Taiwan: Béda antarrépisi

2 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: warsih → taun
(Nyieun kaca anyar {{ngeunaan|Pulo Taiwan|nagara anu maréntah Taiwan|Republik Tiongkok}} {{chinesetext}} {{Infobox Islands |name = Taiwan {{br}} 臺灣 {{br}} 台湾 |image name = Taiwan NASA Te...)
 
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: warsih → taun)
'''Taiwan''' ([[Hanzi tradisional]]:[[wikt:臺灣|臺灣]] atawa [[wikt:台灣|台灣]]; [[Hanzi basajan]]:[[wikt:台湾|台湾]]; [[Hanyu Pinyin]]: TáIWāN; [[Tongyong Pinyin]]:TáIWAN; [[Wade-giles]]: T'ai²-wan¹; [[Basa Taiwan|Taiwan]] ([[basa Hokkien|Hokkien]]): TâI-OâN/Tāi-oân (saméméhna 大灣/台員/大員/台圓/大圓/台窩灣)) nyaéta hiji [[pulo]] di [[Asia Wétan]]. "Taiwan" mindeng ogé dipaké pikeun ngarujuk ka wewengkon anu diparéntah ku [[Republik Tiongkok]] sarta ogé ka Republik Tiongkok éta sorangan, anu maréntah Pulo Taiwan, [[Pulo Orchid]], sarta [[Pulo Héjo]] di [[Samudera Pasifik|Pasifik]] palebah basisir Taiwan, [[Kabupatén Penghu|Kapuloan Penghu]] di [[Gupitan Taiwan]], sarta [[Kabupatén Kinmen|Kinmen]] sarta [[Kapuloan Matsu]] palebah basisir [[Fujian]], [[Tiongkok Daratan]]. Jumplukan pulo Taiwan sarta Penghu (henteu kaasup kotamadya puseur [[Taipei]] sarta [[Kaohsiung]]) sacara resmi diparéntah minangka [[Propinsi Taiwan]], tapi dina praktékna ampir sakumna kakawasaan pamaréntahan dipigawé dina tingkat nasional sarta lokal (kotamadya/kabupaten).
 
Taiwan ayeuna ogé diklaim ku [[Republik Rahayat Tiongkok]] (RRT) sanajan RRT henteu kungsi ngawasa Taiwan atawa satupun wewengkon Republik Tiongkok ayeuna anu mindeng dirujuk minangka "Taiwan". RRT mendasarkan klaimnya kalawan boga pamadegan yén RRT mangrupa penerus Republik Tiongkok saprak 1949, sarta Republik Tiongkok geus maréntah Taiwan salila 4 warsih titaunti 1945 nepi ka 1949.{{cite ramat|url= http://www.gwytb.gov.cn:8088/detail.asp?table=WhitePaper&title=White%20Papers%20On%20Taiwan%20Issue&m_id=4|title=The One-china Principle and the Taiwan Issue|accessdate=2008-08-02|publisher=Taiwan Affairs Office and the Information Office of the State Council of the People's Republic of China|date=2000-02-21}}
 
Pulo utama Taiwan, ogé dipikawanoh minangka '''Formosa''' (ti [[basa Portugis]] (''Ilha'') ''Formosa'', anu hartosna "(pulo) anu éndah"), perenahna di [[Asia Wétan]] palebah basisir Tiongkok Daratan, palebah kulon daya kapuloan utama [[Jepang]] tapi palebah kulon langsung ti tungtung [[Kapuloan Ryukyu]] Jepang, sarta palebah kulon laut-utara [[Filipina]]. Pulo ieu disambungkeun ka wétan ku [[Samudera Pasifik]], ka kidul ku [[Sagara Tiongkok Kidul]] sarta [[Gupitan Luzon]], ka kulon ku [[Gupitan Taiwan]], sarta ka kalér ku [[Sagara Tiongkok Wétan]]. Pulo ieu miboga panjang 394 kilométer (245 mil) sarta rubak 144 kilométer (89 mil).
{{reflist}}
 
[[CategoryKategori:Pulo di Asia]]
{{Taiwan-geo-stub}}
[[CategoryKategori:Pulo di Samudera Pasifik]]
 
[[Category:Pulo di Asia]]
[[Category:Pulo di Samudera Pasifik]]
[[Kategori:Taiwan| ]]
[[Kategori:Pulo bersengketa]]
[[Kategori:Wewengkon anu dipersengketakan ku Tiongkok]]
[[Kategori:Wewengkon anu dipersengketakan ku Taiwan]]
 
 
{{Taiwan-geo-stub}}
 
[[bcl:Taiwan]]
20.027

éditan