Béda révisi "Pluto"

4 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: warsih → taun using AWB
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: warsih → taun using AWB)
[[Gambar:Pluto by LORRI and Ralph, 13 July 2015.jpg|thumb|300px|right|Planét Pluto]]
'''Pluto''' (ngaran resmi: 134340) nyaéta hiji [[planét]] leutik (''dwarf planét'') dina [[Surya Mandala]]. <ref name="sumber1">{{id}}[http://students.ukdw.ac.id/~23070234/newspluto.html=id Pluto] (diaksés tanggal 1 Desember 2011)</ref>
Saméméh 24 Agustus [[2006]], Pluto berstatus minangka hiji [[planét]] sarta mangrupa [[planét]] pangleutikna sarta panglaérna (runtuyan kasalapan) ti [[Panonpoé]].<ref name="sumber1"/>
Dina [[7 Séptémber]] [[2006]], ngaran Pluto diganti jadi nomer waé, nyaéta 134340. <ref name="sumber1"/>
Ngaran ieu dibikeun ku ''Minor Planét Center'' (MPC), organisasi resmi anu tanggung jawab dina ngumpulkeun data ngeunaan ''asteroid'' sarta [[komét]] dina [[surya mandala]] .<ref name="sumber1"/>
Dina warsih taun[[1978]] Pluto dipikanyaho ngabogaan [[satelit]] anu ukuranana henteu leutik teuing nu dingaranan [[Charon]] (diameter 1.196 &nbsp;km). <ref name="sumber1"/>
Saterusna kapanggih deui satelit séjénna, [[Nix sarta Hydra]].<ref name="sumber1"/>
Saprak kapanggih ku [[Clyde William Tombaugh]], saurang [[astronom]] ngora di [[Observatorium Lowell]], dina [[18 Pébruari]] [[1930]], Pluto saterusna jadi salah sahiji anggota [[Surya Mandala]] anu tempatna panglaérna .<ref name="sumber1"/>
Jarak Pluto jeung panonpoé nyaéta 5.900,1 juta kilométer. <ref name="sumber1"/>
Pluto ngabogaan diameter anu ngahontal 4.862 &nbsp;km sarta ngabogaan massa 0,002 massa [[Bumi]]. <ref name="sumber1"/>
Période rotasi Pluto ny aéta 6,39 poé, sedengkeun période [[révolusi]] nyaéta 248,4 warsih. <ref name="sumber1"/>
Wangun Pluto mirip jeung [[Bulan]] kalayan [[atmosfer]] anu ngandung [[métan]].
Suhu lakop Pluto berkisar -233 <sup>o</sup> celsius nepi ka -223<sup>o</sup> Celsius, ku kituna wujudna lolobana és.<ref name="sumber1"/>
Numutkeun para ilmuwan [[NASA]] [[planét]] Pluto anu leutik sarta perenahna di panungtung sistem [[surya mandala]] urang kiwari beuki boga warna [[beureum]]. <ref name="sumber2">{{id}}[http://pendhowo.com/planet-pluto-berubah-warna/=id Planet Pluto berubah warna] (diaksés tanggal 1 Desember 2011)</ref>
Gambar-gambar anu dicokot [[téléskop]] rohang jomantara Hubble nempokeun yén planét éta 20% leuwih beureum ti saméméhna. <ref name="sumber2"/>
Para pakar yakin fenomena éta disebabkan ku parobahan dina es anu aya di lakop Pluto dina waktu [[planét]] ieu ngasupan tahap anyar ti [[orbit]] salila 248 warsih. <ref name="sumber2"/>
Gambar-gambar anyar ieu nempokeun [[nitrogén]] anu ngimpel beuki ngolényay di [[kalér]] sarta beuki gelap di bagian [[kidul]]. <ref name="sumber2"/>
Parobahan-parobahan ieu kamungkinan badag mangrupa akibat tina lé'éhna [[és]] di [[kutub]] anu kakeunaan sinar [[Panonpoé]] samentara di [[kutub]] séjénna ngimpel.<ref name="sumber2"/>
 
{{fisika-pondok}}
 
[[kategoriKategori: Astronomi]]