Béda révisi "Wewengkon Chūbu"

1 bita ditambahkeun ,  5 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé (2), nyaeta → nyaéta (3), ngarupakeun → mangrupa (4), dipake → dipaké , energi → énérgi, ea → éa (4) using AWB
m (Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q134638 (translate me))
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé (2), nyaeta → nyaéta (3), ngarupakeun → mangrupa (4), dipake → dipaké , energi → énérgi, ea → éa (4) using AWB)
[[Gambar:Japan Chubu Region large.png|thumb|235px|Wewengkon Chubu, Jepang]]
[[Gambar:FujiSunriseKawaguchiko2025WP.jpg|thumb|right|235px|Gunung Fuji salah sahiji tempat nu kawenter di wewengkon Chubu.]]
'''Chūbu''' (中部地方 ''Chūbu-chihō'') nyaetanyaéta wewengkon di tengah pulo [[Honshū]], pulo utama di [[Jepang]].
 
Chubu, atawa tengah, wewengkon nu kabagi ku salapan prefektur di bageanbagéan tengah pulo utama Jepang, kuloneun [[Kantō region|wewengkon Kanto]]: [[Aichi Prefecture|Aichi]], [[Fukui Prefecture|Fukui]], [[Propinsi Gifu|Gifu]], [[Ishikawa Prefecture|Ishikawa]], [[Nagano Prefecture|Nagano]], [[Niigata Prefecture|Niigata]], [[Shizuoka Prefecture|Shizuoka]], [[Toyama Prefecture|Toyama]], jeung [[Yamanashi Prefecture|Yamanashi]]. Wewengkon ieu panglegana di bageanbagéan Honshu dicirikeun nu dataran luhur, tur pagunungan. [[Japanese Alps|Pagunungan Jepang]] ngabagi nagara kana sisi Pasifik, disebut Jepang hareup, atawa ''Omote-Nihon'', sarta bageanbagéan nu nyanghareup ka Laut Jepang, atawa ''Ura-Nihon'', disebut Jepang tukang. Wewengkon ieu dibagi deui kana tilu distrik nyaetanyaéta: Hokuriku, sapanjang basisir Laut Jepang nu ngarupakeunmangrupa daerah hasil utamana pare; Tosan, atawa Dataran Luhur Tengah; jeung Tokai, atawa basisir sisi wetan, sapanjang Basisir Pasifik.
 
Hokuriku beulah kolan katutupan ku gunung di wewengkon tengah Chubu. Distrik ieu hujan salju nu kandel tur angin nu kuat. Walungan nu caina ngagolontor turbulen salah sahiji sumber energiénérgi listrik nu hade. Prefektur Niigata tempat gas jeung produksi minyak. Pangwangunan industri kacida gancangnya, utamana di Kota Niigata jeung Toyama. Fukui jeung Kanazawa ogeogé ngabogaan industri manufaktur. Hokuriku diwangun bebas ti wewengkon sejen, ilaharna ku sabab kapisahkeun ti industri jeung pusat budaya di Basisir Pasifik. Ku sabab pasilitas palabuan kawates tur jalan raya meh katutup di usum tiris, di distrik ieu kareta api ngarupakeunmangrupa alat transportasi utama.
 
Distrik Tosan ngarupakeunmangrupa wewengkon nu kompleks tur gunung "terjal"--kadangkala—kadangkala disebut hateup Jepang--kaasupJepang—kaasup pagunungan Jepang. Pendudukna ngumpul di dalapan cekungan tur dihubungkeun ku lembah nu sempit. Tosan ngarupakeunmangrupa daerah penghasil utama sutra, sanajan produksina nurun terus sanggeus Perang Dunya II. Loba buruh nu tadina digawe dina produksi sutra kaserep ku parobahan industri manupaktur kaasup industru alat-alat presisi, mesin, tekstil, makanan olahan jeung industri ringan sejenna.
 
Distrik Tokai, diwatesan ku Samudera Pasifik, koridor nu sempit diwatesan ku gunung nu turun ka arah laut. Saprak [[Tokugawa period]] (1600-1867), koridor ieu jadi penting keur jajalaneun antara Tokyo, Kyoto, jeung Osaka. Salah sahiji jalan ku kawentar nyaetanyaéta Tokaido, rengse diwangun dina periode Edo (Tokyo, saprak 1868) jeung Kyoto, ibukota kaisar heubeul; dina abad kaduapuluh, jadi ngaran rute jalan tol jeung jalan kareta api cepat.
 
Sababaraha dataran aluvial nyusun ieu koridor. Iklim sedeng, tempat nu hade keur kompleks metropolitan sarta dimungkinkeun ku transportasi nu gancang keur suplai sayuran salila opat musim. Daerah nu rada luhur dipakedipaké keur melak jeruk jeung teh. Koridor ieu ogeogé jadi sajumlah tempat pusat industri kecil. BageanBagéan Kulon Tokai kaasup dataran Nobi, nu jadi pusat besa dina abad katujuh A.D. Nagoya, nu nyanghareup ka Basisir Ise, jadi pusat industri berat kaasup besi, baja jeung industri manufaktur.
 
Wewengkon ieu antara [[Wewengkon Kantō|Kanto]] jeung [[Wewengkon Kansai|Kansai]], kaasup kota gedena [[Nagoya]] sapanjang Basisir [[Pacific]] [[Sea of Japan]], daerah pagunungan jeung [[Gunung Fuji]].
 
Wewengkon ieu "dilayani" ku [[Chubu Centrair International Airport]] (NGO), [[airport]] di lepas pantai [[artificial island|pulo buatan]] di kota [[Tokoname, Aichi]] deukeut , jeung [[Nagoya Airport]], nu deukeut [[Nagoya]] di kota [[Komaki]] jeung [[Kasugai]].
 
== Rujukan ==