup [[vowel|vokal]].
 
Gabungan tina sababaraha kanji keur hiji suku kata dipakedipaké dina [[hentaigana]] (変体仮名), susunan [[kana]] sejen tina hiragana. Hentaigana resmi teu dipakedipaké dina taun [[1900]].
 
Man'yōgana masih dipakedipaké keur sababaraha tempat di Jepang kiwari, utama di [[Kyushu]]. Fenomena nu ampir sarua jeung man'yōgana, disebut [[ateji]] (当て字), masih aya, numana kecap (kaasup [[loanword|injeuman]]) dieja makemaké kanji: contona, 倶楽部 (''kurabu'', kleub).
 
[[Gambar:Katakana_origine.png|thumb|300px|left|Kasaruaan Katakana jeung man'yōgana (bagean man'yōgana nu jadi katakana diwarnaan beureum)]]
* Dumasar kana cara maca/[[onyomi]] (Shakuon kana 借音仮名)
** Hiji karakter keur hiji mora
*** Dipakedipaké kabeh: 以 (い), 呂 (ろ), 波 (は)
*** Dipakedipaké sabageansabagéan: 安 (あ), 楽 (ら), 天 (て)
** Hiji karakter keur dua mora: 信 (しな), 覧 (らむ), 相 (さが)
* Dumasar kana harti/[[kunyomi]] (Shakkun kana 借訓仮名)
** Hiji karakter keur hiji mora
*** Dipakedipaké kabeh: 女 (め), 毛 (け), 蚊 (か)
*** Dipakedipaké sabageansabagéan: 石 (し), 跡 (と), 市 (ち)
** Hiji karakter keur dua mora: 蟻 (あり), 巻 (まく), 鴨 (かも)
** Dua karakter keur hiji mora: 嗚呼 (あ), 五十 (い), 可愛 (え)
18.254

éditan