Béda révisi "Yerusalem"

7 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: warsih → taun (2)
(Removing Link FA template as it is now available in wikidata)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: warsih → taun (2))
 
[[Gambar:Emblem of Jerusalem.svg|thumb|250px|left|]]
{{islam}}
'''Yerusalem''' (basa Ibrani: ירושלים Yerushalayim, basa Arab: أورشليم القدس Urshalim-al-quds atawa ngan القدس Al-quds waé nyaéta dayeuh di [[Wétan Tengah]] anu mangrupa dayeuh suci pikeun ageman Islam, Kristen sarta Yahudi. Dayeuh ieu diklaim minangka ibukota Israél, sanajan henteu diaku sacara internasional, atawa bagian ti Paléstina. Sacara de facto dayeuh ieu dikawasa ku Israél. Para élit Israél nganggap dayeuh suci ieu téh bagian ti nagarana sarta éta téh wangun idéologi "[[Zionisme]]".Ti kabéh nagara anu ngabogaan hubungan diplomatik kalawan [[Israél]], ngan Kosta Rika sarta El Salvador waé anu nempatkeun kedutaan maranéhanana di Yerusalem. Séjénna di [[Tel Aviv]], alatan nurutkeun PBB, Yerusalem baris dijadikeun Dayeuh Internasional. Ku jalma-jalma Paléstina, Yerusalem ogé dianggap minangka puseur dayeuh [[Paléstina]]. [[Dayeuh]] historis Yerusalem nyaéta hiji warisan dunya anu ditangtayungan ku [[UNESCO]] mimiti warsih 1981taun1981. Dayeuh ieu ngabogaan nu nyicingan sagedé 724.000 jiwa sarta lega 123 km2.
 
== Sajarah ==
Yerusalem geus dicicingan saprak abad ke-3 Saméméh Masehi. Minangka dayeuh anu tempatna strategis, Yerusalem remen ogé dijadikeun sasaran bangsa-bangsa badag kawas [[Babilonia]] sarta [[Romawi]]. Dina jaman Romawi, wewengkon Yerusalem dikawasa ku [[Pontius Pilatus]]. Saterusna dina ke-7 Masehi, dayeuh Yerusalem dikawasa ku khalifah [[Umar bin Khattab]]. Waktu éta, Yerusalem dikawasa ku Uskup Sophronius. Saterusna, Yerusalem dikawasa ku kekhalifahan Islam sarta dina ahirna warsih taun[[1948]] dikawasa sacara henteu sah ku [[Israél]].
 
== Lokasi geografis ==
18.254

éditan