Béda révisi "Pedang"

3 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta, nya éta → nyaéta, make → maké , ea → éa (3), Kusabab → ku sabab using AWB
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta, nya éta → nyaéta, make → maké , ea → éa (3), Kusabab → ku sabab using AWB)
[[gambar:Espadon-Morges.jpg|thumb|right|80px|Pedang panjang [[Swiss]] ti abad ka-15 jeung abad ka-16]]
[['''Pedang]]''' nyaetanyaéta sajinis [[pakarang]] seukeut tur panjang. Pedang bisa ngabogaan dua sisi seukeut atawa ngan ukur hiji.
 
{{tarjamahkeun|Indonesia}}
 
[['''Pedang]]''' biasana dijieun tina logam heuras saperti beusi atawa waja. Masing kitu aya ogé pedang anu dijieun tina [[emas]] anu dipaké minangka hihias hungkul. Pikeun latihan mah biasana sok maké pedang [[kayu]], masing makemaké pedang tina kayu ogé teu weléh wé bahaya. [[Pakarang]] anu sarua jeung pedang nyaéta tumbak anu sok dipaké oleh séké sélér [[Indian]] anu réréhan [[Amerika tengah]] jeung [[kidul]] pas masih jaman kolonisasi [[Éropah]].
 
==Sajarah Pedang==
===Jaman Parunggu===
 
[[Manusa]] geus nyieun jeung ngagunakeun [[pakarang]] pepedangan ti mimiti jaman parunggu. Pedang anu saméméhna mah tina belati, sakitar 2 milenium saméméh maséhi. Pedang ukuranna leuwih ti 1,5 meter jeung henteu ilahar pisan ogé tara dipaké di wanci-wanci jaman parunggu harita. Kusababku sabab panjangna téh ngurangan kana kaampuhan tina parunggu éta. Teu siga logam anu leuwih kuat siga waja, ngajadikeun pedang panjang bisa dipaké dina patempuran.
 
Bagién gagang pedang pas mimitina mah dimaksudkeun pikeun cecekel anu kuat, jeung ngahindarkeun kamungkinan leungeun téh mélésat nalika keur totojos ka arah musuh. Pedang zaman parunggu nu mimiti bijil rupana saperti daun di sabudeureun laut tengah jeung laut hideung, ogé di Mésoppotamia. Pedang ti jaman parunggu nordic sakitar 1400 SM nembongkeun cicirén pola ''spiral''. Produksi pedang di china ti mimiti jaman Dinasti Shang.
===Zaman Besi===
 
Pedang beusi ngalaman roronjatan pamakéanna dina [[abad ka-13 SM]]. Bangsa Hittie, MyceaniaMycéania, Yunani, jeung Proto-Celtic Halstatt ngabogaan kabudayaan anu aya patalina jeung pamakéan mimiti pedang beusi. Beusi ngabogaan kaonjoyan dina produksi sacara loba jeung ketersediaan bajan baku yang banyak. Pedang besi pada masa awal tidak bisa dibandingkan dengan pedang baja masa sekarang; lebih lunak dan rapuh, ini bahkan lebih jelek daripada pedang perunggu yang bgus kualitasnya, tetapi dengan produksi yang lebih mudah, ketersediaan bahan baku membuat seluruh pasukan dapat menggunakan senjata logam, walaupun pasukan mesir pada zaman perunggu sudah melengkapi pasukkannya dengan senjata perunggu.
 
Kemudian para penempa mempelajari bahwa menambahkan sejumlah karbon ( dimasukkan pada saat peleburan dalam bentuk bebatuan ) kedalam besi, mereka dapat membuat logam yang lebih baik ( sekarang dikenal dengan sebutan "besi baja" ). Beberapa metoda yang berbeda dalam pembuatan pedang telah ada dalam masa lalu, termasuk, yang paling terkenal, pembentukan pola. Selanjutnya, metode yang berbeda berkembang di seluruh dunia.
 
Ketika memasuki zaman klasik antik dan bangsa Parthia dan Sassanid di Iran, pedang besi sudah menjadi umum. Xiphos dari yunani dan [[Gladius]] dari Romawi adalah contoh sejenis, memiliki panjang 60-70 60–70 cm. Kekaisaran Roma akhir memprkenalkan Spatha yang lebih panjang ( istilah untuk pemakainya, spatharius, menjadi pangkat kerajaan di Konstantinopel ), dan mulai saat itu, istilah "pedang panjang" dialamatkan pada pedang yang termasuk panjang dalam periode ini.
 
Pedang baja China muncul pada masa abad ke 3 SM Dinasti Qin. [[Dao]] dari china ( piyin dāo )adalah pedang bermata satu, terkadang diterjemahkan sebagai ''sabre'' atau ''broadsword'', dan [[Jian]] ( piyin jiān ) bermata dua.
 
===Pérah===
[[Pérah]] [[pedang]] nya étanyaéta bagéan pikeun nyekel [[pedang]]. Dina sababaraha [[rupa]] [[pedang]] pérahna ngabogaan panahan di luhur jeung di bagéan handapna, panahan bagéan luhur biasana jang nahan [[leungeun]] sawaktu ngalakukeun serangan.
 
==Jenis-Jenis Pedang==
===Pedang Bermata Ganda===
PeadangPéadang bermata ganda banyak digunakan di [[Tiongkok]], [[Mediterania]], dan [[Skandinavia]]. Pedang jenis ini memiliki kemampuan sama baiknya untuk menebas dan menusuk. Berikut daftar nama-nama pedang bermata ganda:
 
*[[Gladius]]
 
===Pedang Bermata Tunggal===
Pedang bermata tunggal biasanya adalah pedang yang dimaksimalkan untuk fungsi tebasan. Oleh karenanya [[Xenophon]] (Prajurit dan sejarawan [[Yunani]] kuno) menyarankan [[kavaleri]] untuk menggunakan peadangpéadang jenis ini ([[Makhaira]]) dibandingkan [[Xiphos]].
 
Pedang bermata tunggal biasanya mempunyai lengkungan, biasanya ke belakang(sisi tajam berada di luar lengkungan), walau ada yang lurus atau memiliki lengkungan ke depan(sisi tajam berada di dalam lengkungan). Kegunaan lengkungan adalah untuk memperlebar lukaan akibat tebasan. Berikut nama-nama pedang bermata tunggal: