Buka ménu utama

Parobahan

11 bita ditambahkeun, 2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (2), nya éta → nyaéta (2) using AWB
}}
 
'''Républik Portugal''' mangrupa hiji [[nagara]] di [[Éropa]] bagian barat daya. Nagara ieu tepung wates jeung [[Spanyol]] di beulah kalér jeung wétan. Di beulah kulon tepung wates jeung [[Samudra Atlantik]]. Salian ti éta, Portugal ogé miboga wewengkon di [[Madeira]], [[Asores]], jeung [[Ilhas Selvagens|Kapuloan Selvagens]]. Portugal ngaklaim hiji wewengkon leutik nu ngaranna [[Olivença]] nu dikawasaan Spanyol ti [[Kongrés Wina]]. Ngaran lami atawa [[Basa Latin|latin]] ti nagara ieu nya étanyaéta '''Lusitania'''.
 
Kecap '''Portugis''' mindeng dipaké pikeun nyebutkeun padumuk atawa urang nu asalna ti Portugal. Kecap ieu ogé sesebutan pikeun basa nu dipaké ku bangsa ieu. Nagara-nagara nu maké basa Portugis sok disebut minangka nagara-nagara ''Lusophone''.
 
== Politik ==
Portugal mangrupakeunmangrupa nagara républik kalawan [[Lisbon]] minangka ibu kota nagara. Opat komponén utama dina pamaréntahan Portugal nya étanyaéta: [[Présidén Portugal|Présidén]] minangka pupuhu nagara, [[Parlemén Portugal|Parlemén]], [[Daptar Perdana Menteri Portugal|Perdana Menteri]] minangka pupuhu pamaréntahan jeung mahkamah luhur. Konstitusi ngabagi kakawasaan éta jadi [[éksekutif]], [[législatif]], jeung [[yudikatif]]. Présidén dipilih saban lima taun, samentawis [[Daptar Perdana Menteri Portugal|Perdana Menteri]] dipilih langsung ku présidén jeung umumna mangrupakeunmangrupa pamingpin ti partéy nu meunang pamilu. Institusi législatif diwangun ti 230 urang députi nu bakal ngajabat 4 taun. Ari mahkamah diwangun ti yudisial, administratif, jeung fiskal.
 
== Babagian administratif ==
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 2
| style="text-align:left; padding-left:5px;"| '''[[Distrik Leiria|Leiria]]'''
| style="text-align:left;"| 3.517  km²
| | 477.967
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 11
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 3
| style="text-align:left; padding-left:5px;"| '''[[Distrik Santarém|Santarém]]'''
| style="text-align:left;"| 6.747  km²
| | 445.599
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 12
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 4
| style="text-align:left; padding-left:5px;"| '''[[Distrik Setúbal|Setúbal]]'''
| style="text-align:left;"| 5.064  km²
| | 815.858
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 13
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 6
| style="text-align:left; padding-left:5px;"| '''[[Distrik Faro|Faro]]'''
| style="text-align:left;"| 4.960  km²
| | 458.734
| style="background:#f0f0f0; border:1px solid white" | 15
{{Uni Latin}}<br />
{{CPLP}}
 
{{nagara-geo-stub|Portugal}}
 
[[Kategori:Portugal| ]]
 
 
{{nagara-geo-stub|Portugal}}