Béda révisi "Cengkéh"

1 bita ditambahkeun ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (2), ambéh → sangkan
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa (2), ambéh → sangkan)
|}}[[Gambar:CloveCloseUp.jpg|left|thumb|180px|A single dried clove [[flower]] bud]]
 
'''Cengkéh''' (''Syzygium aromaticum'', [[Synonymy|syn.]] ''Eugenia aromaticum''), dina [[basa Inggris]] disebut ''cloves'', nyaéta [[tuwuhan]] [[kembang]]an ti kulawarga tuwuhan [[Myrtaceae]] nu gagang [[kembang]] garingna seungit. Cengkéh mangrupakeunmangrupa tuwuhan asli [[Indonésia]], réa dipaké minangka [[samara]] asakan lada di nagara-nagara [[Éropa]], sarta minangka bahan utama [[roko]] kréték has Indonésia. Cengkéh dipelak utamana di Indonésia ([[Kapuloan Banda]]) jeung [[Madagaskar]], ogé tumuwuh subur di [[Zanzibar]], [[India]], sarta [[Srilangka]].
 
Tangkal cengkéh mangrupakeunmangrupa [[tuwuhan]] taunan anu bisa tumuwuh kalawan jangkung 10-2010–20 m, miboga [[daun]] nu bentukna lonjong sarta kembangan dina pucuk-pucukna. Gagang buah asalna boga [[warna]] [[héjo]], sarta boga warna [[beureum]] lamun kembang geus mekar. Cengkéh baris dipanén lamun geus ngahontal panjang 1,5-2 5–2 cm.
 
Tuwuhan ieu téh dijadikeun perlambang idéntitas propinsi [[Maluku Kalér]].
=== Sajarah Cengkéh ===
 
Dina abad anu kaopat, pamingpin [[Dinasti Han]] ti Tiongkok maréntahkeun saban jalma anu ngadeukeutanana pikeun saméméhna nyapek cengkéh, ambéhsangkan seungit ambekanana. Cengkéh, [[pala]] sarta [[pedes]] kacida mahal di jaman [[Romawi]]. Cengkéh dijadikeun alat tukeur ku bangsa [[Bangsa Arab]] dina [[abad patengahan]]. Dina ahir abad ka-15, urang [[Portugis]] ngarebut jalur dagang di [[Laut India]]. Babarengan jeung éta direbut ogé perdagangan cengkéh kalawan [[perjangjian Tordesillas]] jeung [[Spanyol]], sajaba ti éta ogé perjangjian jeung [[sultan]] ti [[Ternaté]]. Urang [[Portugal]] mawa réa cengkéh beunang ti kapuloan [[Maluku]] ka [[Éropa]]. Dina waktu éta harga 1 [[kg]] cengkéh sarua jeung harga 7 [[gram]] emas.
 
Perdagangan cengkéh ahirna dikawasa ku urang [[Walanda]] dina abad ka-17. Kalawan susah payah urang Perancis junun ngabudidayakeun tangkal cengkéh di [[Mauritius]] dina taun 1770. Ahirna cengkéh dibudidayakeun di [[Guyana]], [[Brazilia]] sarta [[Zanzibar]].
 
[[minyak atsiri]] tina cengkéh miboga fungsi [[anestési]] sarta [[antimikrobia]]l. Minyak cengkéh mindeng dipaké pikeun ngaleungitkeun ambeu napas sarta pikeun ngaleungitkeun nyeri [[huntu]]. Zat anu dikandung dina cengkéh anu ngaranna [[eugenol]], dipaké [[kedokteran huntu|dokter huntu]] pikeun nenangkeun [[saraf]] huntu. Minyak cengkéh ogé dipaké dina campuran tradisional ''chōjiyu'' (1% minyak cengkéh dina minyak mineral; "chōji" hartina cengkéh; "yu" hartina minyak) sarta dipaké ku urang [[Jepang]] pikeun ngarawat beungeut pedang maranéhanana.
 
 
[[Kategori:Tuwuhan industri]]
18.254

éditan