Béda révisi "Wicitrawirya"

1 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: ambéh → sangkan (2) using AWB
m (Bot: Migrating 15 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1987279 (translate me))
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ambéh → sangkan (2) using AWB)
==Riwayat==
 
Wicitrawirya lahir salaku anak bungsu ti pasangan Prabu [[Santanu]] jeung Déwi [[Satyawati]]. [[Citranggada]] nyaéta ngaran lanceuk kandungna anu ngagantikeun kakawasaan bapana sarta maréntah di [[Astinapura]] kalawan alus. Tapi, Citranggada gugur dina umur nu ngora dina hiji perang sarta luyu jeung talari mangka Wicitrawirya ngagantikeun kakawasaanana. Dina waktu harita umur Wicitrawirya ogé masih ngora.
 
Alatan Wicitrawirya masih ngora pikeun neruskeun pamaréntahan, mangka manéhna dibantuan ku baraya téréna, [[Bisma]]. Mangsa geus cukup umur pikeun kawin, Bisma mangmilihkeun calon penganten anu pas pikeun Wicitrawirya. Saterusna manéhna miang ka [[Karajaan Kasi]] sarta meunangkeun sayémbara anu diayakeun di éta nagara. Manéhna mawa tilu putri Raja anu baris dianugerahkeun ka adina, Wicitrawirya. Tilu putri kasebut ngaranna [[Amba]], [[Ambika]], jeung [[Ambalika]]. Tapi Amba henteu hayang ngadahup ka Wicitrawirya alatan asihna ngarah ka batur, mangka ngan [[Ambika]] jeung [[Ambalika]] anu ngadahup ka Wicitrawirya.
 
Teu lila sanggeus kawin, Wicitrawirya mangkat alatan kasakit paru-paru. Manéhna mangkat tanpa turunan. Satyawati ménta supaya [[Bisma]] ngawin kadua randa Wicitrawirya ambéhsangkan ngabogaan turunan, tapi [[Bisma]] nampik alatan katalian ku sumpahna. Ahirna dua randa kasebut dibikeun ka Resi [[Abiyasa]], anak Satyawati ti Resi Parasara, alatan manéhna sanggup méré turunan ka dua randa kasebut sarta masih ngabogaan hubungan kakulawargaan jeung para Raja [[Astinapura]].
 
==Ambika, Ambalika sarta turunanana==
 
Kadua randa Wicitrawirya — [[Ambika]] jeung [[Ambalika]] — baris ngalaksanakeun upacara "''Putrotpadana''" pikeun ménta anak, sarta upacara kasebut dipingpin ku Resi Abiyasa. Saméméhna, Abiyasa nitah dua randa kasebut datang sorangan pikeun ngalakonan upacara kasebut. Mimitina Ambika nu datang. Tapi alatan manéhna sieun ku Abiyasa, mangka salila prosés ritual manéhna nutupan panonna. Tuluy Abiyasa ngomong yén jaga anakna baris lahir lolong. Sanggeus lahir, anak Ambika kasebut dibéré ngaran [[Dréstarastra]]. Saterusna Ambalika nu datang. Tapi alatan manéhna sieun ku Abiyasa, mangka salila prosés ritual beungeutna sepa. Tuluy Abiyasa ngomong yén anakna baris lahir kalayan beungeut nu sepa boga kasakit [[anemia]] sarta teu cukup séhat pikeun maréntah karajaan. Sanggeus lahir, anakna Ambalika dibéré ngaran [[Pandu]]. Ku paménta Déwi [[Satyawati]], Abiyasa ngajurung ambéhsangkan salah sahiji ti maranéhanana datang deui sangkan Abiyasa bisa ngalakonan ritual deui sarta bisa dilahirkeun anak anu cageur. Ambika jeung Ambalika ngajurung salah sahiji emban pikeun datang ka Abiyasa. Dayang kasebut pohara tenang dina waktu prosés ritual. Waktu lahir, anak dayang ieu lahir kalayan séhat sarta saterusna dibéré ngaran [[Widura]].
 
==Tempo ogé==