Béda révisi "Gula kawung"

5 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé , nya éta → nyaéta, energi → énérgi (2) using AWB
m (menghapus Kategori:Budaya menggunakan HotCat)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé , nya éta → nyaéta, energi → énérgi (2) using AWB)
[[Gambar:COLLECTIE TROPENMUSEUM Suikermonsters lontarsuiker van Madoera goela djawa uit Banjoemas en goela arèn uit Bantam TMnr 10011768.jpg|200px|right|thumb| Gula Kawung (pangkatuhuna)]]
 
'''Gula kawung''' ([[Basa Indonésia]]: ''gula aren'') nya étanyaéta [[gula]] anu dijieun tina [[lahang]] hasil tina sadapan [[tangkal]] [[kawung]]. Dicitakna maké awi ngarah jadi gula ganduan turta diparos (dibungkus) ku daun [[kalapa]].<ref name="Ensisun"> [[Ajip Rosidi]], dkk, (2000). ''Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusia, Budaya (termasuk budaya Betawi dan Cirebon). Jakarta: Pustaka Jaya.</ref>
 
==Prak-prakan nyieun==
Lahang hasil sadapan dina [[lodong]] téh tuluy diasupkeun kana [[kancah]]. Sanggeus kitu lodongna dibersihan, lain dikumbah ku cai, tapi dipuput leuwih kurang tilu jam. Lahang anu geus digolakkeun disebutna [[wédang]]. Sanggeus kitu tuluy éta wédang téh dikecalakan minyak kalapa 2 keclak unggal sakancah. Sanggeus kitu dipépés nepi ka kentel. Ti dinya laju diguis (diaduk) maké alat nu disebut pangguis. Sanggeus kitu tuluy dicitak dina awi (mun di Banten dina batok).<ref name="Ensisun">< /ref>
 
==Mangpaatna==
Di handap ieu mangpaat tia zat-zat anu dikandung dina gula Kawung
# [[Riboflavin]]: Ngabantu ngabentuk sel darah merah, ngahasilkeun antibodi, bareng jeung enzim ngahasilkeun energiénérgi nu diperlukeun ku awak [[manusa]], jeung [[vitamin A]] menerkeun selaput mukosa dina saluran pencernaan, ngahambat [[sél]] nu ruksak dina waktu prosés produksi [[énérgi]], menerkeun sistim gawé jaringan jeung saluran pencernaan [[awak]].
# [[Thiamin]]: Gunana keur koenzim dina metabolismeu energiénérgi, nguatkeun sistem saraf jeung otot, ngabantu awak nyieun sarta ngagunakeun protein.
# [[Niacin]]: Gunana keur koenzim dina metabolismeu [[Glukosa]], [[Lemak]] jeung [[Alkohol]], Mantuan kasehatan [[kulit]], [[sistim saraf]] jeung sistem pencernaan, nurunkeun kadar kolesterol LDL, ngaronjatkeun fungsi gawé [[uteuk]].
# [[Nicotinic Acid]]: Ngahambat sarta ngalemeskan urut [[jarawat]], nyegah [[singkayo]] jeung [[wasir]].
# [[Ascorbic Acid]]: Ngabogaan fungsi [[Antibiotik]], ngahambat [[rematik]], [[Flu]] jeung [[Asma]], bisa ogeogé nyegah [[Kangker]], nyiptakeun [[sistim imunitas]], nguatkeun [[tulang]] [[sandi]], nu sifatna [[Antioksi]] jeung sanggup ngungkulan radikal bébas.
# [[Kalsium]]: Ngalancarkeun jalan [[getih]], normalkeun tekenan getih, nyaimbangkeun tingkat kaasaman getih, Nyegah Ostéorosis (Tulang koropos), nyegah panyakit [[jantung]] jeung nurunkeun résiko [[Kangker]] [[peujit]], ngaronjatkeun gairah birahi anu létoy.
# Vitamin B6 jeung nu séjénna: Metabolisme [[Protéin]] & [[Karbohidrat]], mantuan produksi sél-sél [[getih beureum]], mantuan sistim imunitas awak.<ref name="Pamulihan"> http://pamulihan.wordpress.com/2011/05/16/khasiat-gula-kawung/ disalin tanggal [[18 Agustus]] [[2011]]. </ref>
 
==Catetan==
[[Kategori:Unak-anik budaya Sunda]]
[[Kategori:Kadaharan urang Sunda]]
[[kategoriKategori:bungbuBungbu]]