Ékuinoks: Béda antarrépisi

1 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, oge → ogé , nyaeta → nyaéta (2), yen → yén
m (Bot: Migrating 71 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q1315 (translate me))
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, oge → ogé , nyaeta → nyaéta (2), yen → yén)
{{solstice-equinox}}
[[Gambar:Earth-lighting-equinox EN.png|thumb|300px|Kumaha Srangenge nyaangan Bumi nalika poe ékuinoks]]
'''Ékuinoks''' atawa ''equinox'' nyaetanyaéta kaayaan nalika [[srangenge]] nyaangan langsung kana [[katulistiwa]]. Aya dua ekuinoks unggal [[taun]]. Ekuinoks bisa boga harti ogeogé yenyén lilana dua poe nalika kajadian. Dina poe eta, [[beurang]] katut [[peuting]] bisa disebut sarua lilana. Kecap ''equinox'' asalna tina dua kecap [[bbasa Laten|Laten]] nu hartina "sarua" ''("equal")'' katut "peuting" ''("night")''.
Sapanjaang poe equinox, wanci caang beurang nyaetanyaéta 12 jam - sarua jeung peutingna. Poe katut wanci pastina nalika hal ieu kajadian gumantung kana sakumaha jauhna lamun diukur ti [[katulistiwa]]. Kajadian sakitar [[23 Maret]] jeung [[21 September]]. Titik malik panonpoe kajadian tanggal 20 Juni din ainterval ganjil.
 
Equinox mangrupakeunmangrupa awal [[usum semi]], jeung [[usum gugur]].
 
Wanci caang beurang rada gampang diukur. Ieu dilakukeun di sawatara kabudayaan nalika [[festival|festival-festival]] dirayakeun nalika ekuinoks.
20.027

éditan