Buka ménu utama

Parobahan

6 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: mangrupakeun → mangrupa, ea → éa
Loba.
}}
'''Turaés''' nujul ka sababaraha [[serangga]] ti ordo [[Hemiptera]], subordo [[Auchenorrhyncha]], dina superfamili '''CicadoideaCicadoidéa''', nu panonna leutik jeung pajauh sarta [[jangjang]] tembus ténjo (transparan). Turaés hirup di wewengkon iklim sedeng jeung tropis, kawentar ku sorana anu nongtoréng.
 
== Pedaran ==
Turaés sawawa panjangna 2 - 5 [[séntiméter|cm]], najan di [[Malaysia]] mah aya ''[[Pomponia imperatoria]]'' nu panjangna nepi ka 15  cm. Panon turaés mah pajauh, nonjol di sisi kénca-katuhu huluna, [[anténeu (biologi)|anténeuna]] pondok, aya di antara/hareupeun panonna, sedengkeun jangjang hareupna mémbranan. Di wewengkon nu tiris, turaés bisa manaskeun awakna sorangan, sedengkeun di daérah sagara keusik nu panas bisa nurunkeun hawa awakna (ku cara ngésangan manéh).
 
Turaés jalu boga ''[[tymbal]]'', sumber sorana nu nongtoréng, dina sisi handap [[abdomén]]na. Sorana téh lain [[stridulasi]] sakumaha dina [[jangkrik]] (nu ngaluarkeun sora tina gésékan jangjang luarna): tymbal téh bagian [[éksoskeleton]] nu dirobah jadi mémbran kompléks nu ngandung [[mémbran]] ipis. Mémbran ieu digeterkeun gancang pisan ku [[otot]] anu kuat, nu lajeng dirésonansikeun ku rongga nu diturunkeun tina [[trahéa]], sahingga sorana narikan. Aya turaés nu sorana bisa ngaleuwihan 106 [[dB (SPL)]], pangtarikna ti antara serangga nu ngaluarkeun sora.
== Daur hirup ==
[[Gambar:Snodgrass Magicicada septendecim.jpg|thumb|right|Turaés umur 17 taun (''magicicada'')]]
Sanggeus [[sanggama|jalangan]], bikangna bakal nyelapkeun endogna dina sela-sela kai. Nalika megar, bilatungna bakal ragrag kana taneuh pikeun ngamimitian daur hirup lianna, nu katelah '''kuuk'''. Daur hirup turaés bisa nepi ka 2-5 taun, malah sababaraha spésiés mah aya nu bisa leuwih (daur hirup ''[[Magicicada]]'' bisa nepi ka 13-17 taun). Daur hirup nu panjang ieu mangrupakeunmangrupa adaptasi pikeun nyingkahan prédasi, sangkan pola hirupna teu luyu jeung daur hirup turaés. Nu ahéng téh yén angka 13 jeung 17 téh angka prima; turaés nu daur hirupna 15 taun bisa dimangsa ku prédator nu daur hirupna tilu atawa lima taun. Tina mangsa hirup nu sakitu lilana, turaés téh lolobana aya dina bentuk kuuk, nu hirup na jero taneuh (30  cm nepi ka 2,5 méter).
 
Sanggeus nincak kana mangsana, ieu kuuk bakal kaluar tina taneuh sarta naék kana tatangkalan di deukeutna. Di dinya kuuk lajeng bakal asup kana hambalan hirupna anu panungtung salaku turaés sawawa.
18.254

éditan