Buka ménu utama

Parobahan

m
taya kamandang éditan
'''Azerbaijan''' ({{lang-az|Azərbaycan}}), resmina '''Républik Azerbaijan''' ({{lang-az|Azərbaycan Respublikası}}) nyaéta hiji nagara di wewengkon [[Kaukasus]] di [[Eurasia]]. Aya dina silang [[Asia Kulon]] jeung [[Éropa Wétan]],<ref>Azerbaijan bisa jadi bagian ti [[Asia]] jeung/atanapi [[Éropa]]. [http://unstats.un.org/unsd/methods/m49/m49regin.htm Klasifikasi PBB ngeunaan wewengkon-wewengkon dunya] nempatkeun Azerbaijan dina [[Asia Kulon]]; [[Central Intelligence Agency|CIA]] [[CIA World Factbook|World Factbook]] [https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/aj.html CIA.gov], [http://www.nationalgeographic.com/xpeditions/atlas/index.html?Parent=asia&Rootmap=azerba&Mode=d&SubMode=w NationalGeographic.com], jeung ''[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/46781/Azerbaijan Encyclopædia Britannica]'' ogé nempatkeun Géorgia di Asia. Sabalikna, loba sumber nempatkeun Azerbaijan di Éropa, saperti [[BBC]] [http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/country_profiles/1235976.stm NEWS.bbc.co.uk], ''[http://www.m-w.com/dictionary/Azerbaijan Merriam-Webster's Collegiate Dictionary]'', jeung [http://worldatlas.com/webimage/countrys/eu.htm Worldatlas.com].</ref> nagara ieu diwatesan ku [[Laut Kaspia]] di wétan, [[Rusia]] di kalér, [[Géorgia]] di kalér-kulon, [[Arménia]] di kulon, sarta [[Iran]] di kidul. [[Eksklave]] [[Nakhchivan]] diwatesan ku Arménia di kalér jeung wétan, Iran di kidul jeung kulon, kalawan wates pondok jeung [[Turki]] di kalér-kulon.
 
Azerbaijan téh mangrupa hiji [[républik]] [[nagara kahijian|kahijian]] [[sékulérisme|sékulér]]. Nagara ieu mangrupa salsahiji ti 6 [[daptar nagara jeung kakaisaran Turk#Ayeuna|nagara Turk]] merdika ogé hiji anggota aktip ti [[Déwan Turk]] sarta komunitas [[Administrasi Bareng Kasenian jeung Budaya Turk|TÜRKSOY]]. Azerbaijan miboga hubungan diplomatik kalawan 158 nagara sarta mangrupa anggota dina 38 organisasi internasional.<ref name="FCO">{{cite web| last = | first = | authorlink = | coauthors = | title =Azerbaijan: Membership of international groupings/organisations: | work = | publisher = British Foreign & Commonwealth Office| date = | url = http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1007029394365&a=KCountryProfile&aid=1019233781986| format =| doi = | accessdate = May 26, 2007|archiveurl=http://web.archive.org/web/20030731063022/http://www.fco.gov.uk/servlet/Front?pagename=OpenMarket/Xcelerate/ShowPage&c=Page&cid=1007029394365&a=KCountryProfile&aid=1019233781986|archivedate=July 31, 2003}}</ref> Nagara ieu mangrupa salah sahiji anggota pawangun [[GUAM Organisasi keur Démokrasi jeung Pamekaran Ekonomi|GUAM]] sarta [[Organisasi keur Palarangan Pakarang Kimia]] sarta [[Pasamakmuran Nagara-Nagara Merdika]] (CIS).<ref>{{cite book |author=Europa Publications Limited|year=1998|title=Eastern Europe and the Commonwealth of Independent States|page= 154|publisher=Routledge |isbn=9781857430585}}</ref> Dina 9 Méi 2006, Azerbaijan dipilih pikeun kaanggotaan dina [[Déwan Hak Asasi Manusa]] ku [[Majelis Umum Pasarikatan Bangsa-Bangsa]] (wayah jabatan mimiti 19 Juni 2006).<ref name="Un.org">{{cite web|url=http://www.un.org/ga/60/elect/hrc/ |title=Elections & Appointments – Human Rights Council |publisher=United Nations|date= |accessdate=3 Januari 2009-01-03}}</ref>
 
== Sajarah ==
7.123

éditan