Béda révisi "Lolong warna"

3 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, diantara → di antara, ambéh → sangkan using AWB
m (Bot: Migrating 53 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q133696 (translate me))
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, diantara → di antara, ambéh → sangkan using AWB)
'''Lolong warna''' nyaéta hiji cacad anu dilantarankeun ku kahenteumampuh [[sél (biologi)|sél-sél]] congcot [[panon]] pikeun nyerek hiji [[spéktrum warna]] nu tangtu alatan faktor génetis.
 
Lolong warna mangrupakeunmangrupa cacad génetik / bawaan anu diturunkeun ti kolot ka anakna, cacad ieu mindeng ogé disebaut sex linked (patali jeung wanda baga purusa), alatan cacad ieu dibawa ku kromosom X. Hartina kromosom Y henteu mawa panyabab lolong warna. Hal ieu pisan anu ngabédakeun antara lalaki jeung awéwé nu katalangsara lolong warna. Wanoja jeung nu mawa sipat, sacara fisik henteu ngalaman cacad lolong warna sakumaha awéwé normal umumna. Tapi awéwé jeung nu mawa sipat boga poténsi nurukan faktor lolong warna ka anakna jaga.Lamun dina dua kromosom X ngandung faktor lolong warna mangka hiji wanoja kasebut ngarandapan lolong warna.
 
Saraf sél dina [[rétina]] diwangun ku sél batang anu peka kana cahaya hideung jeung bodas, sarta sél congcot anu peka kana warna séjénna. Buta warna lumangsung sabot saraf panarima cahaya dina rétina ngalaman parobahan, utamana sél congcot. Sél
 
Lolong warna sorangan bisa digolongkeun jadi 3 rupa nyaéta trikromasi, dikromasi jeung monokromasi.
Lolong warna wanda trikomasi nyaéta parobahan kapekaan warna hiji atawa leuwih ti hiji rupa sél congcong. Aya tilu rupa trikomasi nyaéta:
 
* Protanomali anu mangrupa kalemahan dina warna [[beureum]],
Sedengkeun monokromasi ditandaan ku leungitna atawa nguranganana kabéh panempo warna, sahingga anu katémbong ngan bodas jeung hideung dina wanda lolong warna husus (typical) sarta saeutik warna dina wanda atypical. Rupa lolong warna ieu kajadianana pohara langkana.
 
Lolong warna bisa diuji ku uji Ishihara, di mana bunderan - bunderan boga warna anu sawatara diantaranadi antarana dirarancang ambéhsangkan aya tulisan nu tangtu anu ngan bisa katempo atawa henteu bisa katempo ku nu katalangsara ku lolong warna
 
[[Kategori:Warna]]