Béda révisi "Cangkok"

4 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (4), dipake → dipaké , kusabab → ku sabab using AWB
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (4), dipake → dipaké , kusabab → ku sabab using AWB)
[[File:Newly_Grafted_Cherry_Tree.JPG|thumb| Cangkokan tangkal [[Céri]] anyar]]
'''Cangkok''' nya étanyaéta salah sahiji cara pikeun ngembangbiakeun tutuwuhan ku cara melak babagian catang na nu diusahakeun akaran heula, saméméh diteukteuk tuluy dipelak dina taneuh. <ref name="hiji">[http://www.kamusq.com/2012/08/cangkok-cara-mencangkok-pengertian-dan.html Wangenan Cangkok]</ref> Tuwuhan nu bisa dicangkok ngan ukur tutuwuhan ''[[dikotil]]'' jeung tuwuhan ''biji terbuka''.<ref name="hiji" />
Cara ngembangbiakeun ku cara nyangkok kawilang hadé, komo saupama dipakedipaké pikeun bungbuahan. <ref name="hiji" /> Rasa jeung wangun buah nu dihasilkeun ku cara dicangkok mah biasana bakal sarua percis jeung ''induk''na, béda jeung lamun dipelakna ku cara melak kawas biasana, nya étanyaéta melak maké [[siki]]na.<ref name="hiji" />
 
==Pakakas nu Dipaké==
Aya sababaraha pakakas anu kudu aya saupama urang édék nyangkok,<ref name="dua">[http://green.kompasiana.com/penghijauan/2014/11/16/bagaimana-cara-mencangkok-yang-benar-703628.html Cara Nyangkok nu Bener]</ref> nya étanyaéta:
# Péso nu teu tihiangan
# Taneuh hideung nu ''gembur''
# Tali pelastik
# Cai sacukupna
# Ragaji
 
==Léngkah-léngkah Nyangkok Tuwuhan==
Dina nyangkok tuwuhan téh aya sababaraha léngkah nu kudu dilakonan sangkan hasilna bisa hadé kawas nu dipikahayang, <ref name="dua" />nya étanyaéta:
# Pilih catang tangkal nu geus kolot/ boga ''[[kambium]]'' (rambutan, jambu, buah, kadongdong,jsté) miboga diaméter kira-kira 2 &nbsp;cm. {{fact}}
# Keureut babagian kulit catang kira-kira 10 &nbsp;cm, satuluyna antepkeun salila 10-15 menit atawa nepi ka getahna garing.{{fact}}
# Sanggeus garing, campurkeun taneuh jeung cai sacukupna, tuluy diaduk nepi ka rata baseuhna (Tong baseuh teuing).{{fact}}
# Kemudian tanah tersbut ditempelkan ke batang yang telah di kerat kulitnya dan dibungkus menggunakan plastik atau sabut kelapa.{{fact}}
# Saméméh nalian pelastik atawa tapas kalapa, pastikeun catang tangkal nu geus disisit katutupan ku taneuh, sangkan catangna teu kakurangan cai.{{fact}} Satuluyna antepkeun salila 3-4 bulan, sarta sébor 3x saminggu.{{fact}}
# Sanggeus 3-4 bulan, akar cangkokan bakal jadi, keureut ti belah handap cangkokan maké ragaji. {{fact}}
# Keureut catang-catang laleutik jeung daun, kusababku sabab bakal mangaruhan jeung bakal ngakibatkeun gerakan nu ngabalukarkeun sababaraha akar na paregat.{{fact}}
# Buka bungkus cangkokan, kudu ati-ati sangkan akarna teu ruksak.{{fact}}
# Tuluy pelak heula dina ''[[polybag]]'' nepi ka catang jeung daun-daun anyarna jaradi.{{fact}}
# Sanggeus catang jeung daun anyar jadi, cangkokan geus siap dipelak langsung dina taneuh.{{fact}}
 
 
==Rujukan==
{{reflist}}
 
[[kategoriKategori:biologiBiologi]]