Kareseban: Béda antarrépisi

5 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (3), ea → éa (5), kusabab → ku sabab (2) using AWB
(Removing Link FA template as it is now available in wikidata)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (3), ea → éa (5), kusabab → ku sabab (2) using AWB)
[[Image:MenstrualCycle.png|thumb|300px|right|Siklus kareseban]]
'''Kareseban''' mangrupakeunmangrupa kaayaan [[fisiologi]]s normal [[bikang|awéwé]] {{ref|typical}} dina siklus kareseban nu lumangsung sababaraha poé (ilaharna mah 3-5 poé) nu patali jeung kasuburan/fértilitas réproduktifna, ditandaan ku kaluarna getih (''eumenorrhea'', 10-18 ml, rata-rata 35 ml [http://www.med.monash.edu.au/ob-gyn/research/menorr/]); para wanoja sabagian bisa ngawaskeun kaluarna jaringan [[éndométrium]] pacampur getih nu kaluar nalika kareseban. Getih nu kaluar ieu teu ngagumpal kusababku sabab éndométrium ngaluarkeun [[énzim]] nu disebut [[plasmin]].
 
Kusababku sabab kaleungitan getih nalika kareseban, wanoja butuh asupan [[beusi|zat beusi]] dina katuanganana leuwih loba batan [[jalu|lalaki]] sangkan teu ngalaman [[defisiénsi beusi]]. Nalika kareseban, aya ogé nu sok ngalaman keram (katelah [[dysmenorrhea]]).
 
Artikel ieu museur kana siklus kareseban nu lumangsung di [[manusa]].
Dina awal siklus kareseban, wanoja nu geus sawawa sacara séksual ngaleupaskeun hiji [[ovum]] (atawa, kadang-kadang, dua, nu bisa ngahasilkeun [[kembar]] [[zigot|dizigotik]] atawa non-idéntik) nalika [[ovulasi]]. Sanggeus ovulasi, lapisan éndométrium [[rahim]] robah pikeun nyiapkeun kamungkinan [[implantasi]] ovum nu geus dibuahan pikeun ngamimitian [[reuneuh|kakandungan]]. Mun teu aya fértilisasi sarta teu reuneuh, rahim ngaleupaskeun lapisan éndométrium pikeun nyiapkeun siklus salajengna. Prosés ngaleupaskeun lapisan éndométrium ieu nu disebut '''kareseban''', kaluarna éndométrium jeung [[getih]] ngaliwatan [[heunceut]]. Najan sacara umum dianggap getih, kandunganana mah béda ti [[getih véna]].
 
Kareseban mangrupakeunmangrupa tanda yén hiji wanoja teu kakandungan (najan kitu, kadang aya ogé nu ngalamana kaluarna saeutik getih nalika awal kakandungan), ku kituna, telat kareseban dina masa subur mangrupakeunmangrupa totondén awal kakandungan. Rata-rata wanoja mimiti ngalaman kareseban dina umur 12 taun, antara 8 jeung 16 taun{{ref|age}}. Siklus kareseban ieu lumangsung nepi ka mangsa [[ménopause]], kira nalika nincak umur 45-55. Simpangan tina pola ieu perlu dipariksakeun ka dokter; misalna ''[[amenorrhea]]'', tayana kareseban dina mangsa nu leuwih lila, tapi teu kakadungan. Gangguan sarupa kieu kadang kaalaman ku wanoja nu kandungan lemak awakna leutik, samodél atlit.
 
== Siklus kareseban normal ==
 
==Catetan==
#{{note|age}} "[http://www.4woman.gov/faq/menstru.htm#6 At what age does a girl get her first period?]," from ''Menstruation and the Menstrual Cycle'', National Women's HealthHéalth Information Center (accessed June 11, 2005).
#{{note|typical}} Ibid., "[http://www.4woman.gov/faq/menstru.htm#4 What is a typical menstrual period like?]" (accessed June 11, 2005).
# {{note|threshold}} "Lower olfactory threshold during the ovulatory phase of the menstrual cycle" by E. Navarrete-Palacios, R. Hudson, G. Reyes-Guerrero and R. Guevara-Guzman in ''Biol Psychol.'' (2003) volume 63 page 269-279 PMID 12853171
# {{note|spermlife}} M. Ball, "A prospective field trial of the Ovulation Method", EuropeanEuropéan Journal of Obstetrical and Gynaecological Reproductive Biology, 6/2, 63-6, 1976. (Summarized at [http://www.woomb.org/bom/trials/index.html Trials of the Billings Ovulation Method] accessed November 3, 2005)
# {{note|Baron}} "Medical Microbiology" 4th ed. [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Search&db=books&doptcmdl=GenBookHL&term=toxic+shock+syndrome+AND+mmed%5Bbook%5D+AND+147524%5Buid%5D&rid=mmed.section.769#775 Online textbook] Samule Baron, editor. (1996) Published by University of Texas Medical Branch; Galveston (TX)
 
== Tumbu kaluar ==
*[http://mum.org/ Museum of Menstruation and Women's Health]
*Leslie Botha-Williams, Women's HealthHéalth Educator: A Woman's Guide to Understanding Her Hormone Cycle, http://www.holyhormones.com
*[http://63.175.194.25/index.php?ln=eng&ds=qa&lv=browse&QR=43028&dgn=4 An Islamic answer for the ruling of women menstruating]
*[http://www.noperiod.com Menstrual Suppression With Birth Control Pills]
*[http://www.scarleteen.com/body/ontherag.html On The Rag: Everything you need to know about your fertility cycles and menstruation...period] - Article on the menstrual cycle by notable sex activist and educator HeatherHéather Corinna
*[http://menstral.net/ Menstral - menstrual calendar for your mobile phone]
 
*[http://www.powerhousemuseum.com/rags/ The rags: paraphernalia of menstruation]
*[http://www.scarleteen.com/pink/washable.html Eight Myths About Washable Menstrual Pads Dispelled]
*[http://www.seac.org/tampons/ Tampaction] and [http://bloodsisters.org/bloodsisters/ The Bloodsisters Project]- Menstrual activism against chlorine bleachingbléaching, excessive packaging, and negative attitudes toward menstruation in the West
 
{{biologi-pondok}}