Béda révisi "Nitrogén"

31 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: energi → énérgi
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: energi → énérgi)
[[Gambar:Electron shell 007 Nitrogen.svg|thumb|Rupa Atom Hidrogen]]
'''Nitrogen''' nyaéta [[unsur kimia]] nu boga simbol N jeung nomor [[atom]] 7.{{fact}} Nitrogén mangrupa unsur umum di [[alam]] samesta, kira-kira antara 7 total kalimpahan di [[Bima Sakti]] jeung [[Tata Surya]].<ref name="dua">{{en}}[http://chemwiki.ucdavis.edu/Inorganic_Chemistry/Descriptive_Chemistry/Elements_Organized_by_Block/2_p-Block_Elements/Group_15%3A_The_Nitrogen_Family/Chemistry_of_Nitrogen Nitrogen] <small> (diakses ping 2 November 2015) </small> </ref> Di [[Bumi]], elemén ieu minuhan antara 78 % tina [[atmosfer]] bumi jeung ku kituna mangrupa unsur bébas nu panglobana.{{fact}} Unsur Nitrogén kapanggih salaku komponén anu misah jeung [[udara]], ku [[dokter]] [[Daniel Rutherford]] ti [[Skotlandia]] dina taun [[1772]].<ref name="dua"/>
Nitrogén aya dina ampir sagala [[protéin]] jeung maénkeun peran penting dina kadua aplikasi [[biokimia]] jeung aplikasi [[industri]].<ref name="dua"/> Nitrogén ngabentuk iketan anu kuat sabab kamampuhanana pikeun ngabentuk beungkeutan rangkep tilu sorangan, jeung élemén séjén.{{fact}} Ku kituna, aya loba energiénérgi dina Nitrogén.<ref name="dua"/>
 
==Sajarah==
Hal éta kapanggih dina [[abad ka-18]] yén udara ngandung sahenteuna 2 gas, salah sahijina ngadukung pangdurukan jeung kahirupan, jeung nu séjenna henteu.<ref name="hiji">{{en}}[http://education.jlab.org/itselemental/ele007.html Nitrogen] <small> (diakses 16 januari 2016) </small> </ref> Nitrogén kapanggih ku Daniel Rutherford dina taun [[1772]], nu disebutna udara nu aya racunan.<ref name="hiji"/>
==Referensi==
{{reflist}}
 
{{pondok}}
 
[[kategoriKategori:Unsur kimia]]
18.254

éditan