Béda révisi "Bayem"

17 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (2) using AWB
m (ngarapihkeun kategori)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (2) using AWB)
* ''A. spinosus''
}}
'''Bayem''' nya étanyaéta [[sayur]] anu ngaran ilmiahna ''Amaranthus spp''., mimitina mah ukur dijadikeun pepelakan pikeun hiasan sabangsa ke[[kembang]]an séjénna. <ref name="Mangle"> Majalah Mangle. No.1847. 2004. Hal. 47 </ref> Tapi, dumasar kana panalungtikan para ahli, kadieunakeun bayem dipromosikeun sabagé [[tutuwuhan]] anu bisa jadi sumber [[kadaharan]] anu luhung ajén gizina nepika meunang 'gelar' ''King of Vegetables'' atawa 'Si Raja Sayur'. <ref name="Mangle"/> Bayem, asalna ti daerah [[Amérika]] [[tropis]]. Dikira-kira, datang ka [[Indonesia]] dina abad ka-19, bareng jeung dimimitianana rute dagang ka wilayah nusantara. <ref name="Mangle"/> Di [[Indonesia]], bayem aya di unggal [[propinsi]]. <ref name="Mangle"/> Numutkeun data ti [[Departemen]] [[Pertanian]], total tanah anu bisa dipanén bayem legana nepi ka 31,981 hektar. Dina urutan [[sayur]] komersial [[Indonesia]] anu jumlahna aya 18, bayem téh aya dina urutan ka-11. <ref name="Mangle"/>
 
==Jenis==
Tina 60 marga, bayem téh aya 800 jenis. Tapi sacara global, tangkal bayem téh dibagi kana dua golongan, nya étanyaéta bayem [[liar]] jeung bayem [[budidaya]]. <ref name="Mangle"/> Geus bisa katebak tina ngaranna, bayem anu bisa dijadikeun kadaharan, geus pasti bayem [[budidaya]]. <ref name="Mangle"/>
 
==Kandungan==
Kandungan gizi bayem kacida lobana. Numutkeun [[Dr. Seno Sastroamidjojo]], tina 100 gram bayem bisa dihasilkeun [[tanaga]] 21 kilokalori, [[cai]] 92,9 gram, [[protein]] 2,1 gram, [[lemak]] 0,2 gram, [[karbohidrat]] 2,7 gram, jeung kandungan-kandungan gizi séjénna. <ref name="Mangle"/>
 
==Mangpaat==
Salian ti ngandung [[nutrisi]] anu kacida mangpaatna pikeun kaséhatan [[awak]] urang, bayem ogé bisa jadi bahan [[kadaharan]] anu bisa nyegah rupa-rupa [[panyakit]] anu kaitung beurat, kayaning nurunkeun [[kolésterol]], nyegah nyeri [[gugusi]], [[obat]] [[éksim]], [[mengi]], ngajaga kaséhatan [[kulit]] [[raray]], [[kulit]] [[mastaka]], jeung keur kaséhatan [[rambut]]. <ref name="Mangle"/> <ref name="sumber ka dua">[http://www.iptek.net.id/ind/pd_tanobat/view.php?id=204 Bayaml] {{id}} (Diakses ping 14 Oktober 2011)</ref> Anu pangkakokcarana, bayem téh guna pikeun nyageurkeun panyakit lungsé alatan [[kurang darah]]. <ref name="Mangle"/> <ref name="sumber ka dua"/> Leuwihna ti éta, lantaran ngandung '[[serat]]' anu luhung, bayem kacida alusna pikeun ngageurkeun panyakit [[sembelit]], [[jantung]], [[stroke]], jeung panyakit-panyakit anu aya hubunganana jeung [[getih]]. <ref name="Mangle"/> <ref name="sumber ka dua"/>
 
==Referensi==