Kolécér: Béda antarrépisi

58 bita dipupus ,  5 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé , make → maké
Tidak ada ringkasan suntingan
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: oge → ogé , make → maké)
[[Gambar:Ultralight aircraft - AirExpo Muret 2007 0131 2007-05-12.jpg|thumb|250px|kolecer pesawat ultralight]]
'''Kolécér''' nyaéta nu wangunna silinder sarta bilah-bilah di sisina anu bisa muter dina hiji as ngagunakeun [[tanaga]] [[mesin]] atawa aliran [[angin]], [[gas]], sarta cairan.<ref name=sumber1> {{id}} Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve</ref> Kolecer ogeogé bisa disebut kai atawa awi panjang ipis nu ditengah-tengahna makemaké as sarta muih katebak angin.<ref name=sumber2> Tamsyah, Budi Rahayu. 1996. Kamus Lengkap Sunda-Indonesia, Indonesia-Sunda, Suda-Sunda. Bandung: Pustaka Setia. Kaca 614</ref> Sabot muter, kolécér baris ngahasilkeun tanaga dorong anu kuat ku kituna sanggup ngagerakkeun hiji barang, kawas anu lumangsung dina kolécér [[kapal]] sarta [[kapal udara]].<ref name=sumber1>< /ref> Kolécér kapal perenahna dina tungtung handap awak kapal.<ref name=sumber1>< /ref> Kolécér kasebut digawé kawas baud anu muter dina porosna, luyu jeung tanaga anu dibeunangkeun.<ref name=sumber1>< /ref> Waktu muter, kolécér nyorong [[cai]] ka tujul tukang.<ref name=sumber1>< /ref> Dorongan ieu anu saterusna ngagerakkeun kapal ka arah hareup.<ref name=sumber1>< /ref>
==Kolécér kapal==
Kapal leutik ngan ngabogaan hiji kolécér, sedengkeun kapal badag ngabogaan sakurang-kurangna opat kolécér.<ref name=sumber1>< /ref> Jumlah bilah kolécér kira-kira antara dua nepi ka tujuh siki, sanajan biasana mah jumlahna téh opat atawa lima siki.<ref name=sumber1>< /ref> Bilah-bilah ieu umumna wangunna rubak sarta pondok ku kituna sanggup ngahasilkeun daya dorong anu leuwih badag pikeun kapal kasebut.<ref name=sumber1>< /ref> Kolécér dina kapal badag biasana ngahasilkeun kacepatan muterna 100 rpm (revolutions pér minute) ku kituna sanggup ngusikkeun kapal kalayan kacepatan kira-kira 20 knot (1knot = 1,85 &nbsp;km/jam) Diaméter kolécér kira-kira antara 0,15 m dina kapal anu ukuranana leutik nepi ka 7,6 m dina [[kapal tanker]].<ref name=sumber1>< /ref> Umumna kolécér kapal dijieun tina [[logam]], kawas [[parunggu]], [[waja]], [[nikel]], [[alumunium]], sarta [[beusi]].<ref name=sumber1>< /ref>
==Kolécér Kapal Udara==
Kolécér kapal udara ngabogaan ukuran bilah anu leuwih leutik batan kolécér kapal.<ref name=sumber1>< /ref> Sajaba ti éta, kolécér kapal udara ogé leuwih hampang ku kituna bisa muter leuwih gancang sarta digawé leuwih sakeudeung.<ref name=sumber1>< /ref> Bilah kolécér kapal udara ngabogaan karakteristik wangun anu sarua jeung jangjang kapal.<ref name=sumber1>< /ref> Duanana ngabogaan dua penampang sisi anu béda, sisi anu hiji rata sarta sisi anu séjén ngawangun budeuran.<ref name=sumber1>< /ref> Sisi kolécér anu ngawangun budeur éta nyanghareup ka arah hiberna kapal.<ref name=sumber1>< /ref> Sabot muter, aliran hawa anu nyérélék dina sisi budeuran leuwih kuat batan sisi rata di tukang ku kituna ngahasilkeun tekenan hawa anu leuwih badag di tukang kolécér.<ref name=sumber1>< /ref>
==Rujukan==
{{Reflist}}
{{Pondok}}
 
[[be-x-old:Вінт]]
 
[[Kategori:Konstruksi kapal]]
 
[[be:Вінт]]
[[be-x-old:Вінт]]
[[bjn:Cangkirik]]
[[ca:Hèlix]]
20.027

éditan