Béda révisi "Nyi Roro Kidul"

3 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
→‎Mitos Nyi Rara Kidul: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mere → méré
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nyaeta → nyaéta using AWB)
m (→‎Mitos Nyi Rara Kidul: Ngarapihkeun éjahan, replaced: mere → méré)
==Mitos Nyi Rara Kidul==
Kacaritakeun hiji putri geulis ngaranna Kadita.<ref name="web">[http://www.angelfire.com/nt2/oz2002indo/story/kidul.htm Dewi Srangenge] (Diakses tanggal 31 Oktober 2011) {{id}}</ref> Alatan kageulisanana, manéhna disebut Déwi Srangéngé. [[Déwi Srangéngé]] téh anak ti [[Raja Munding Wangi]] Sanajan miboga putri nu kacida geulisna, Sang Raja tetep sedih lantaran manéhna mah mikahayang budak lalaki. Lantaran kitu, raja téh nikah deui ka [[Déwi Mutiara]] nepi ka boga budak lalaki.
Déwi Mutiara hayang anakna jadi raja, nepi ka manéhna narékahan sagala rupa sangkan hal éta bisa tinekanan. Tuluy Déwi Mutiara ngadatangan raja sarta meredihméré dih sangkan raja nitah Déwi Srangéngé indit ti istana. Tapi raja nolak kana paménta Déwi Mutiara. Teu nepi ka dinya waé tarékah Déwi Mutiara téh, isukna manéhna nitah abidna indit ka dukun sangkan ngaguna-guna putri Kadita. Peutingna awak Kadita geus pinuh ku bisul sarta borok. Nalika hudang, manéhna kacida reuwaseunana alatan awakna bau tur pinuh ku borok.
Nalika raja apaleun ngeunaan kaayaan anakna nu kitu, manéhna kacida sedihna nepi ka ngadatangkeun kabéh [[tabib]] pikeun ngubaran panyakit anakna. Tapi éta panyakit téh teu cageur waé, antukna raja nitah Kadita indit ti istana alatan manéhna embung Kadita jadi bahan omongan di sakuliah negeri.
Putri Kadita indit bari ceurik. Teu nyaho kudu kamana pilampaheunana. Ampir tujuh poé tujuh peuting lalampahan manéhna nepi di Laut Kidul. Tuluy manéhna ngajleng ka jero laut. Éta cai laut nyageurkeun panyakit Kadita nepi ka antukna mah Kadita jadi pangawasa laut kidul tur meunang jujuluk Nyi Rara Kidul.
18.254

éditan