Béda révisi "Kirgistan"

7 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa using AWB
m
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa using AWB)
|footnotes=
}}
'''Kyrgyzstan''' ([[Basa Kyrgyz]]: Кыргызстан) nu baheula, saméméh misah ti Uni Soviét dikenal salaku '''Kirgisia''' mangrupa hiji [[nagara]] nu aya di [[Asia Tengah]]. Tepung wates jeung [[Républik Rahayat Cina]], [[Kazakhstan]], [[Tajikistan]], jeung [[Uzbékistan]]. Ibu kotana aya di [[Bishkék]] (baheula Frunze).
 
== Sajarah ==
Révolusi Tulip geus ngasilan nurunkeun présidén Akayév dina taun 2005 lantaran ayana katimpangan kamekaran ékonomi wewengkon antara kalér jeung kidul. Hal ieu aya sabab Akayév jeung kulawarga asalna ti wewengkon kalér nu nyababkeun wewengkon kidul terus labuh ékonomina. Posisi Présidén teras dilajengan ku Kurmanbek S. Bakiyév anu nawarkeun Révolusi Warna nyaéta ngarepan pamaréntahan nu démokratis.
 
Bakiyév nutup basis militér Amérika Sarikat di Kyrgyzstan taun 2009. 7 April 2010, posisi Bakiyév diturunkeun jeung digentosan ku Roza Otunbayéva, nu saméméhna téh menteri luar nagri Kyrgyzstan. Dina paalihan kapamingpinan kali ieu geus ménta korban 68 urang maot jeung 400 urang luka di propinsi Osh. "Paperangan" nambah parah sabab aya unsur étnis nyaéta étnis Uzbék jeung Kyrgyz. Évakuasi massal ku étnis Uzbék nandaan heunteu hasilna pamaréntah dina kaamanan jeung stabilitas jero nagri. Roza pernah ménta pitulung ka Rusia nu ditanggapan "tiis" jeung bakal ngan ngintun pitulung kamanusaan wéh.
 
Roza sadia nganégo jeung Bakiyév dina nanganan masalah ieu, nepi ka ayeuna, Bakiyév ngasingan déwék ka Bélarusia.
[[Gambar:Kyrgyzstanmap.png|jmpl|250px|Peta Kyrgyzstan]]
 
Kyrgyzstan aya di runtuyan pagunungan [[Tian Shan]]. [[Issyk Kul]] mangrupakeunmangrupa dano panggedéna di Kyrgyzstan jeung dano pagunungan panggedéna kadua di dunya saenggeus [[Dano Titicaca]].
 
== Tempo ogé ==
18.254

éditan