Béda révisi "Tinju"

30 bita dipupus ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta, diantara → di antara
m (Bot: Migrating 97 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q32112 (translate me))
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta, diantara → di antara)
[[Gambar:Ouch-boxing-footwork.jpg|thumb|150px|right|[[Tinju]]]]
 
'''Tinju''' nya étanyaéta jenis [[olahraga]] nu dipaénkeun ku dua pamilon nu sarua beuratna kalayan maké tinjuan di seri hiji, biasana nepi ka tilu menit nu biasa disebut [[ronde]]. <ref name="Olahraga"> [http://www.koni.or.id/index.php/section/sports/sportid/BX Olahraga] (Diakses tanggal 19 November 2011) </ref> Dina divisi Olimpiade jeung profesional, pamilon (disebut petinju) ngajauhan bogem lawan samentara manéhna nyoba ninju lawanna. <ref name="Tinju"> [http://id.shvoong.com/internet-and-technologies/sport/2230083-pengertian-tinju/ Tinju] (Diakses tanggal 19 November 2011) </ref> Nilai bakal dibéré nalika bisa ngabogem lawanna di bagian hareup atawa dina cangkéngna, komo lamun di bagian hulu mah bakal dibéré nilai gédé.<ref name="Tinju"/> Petinju nu meunang nilai panggedéna sanggeus [[ronde]] nu ditangtukeun bisa jadi pemenang.<ref name="Tinju"/> Kemenangan ogé bisa dihontal nalika lawan bisa diéléhkeun (atawa KO) jeung teu bisa hudang deui salila sapuluh menit, atawa lamun lawan cedera di tengah-tengah pasanggiri. <ref name="Tinju"/>
 
== Sajarah ==
 
[[Olahraga]] [[tinju]] mimiti dipikawanoh di [[Afrika Utara]] taun [[4000 SM]] sedengkeun di [[Mediterania]] taun [[1500]] SM. <ref name="Tinju"/> [[Raja Thesus]], saurang raja [[Yunani Kuno]] nu maréntah nalika taun [[900]] SM nyebutkeun yén manéhna resep nempo lalaki nu [[diuk]] pahareup-hareup sarta patinju-tinju nepi ka diantaranadi antarana aya nu paéh. <ref name="Tinju"/> Nalika ngalawan, maranéhanana ngeupeulkeun leungeun maké sarung leungeun. <ref name="Tinju"/> [[Olahraga]] [[tinju]] ditarima di olahraga Olimpiade (Yunani Kuno nyebutna Pygme / Pygmachia) taun [[688]] SM, para pamilon dilatih maké kantong tinju (disebut [[korykos]]). <ref name="Tinju"/> Di [[Roma kuno]], petinju biasana penjahat jeung budak. <ref name="Tinju"/> Ahirna, [[tinju]] kasohor nepi ka bangsawan, tapi tindakan ieu dilarang ku [[Raja Augustus]], taun [[500]], olahraga ieu dilarang ku [[Theodoric]]. <ref name="Tinju"/>
 
{{Pondok}}
18.254

éditan