Béda révisi "Logam"

1 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: rea → réa (2), diantara → di antara, salasahiji → salah sahiji (2)
(Ngarapihkeun)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: rea → réa (2), diantara → di antara, salasahiji → salah sahiji (2))
[[Gambar:Gallium1 640x480.jpg|thumb|right|Kristal gallium]]
'''Logam''' (basa Yunani: ''Metallon'') <ref>[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dme%2Ftallon μέταλλον] Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'', on Perseus Digital Library</ref> nyaéta salasahijisalah sahiji [[unsur]] [[kimia]] anu siap diwangun [[ion]] (kation) sarta ngabogaan beungkeutan logam sarta disebut mirip jeung [[kation]] dina mega elektron. Metal nyaéta salasahijisalah sahiji tina tilu kelompok unsur anu dibedakeun ku sifat [[ionisasi]] jeung beungkeutan, babarengan jeung [[metalloid]] jeung nonlogam.<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/377422/metal metal]. Encyclopedica Britannica</ref> Dina tabel periodik, garis diagonal digambar ku boron (B) ka polonium (Po) ngabedakeun logam jeung nonlogam. Unsur dina garis ieu nyaéta metalloid, sakapeung disebut semi-logam; unsur di kénca handap nyaéta logam; unsur ka katuhu luhur nyaéta nonlogam.
 
Nonlogam leuwih loba aya di [[alam]] tibatan logam, mung logam loba dina tabel periodik. Sababaraha logam anu kasohor nyaéta [[alumunium]], [[tambaga]], [[emas]], [[beusi]], [[timah]], [[pérak]], [[titanium]], [[uranium]], jeung zink.
:4 Al + 3 O<sub>2</sub> → 2 Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub> (aluminium oksida)
 
Logam-logam transisi saperti beusi, tembaga, [[séng]], jeung [[nikel]], ngabutuhkeun waktu nu lila keur kaoksidasi. Nu séjénna, saperti palladium, platinum jeung emas, teu ngareaksingaréaksi jeung hawa. Sababaraha logam saperti alumunium, magnesium, sababaraha macem [[waja]], jeung titanium ngabogaan saperti portal di bagéan luarna, nepi ka teu bisa diasupan ku molekul oksigen.
 
Proses ngecét, anodisasi, plating dina logam biasana mangrupa léngkah-léngkah panghadéna keur nyegah [[korosi]].
===Sifat fisika===
 
Logam dina umumna ngabogaan angka anu luhur dina konduktivitas [[listrik]]. Konduktivitas dina termal, sifat luster jeung massa jenis logam. Logam anu ngabogaan [[massa]], tingkat kaheurasan, jeung titik lebur anu rendah (contona [[logam alkali]] jeung [[logam alkali taneuh]]) biasana sifatna reaktifréaktif pisan. Jumlah elektron bebas nu luhur di sagala bentuk logam padet nyababkeun logam teu kungsi katingali transparan.
 
Mayoritas logam ngabogaan masa jenis nu leuwih luhur tibatan nonlogam. Sanajan kitu, viariasi massa jenis ieu bebedana kacida badagna, mimiti ti litium salaku logam nu massa jenis pangleutikna nepi ka osmium kalawan logam nu massa jenisna pangbadagna.
 
== Pamakéan Logam ==
Umumna, logam boga mangpaat keur [[manusa]], sabab pamakéanna di widang industri, tatanén, jeung kedokteran. <ref name="Proses"> {{en}} Bondy, S.C., and Prasad, K.N.(1988). Metal Neurotixcity. Boca Raton, Fla : CRC Press. Page 347.</ref> Contona, merkuri nu digunakeun dina proses klor alkali. <ref name="Proses"/> Proses klor alkali mangrupa proses elektolisis nu boga peran penting dina industri manufaktur jeung ngamurnikeun zat kimia. <ref name="Proses"/> Sababaraha zat kimia nu bisa dimeunangkeun kalawan proses elektrolisasi nyaéta [[natrium]], [[kalsium]], [[magnesium]], [[alumunium]], [[tambaga]], [[séng]], [[pérak]], [[hidrogén]], [[klor]], [[fluor]], [[natrium hidroksida]], [[kalium bikromat]], jeung kalium [[permanganat]]. <ref name="Proses"/> Proses elektrolisis larutan natrium klorida éta mangrupa proses klor-alkali.
 
Elektrolisis larutan NaCl ngahasilkeun natrium hidroksida di katode ''(kutub positif)'' jeung gas klor di anode ''(kutub negatif)''.<ref name="Proses"/> dina widang industri angkasa luar jeung profesi kedokteran dibutuhkeun bahan nu kuat, tahan karat, jeung sifatna noniritin, saperti aloi titanium.<ref name="Proses"/> Sabagéan jinis logam mangrupa unsur penting sabab dibutuhkeun dina sababaraha fungsi biokimiawi.<ref name="Proses"/> Di zaman baheula, logam nu tangtu, saperti tambaga, beusi, jeung timah digunakeun keur nyieun pakakas, alat mesin, jeung sanjata. <ref name="Proses"/>
 
== Logam mulia ==
 
== Logam berat ==
Logam beurat (''heavy metal'') nyaéta logam kalawan massa jinis lima atawa leuwih, kalawan nomor atom 22 nepi ka 92. Logam beurat disawang bahaya keur kaséhatan lamun kaakumulasi sacara kaleuleuwihi di jero awak. Sababaraha diantaranadi antarana boga sifat ngabangkitkeun [[kangker]] (karsinogen). Kitu ogé jeung bahan pangan nu ngabogaan kadar logam beurat nu luhur disawang teu layak konsumsi.
 
Kasus-kasus pencemaran lingkungan nyababkeun loba bahan pangan nu aya logam beuratna. Kasus nu populer nyaéta sindrom minamata, sabab akibat akumulasi raksa (Hg) di jero lauk konsumsi.
 
Di [[Indonesia]], kungsi dilaporkeun yén [[lauk]] di Teluk Jakarta ogé aya raksa nu luhur. [[Udang]] ti tambak [[Sidoarjo]] kungsi ditolak importir ti [[Jepang]] sabab diniléy ngabogaan [[kadmium]] (Cd) jeung [[timbal]] (Pb)nu ngaleuwihan wates. Disawang logam-logam ieu mangrupa dampak piceunan limbah industri sagigireunna. Kakao ti Indonesia ogé kungsi ditolak di lelang internasional sabab diniléy ngabogaan Cd nu loba. Cd disawang asalna ti pupuk TSP anu dibéré ka tatangkalan di pakebonan.
 
{{reflist}}
 
<!-- interwiki -->
 
[[Kategori:Unsur kimia]]
[[Kategori:Logam| ]]
[[Kategori:Tabel periodik]]
 
<!-- interwiki -->
18.254

éditan